Kdo povede TOP 09?

Přestože do listopadového sněmu TOP 09 zbývá ještě několik týdnů, souboj mezi dvěma kandidáty na předsedu strany už se naplno rozběhl. Markéta Adamová Pekarová a Tomáš Czernin se snaží získat co nejvíce nominací od spolustraníků v regionech. Ti se shodují, že mají dva silné kandidáty. Ale v čem se liší? Deník Aktuálně.cz nabízí analýzu, která mapuje dělicí linii mezi adepty na nového šéfa TOP 09.

1. 10. 2019

Členové TOP 09 budou v sobotu 23. listopadu volit svého předsedu ze dvou kandidátů, kteří jsou značně rozdílní. Každý z nich patří k jiné generaci, každý vyrůstal ve zcela jiném prostředí a formovaly jej jiné události. Stranu chce vést Markéta Pekarová Adamová, která ve středu oslaví 35. narozeniny, i 57letý Tomáš Czernin.

V čem se liší, a co by tedy mohlo být pro členy TOP 09 klíčové při rozhodování, komu dát hlas, shrnuje následující přehled. Při jeho přípravě deník Aktuálně.cz mimo jiné vedl rozhovor s oběma kandidáty na vedení strany, a to s každým zvlášť.

1. Jezděme do krajů spolu. Ne, raději zvlášť…

Už při zmínce o cestách obou kandidátů do regionů za stranickými kolegy by šlo poukázat na jeden rozdíl. "Já jsem chtěla, abychom jezdili za členy TOP 09 s kolegou Tomášem společně, ale on to odmítl. Myslím, že je to škoda, členové by měli větší možnost nás poznat a porovnat," říká Adamová Pekarová. 

Tomáš Czernin její slova potvrzuje, skutečně mu navrhovala, aby před členy vystupovali společně. A on to opravdu odmítl. "Říkal jsem Markétě, že by to mohlo vést ke konfrontaci, ke sporům. A to já jsem nechtěl. Myslím, že je lepší, když nás uslyší členové strany každého zvlášť," míní.

Mimochodem, je také zajímavé, jak jeden druhého nazývají. Ona o něm mluví jako o "kolegovi Tomášovi", on jako o "Markétě". Alespoň tak tomu bylo v rozhovorech pro Aktuálně.cz, kdy měli mluvit o sobě navzájem.

2. Slyšel jsem, že nemám vyčnívat

V čem je mezi nimi nepochybně velký rozdíl, je zkušenost s veřejným vystupováním, což je pro politika jedna z velmi důležitých věcí. Czernin zatím příliš vidět nebyl, největší série článků o něm vyšla krátce poté, co oznámil jako první kandidaturu na předsedu. Na chvíli se objevil také ve zpravodajství televizí, jinak ale není v televizi téměř vidět. 

Sám přiznává, že na veřejné vystupování není příliš zvyklý, podle něj to možná souvisí s tím, v jak obtížné situaci byli během komunismu příslušníci šlechtických rodů. "Maminka mě neustále vedla k tomu, že se mám držet v pozadí, nevyčnívat a nepoutat na sebe pozornost. Teď jsem se ocitnul ve vysoké politice a vím, že to nejsou zrovna nejlepší předpoklady," vysvětluje. Je ale přesvědčený, že jako předseda by byl určitě vidět mnohem více a na časté veřejné vystupování by si zvykl. "Jestli bych byl například schopný čelit Babišovi? Proč ne? Určitě ano. Byť s ním se těžko debatuje, protože on málokdy mluví k tématu," usmívá se na dotaz ohledně předsedy vlády a hnutí ANO.

V tomto bodě má Markéta Pekarová Adamová náskok, vystupuje pravidelně na tiskových konferencích ve sněmovně, je často k vidění ve zpravodajství médií, mnohokrát se účastnila také televizních či rozhlasových debat. Hodně je slyšet a vidět také na jednání celé sněmovny.

3. Vždycky chtěla do Prahy. On má raději vesnici

Při srovnávání obou politiků nelze nevzpomenout jejich mládí, sami o něm v rozhovorech mluvili s tím, že je hodně ovlivnilo a formovalo. Rozdíl mezi oběma  logicky vychází už z jejich rodinné historie.

Czernin je příslušníkem starého šlechtického rodu, který komunistický režim tvrdě perzekvoval. Jeho život zásadně ovlivnil pád tohoto režimu a navracení ukradeného majetku, o který se začal starat společně se svým otcem. Tomu se věnoval a věnuje dodnes, řadu let pracoval s otcem, po jeho smrti především se svými syny, na které postupně starost o rodinný majetek přesouvá. Konkrétně jde především o zámek Dymokury, u kterého jsou Czerninové zmiňováni jako vlastníci už ve 12. století. Czernin o této vesnici s necelou tisícovkou lidí často mluví a vysvětluje, proč je mu tak blízké vesnické prostředí.

To Markéta Pekarová Adamová je "městský člověk". Při setkání sama sebe označila za self-made woman, tedy někoho, kdo se vypracoval vlastní pílí. Narodila se v Litomyšli, vyrůstala ve Svitavách. Když jí bylo pět let, přišel pád totalitního režimu, který lidem přinesl kromě jiného svobodu se spoustou možností. Podle svých slov už jako mladá dívka věděla, že chce odejít z menšího města do velkého.

"Moc jsem chtěla do Prahy, protože jsem cítila, že je tam mnohem více příležitostí, chtěla jsem se dál vzdělávat a také poznávat kulturu. Moje rodina mě v tom moc nepodporovala, vzdělání nepovažovala za tak podstatné," popisuje časy, kdy odešla ze základní školy na osmileté gymnázium do Svitav a následně na pražskou vysokou školu. "Když jsem studovala, vždy jsem pracovala, na částečný i plný úvazek," doplňuje.

Vystudovala andragogiku a personální řízení na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a o tři roky později České vysoké učení technické, obor Ekonomie a management v průmyslu. Stejnou školu má i Czernin, titul inženýr si ale odnesl ze stavební fakulty.

4. TOP 09 byla jejich první strana

Životy obou ovlivnil vstup do TOP 09 v roce 2009, byť Czernin se věnoval politice na komunální úrovni už dávno předtím. Nevstoupil přitom do žádné politické strany, ale sám přiznává, že měl blízko ke KDU-ČSL, za kterou byl zvolen jako nestraník v roce 1998 místostarostou "své" obce Dymokury na Nymbursku. O čtyři roky později šel opět do voleb za lidovce, ale neuspěl. Pro zajímavost, v roce 2014 kandidoval do vedení obce už jako člen TOP 09 a byl zvolen opět místostarostou. Za TOP 09 se snažil dostat v roce 2010 také do Senátu, ale skončil na 3. místě. Uspěl až o šest let později. 

Politický list Markéty Pekarové Adamové je popsaný méně. V roce 2010 kandidovala do zastupitelstva v Praze 8 i do zastupitelstva hlavního města. V městské části uspěla a byla zvolena i neuvolněnou radní. O čtyři roky později se opět dostala do zastupitelstva na osmičce, ale už nebyla radní. V roce 2013 ji voliči poslali do Poslanecké sněmovny, přestože byla až na 6. místě kandidátky. Do sněmovny byla zvolena také ve volbách v roce 2017.

5. Ona se drží po boku Pospíšila. On si udržuje odstup

Oba zájemci o vedení strany jsou sice místopředsedové TOP 09, ale jejich vztah k předsedovi Jiřímu Pospíšilovi a směřování strany je značně rozdílný. Markéta Pekarová Adamová je vnímána jako Pospíšilova nejbližší spolupracovnice. Její kritici jsou dokonce přesvědčeni, že on ji přesvědčil o kandidatuře na předsedkyni a jeho politiku bude dělat. Tvrzení o takovém ovlivnění Markéta Pekarová Adamová odmítá s tím, že dnes plní funkci 1. místopředsedkyně, do níž ji kolegové zvolili, a to "ku prospěchu strany a ne jakéhokoli jednotlivce". 

Czernin si udržuje od Pospíšila odstup, stejně jako od celkové politiky vedení. Tím také vysvětluje, proč není téměř nikdy vidět po boku Pospíšila. "V předsednictvu strany jsem byl často menšinového názoru, ale respektoval jsem většinu," přiznává senátor. Podle svých slov se ale vždycky pohyboval víc mezi řadovými členy než ve vedení. V čem všem byl v menšině, ale říci nechce. Leccos ovšem naznačují jeho následující slova: "Topka prošla v posledních dvou letech určitou agonií, členové byli do určité míry i zmateni, protože nevěděli, kam směřujeme." 

6. Zaměřme se hodně na venkov. Ne, to by byla strašná chyba

Samozřejmě, velmi důležité bude, s jakým programem oba kandidáti předstoupí. V mnoha věcech se shodují, ale existuje věc, která je rozděluje a může v konečném důsledku velmi ovlivnit výsledky vnitrostranických voleb i popularitu mezi voliči. Touto "věcí" je odpověď na otázku, koho především má strana oslovit. 

První místopředsedkyně mluví nejčastěji o zaměření na městské voliče, které je nutné oslovit ještě více, naopak Czernin chce, aby se strana sice nevzdala tohoto typu voličů, ale podstatně více se snažila oslovit také voliče na vesnicích a v menších městech. Ten rozdíl byl při rozhovorech pro Aktuálně.cz velmi patrný a výrazný. 

"V žádném případě nechci opomíjet voliče v Praze a velkých městech, ale kromě nich musíme mít také program pro lidi na vesnicích. Praha nás nezachrání, byť vím, že je důležitá. Když jsem při minulých volbách viděl, že máme 4,6 procenta, tak jsem málem omdlel. A uznávám, že nás nakonec zachránila Praha," vrací se ke sčítání hlasů v parlamentních volbách v roce 2017. 

Markéta Pekarová Adamová kroutí hlavou. "Sázet na nějakého úplně nového voliče, který nás nikdy dřív nevolil, je strašná chyba. To je opravdu mrhání sil. Pokud nás tito voliči dříve volili tak zejména kvůli spolupráci se Starosty a nezávislými," reaguje na Czernina a vzápětí ujišťuje, že to neznamená, že by venkovské voliče úplně zavrhovala. "Pochopitelně mi záleží na každém potenciálním voliči, ale jsem přesvědčena, že my se musíme ze všeho nejvíce soustředit na ty voliče, které jsme ztratili. A kteří odešli třeba k pirátům nebo ODS," vysvětluje.

Když mluví o tomto svém záměru, zdůrazňuje, že se považuje za političku, která má blízko k typickým voličům topky, jako jsou mladí lidé a střední generace, mnohdy ženy a právě lidé ve velkých městech. "Mám pocit, že jsem zástupcem takové generace, rozumím jejich problémům a nabízím program, který jim může v dlouhodobém horizontu pomoci," ujišťuje.

7. Rychle a sebevědomě, nebo pomaleji a rozvážně

Když si člověk s oběma povídá, logicky po celou dobu přemýšlí nad tím, kdo by se mohl členům TOP 09 zdát jako vhodnější kandidát na vedení, a také, kdo by mohl oslovit více lidí, kteří nyní "topku" nevolí. Důležitou roli v tom bude hrát právě veřejné vystupování a schopnost oslovit lidi. 

Markéta Pekarová Adamová působí sebevědomě, mluví rychle, aniž by musela hledat slova, je na ní patrné, že má za sebou velké množství různorodých vystoupení, lze ji označit za ostřílenou političku. Několik let byla radní v Praze 8, což je městská část s více než 100 tisíci obyvateli, od roku 2013 vystupuje v Poslanecké sněmovně. 

Tomáš Czernin mluví pomaleji, občas hledá chvíli slova, což by někdo mohl označit za určitou rozvážnost. Občas přeruší sled jeho slov potřeba potáhnout si z cigarety. Podobně jako jeho soupeřka se snaží být při povídání co nejvíce vstřícný, není z něj cítit, že by mu nějaká otázka nebo téma vadily.

8. Konzervatismus? Liberalismus? 

Mnozí komentátoři označují za hlavní rozdíl mezi oběma kandidáty to, že Czernin prosazuje konzervativní směřování strany, zatímco Pekarová Adamová počítá spíše s liberálními voliči. A jako příklad nejčastěji uvádějí Czerninovo stanovisko, že je proti manželství homosexuálů.

Když přišla v rozhovoru pro Aktuálně.cz řeč na toto velmi často zmiňované téma, na Czerninovi bylo snad jedinkrát znát určité roztrpčení. Nelíbí se mu, že jej někdo takto "škatulkuje".

"Mě toto slovíčkaření o konzervatismu a liberalismu dost mrzí, protože přece žijeme v liberální demokracii a hlavními hodnotami je svoboda či úcta k soukromému vlastnictví. A v tom se s Markétou shodujeme," tvrdí. A když uslyší dotaz na manželství homosexuálů, několikrát pronese, že toto není z jeho pohledu nijak podstatná věc. "Dost mě mrzelo, že se nejvíc mluví o tomto mém názoru. Za jednu z hlavních hodnot konzervatismu považuji toleranci a empatii," ohrazuje se.

9. Hlavně životní prostředí. Nebo důchody?

Když dostali oba zájemci o nástupnictví po Jiřím Pospíšilovi dotaz, jaká je vlastně jejich vize, co považují za naprosto klíčové téma, každý se rozpovídal o něčem jiném.

Pekarová Adamová mluvila dlouze o životním prostředí. "Vzhledem k tomu, v jakém stavu je naše planeta, tak alfou a omegou našeho programu musí být životní prostředí, ochrana přírodních zdrojů. Toto musíme nastolit jako téma číslo jedna. S ním je spojeno mnoho dalších věcí. Včetně zdraví lidí, kvality života, zemědělství, nebo například i inovace v hospodářství. K tomu je nutné podporovat vědu a moderní vzdělávání," míní.

Pro Czernina je téma životního prostředí také velmi důležité, ale při dotazu na vizi mluvil o něčem jiném. "Pro mě je zásadní fungování strany, to musíme změnit, abychom dokázali získávat voliče," říká. A na prvním místě vysvětluje, že chce zavést funkce stínových ministrů, kteří by měli zodpovědnost za různé oblasti.

Ovšem, to jsou stranické záležitosti. Ale jaká je jeho vize, pokud jde o budoucnost Česka? "Země je v katastrofálním stavu, ujal se jí oligarcha, který ji přizpůsobuje svému obrazu," začíná Czernin a postupně vzpomíná problémy ve zdravotnictví či školství. Několikrát vzpomene i ekonomickou situaci Česka a konkrétně důchody, které budou podle něj vzhledem ke stále větším cenám nižší a nižší. "Toto musí zajímat i mladé lidi. Musí si uvědomit, že jednou půjdou do penze a vůbec nemají jisté, že budou mít slušné důchody. Musíme lidem nabídnout vizi pro budoucnost a součástí toho jsou i penze," popisuje.

10. STAN? ODS? KDU-ČSL?

Při rozhodování straníků bude hrát určitě roli i přemýšlení nad tím, kdo by byl vhodnější pro plánovanou spolupráci s dalšími stranami, především se Starosty a nezávislými a možná také s KDU-ČSL, ODS či piráty.

Vzhledem k tomu, že předseda TOP 09 Jiří Pospíšil dal za podpory své první zástupkyně dohromady například v Praze koalici se STAN, je vnímaná jako větší "spojovatelka" právě ona. V tomto směru přitěžuje Czernínovi to, že má velmi blízko k poslanci Miroslavu Kalouskovi, kterého například někteří zástupci STAN považují za určitou překážku těsné spolupráce. Svědčí o tom třeba pochybnosti samotného předsedy STAN Víta Rakušana.

Ten Hospodářským novinám letos v září řekl, že při formování pravicové formace bude důležitý výsledek sněmu TOP 09. A pokud by na něm Kalousek dle slov Rakušana "uhájil nějakou významnou roli, mohlo by to znamenat určitý problém" pro sbližování zmiňovaných stran. "Architektem nově vznikajícího projektu by podle mě Miroslav Kalousek neměl být, možná je to vůči němu historicky nespravedlivé, ale taková už politika je," řekl HN Rakušan. 

Czernin ale nesouhlasí s tím, že by za něj vznikly komplikace ohledně takové spolupráce. V rozhovoru pro Aktuálně.cz ujišťoval, že je stejný příznivec spolupráce jako "Markéta" a že by jako předseda určitě usiloval v tomto směru o to samé, o co ona.

Czernin také prohlašuje, že není žádný "Kalouskův trpaslík", a ani ho nevnímá jako překážku spolupráce stran. "Nijak nezakrývám, že si ho vážím a oceňuji to, že po neúspěchu strany ve volbách v roce 2017 vzal na sebe odpovědnost a na předsedu už nekandidoval. Nebyl jediný, kdo nesl odpovědnost, ale byl jediný, kdo ji přijal," chválí Czernin.

11. Kalousek jako první místopředseda. A nebo ne?

V souvislosti s Kalouskem, který nadále zůstává velmi výrazným politikem, přichází i otázka, koho zvolí delegáti sněmu za prvního místopředsedu. Bude to ten, kdo neuspěje ve volbách předsedy? Nebo někdo jiný?

Když se Aktuálně.cz zeptalo obou kandidátů, ani jeden nejmenoval toho druhého, bylo cítit, že mají vůči sobě určitý odstup. Zároveň ale ani jeden tuto možnost nevyloučil. Zdrženlivější je v tomto směru Markéta Pekarová Adamová, poukazuje na to, že když byl prý Kalousek předsedou strany, prosazoval, aby si předseda vybíral svůj tým. Koho by si tedy vybrala ona? Jmenovala tři lidi, kteří by to mohli být: starostu Jana Jakoba, poslance Vlastimila Válka a europoslance Luďka Niedermayera, který jí ale řekl, že nechce takový post. A zmínila i Czernina. "Stoprocentně jsem přesvědčena, že nejhůř bude místopředsedou, jenom jde o to, aby byl více vidět s tématy, která jsou s ním spjata, zejména se zemědělstvím," uvedla.

Co Czernin? Na dotaz, zda by v případě zvolení podpořil za první místopředsedkyni svoji "sokyni", reagoval vyhýbavě. "Markéta je velice výrazná osoba naší strany, je velice pracovitá." A na doplňující dotaz, zda by mohla být dvojka, odpověděl, že určitě by s ní jako předseda spolupracoval. Podle svých slov byl její kandidaturou velmi překvapený, protože ji několikrát slyšel, že do úplného čela nechce kandidovat. "A pak najednou oznámila kandidaturu, když Jiří Pospíšil sdělil, že kandidovat nebude," říká Czernin.

12. Funkce se dá skloubit s rodinou i podnikáním, tvrdí

Není to věc, o které by se mluvilo příliš veřejně, ale o to více někteří politici v zákulisí poukazují na to, že Markéta Pekarová Adamová v minulosti tvrdila, že prioritní je pro ni rodina, a proto nechce být předsedkyní. Co na to ona říká? "Teď se cítím připravená na to zvládnout jak vedení strany, tak případnou mateřskou roli," tvrdí.

Pokud jde o Czernina, ten tvrdí, že teď přišla doba, kdy má dost času na práci senátora a měl by čas i na vedení strany. "Nedávno jsem ještě neměl své hospodářství, které jsem považoval za své hlavní poslání, tak úplně uspořádané, ale teď už se obejde bez mé neustálé přítomnosti. Synové už dospívají, oba studují lesnictví a dokážou mě v lecčems nahradit," ujišťuje.

13. Hlavně, aby nenastal rozkol

I přes některé rozdíly je z rozhovorů jasné, že dva kandidáti na vedení strany mají mnoho společného a opakovaně avizují, že nejméně ze všeho by si přáli rozkol v TOP 09. Shodně prohlašovali, že je pro ně ze všeho nejdůležitější, aby po sjezdu byla strana jednotná bez ohledu na to, kdo ji povede. Oba také zdůrazňovali, že hodnoty strany jsou jim natolik blízké, že nemíní stranu opouštět nebo vyzývat k nějaké rebelii.
"Ať vyhraje ten, nebo ten, tak chci, abych všichni delegáti odcházeli ze sněmu s pocitem, že sněm dobře dopadl a my víme, kam chceme směřovat," říká Czernin. "Ať vyhraji já, nebo pan kolega, tak svým příznivcům řeknu: 'Tak, my se teď sjednotíme za Tomášem Czerninem a budeme pracovat ve prospěch strany, protože to je zároveň tolik potřebná práce pro tuto zemi'," slibuje Markéta Pekarová Adamová.

Zdroj: Aktuálně.cz, Radek Bartoníček, 1.10.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme