Niedermayer: O slevě na jízdném by měl rozhodnout parlament

14. 3. 2018

Andrej Babiš oznámil, že by důchodci nad 65 let a studenti od letošního června měli dostávat ve vlacích a autobusech slevu na jízdném 75 procent. Novinka by měla začít platit od změny jízdních řádů, tedy od 10. června. Státní pokladnu to má stát 5,8 miliardy korun. Jenže ne všem politikům to přijde jako dobrý nápad.

Premiér v demisi chce novou slevu chce zavést formou nařízení vlády. Systém podle něj bude jednoduchý a férový. Důchodcům by mělo stačit jen ukázat na nádraží u pokladny občanský průkaz a obdobně by to mělo fungovat i u studentů. Dopravci budou mít možnost na některých přeplněných spojích slevy neposkytovat, vysvětlil.

Peníze na slevy má stát podle Babiše získat z dalších úspor státu a rušením „nesmyslů", kam zařadil i program Start na ministerstvu průmyslu a dopravy za 1,3 miliardy korun. Navíc se prý státu daří lépe vybírat daň z přidané hodnoty.

Tento plán kritizuje například europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer. „President Zeman, hledá často inspiraci v Číně a Rusku. Premiér bez důvěry Babiš zatím na Slovensku či v Maďarsku (ústavní většina Orbána by se mu tuze líbila). Tento 'nápad' se Vám asi nezdá jako ten nejhorší na světě, ale myslím, že bohatě stačí, že je to návrh špatný,“ oponuje Babišovi na sociálních sítích politik.

Niedermayer poukazuje na to, že vláda nemá potřebné miliardy. „V rozpočtu nejsou. Půjdou na úkor zvýšení dluhu. Pokud vláda chce takto sekeru zatnout, musí o tom rozhodnout parlament. V situaci, kdy ekonomika roste, se zdá, že najít pár miliard 'není problém', je to konec konců jen půl procenta výdajů. V časech horších to bude zcela jinak. A dovedete si představit, jak složité bude, tuto politiku zrušit a 'jít tak proti mladým a důchodcům',“ varuje politik.

Uznává sice, že by měl stát do zlepšení života penzistů více investovat, dodává ale, že možností existuje mnoho. „Chybí sociální služby, neumíme pomáhat lidem s mnoha zdravotními problémy se stářím spojenými. A pokud by v rozpočtu bylo opravdu každý rok nějakých 6 miliard navíc, daly by se přetavit v roční zvýšení penzí o nemalých 25 stovek. Stejně tak by dávala mnohem větší smysl cílená podpora mladých, třeba tam, které slabá ekonomická situace jejich rodiny brzdí v přístupu ke vzdělání,“ vysvětluje Niedermayer.

„Takže, vše špatně. A nejhorší na tom je, že premiér Babiš neakceptuje fakt, že z vítěze voleb dělá šéfa vlády to, že získá podporu parlamentu. Nechápe to, nebo to chápat nechce a za peníze státu provádí předvolební kampaň. Jejíž účet bude opravdu vysoký. A on jej platit nebude,“ dodává.

Zdroj: Eurozprávy.cz, 13. 3. 2018

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme