Drábek: Počítače odhalí podvody v dávkách, ušetří miliardy

Zneužívat sociální dávky bude složitější. Ministr Jaromír Drábek právě připravuje nový způsob kontroly, který se už osvědčil třeba ve Francii nebo ve Spojených státech.

15. 5. 2012

Česko si pronajme patentovaný systém, který přímo na rozkrývání chyb a podvodů v invalidních důchodech nebo nemocenské budovala patnáct let firma IBM.

V zahraničí tím státy ušetřily kolem pěti procent výdajů, což by v Česku znamenalo zhruba pět miliard korun. Na dávky spojené se zdravotním stavem jde totiž mezi osmdesáti a sto miliardami korun ročně.

„Projekt už schválila vláda, teď připravujeme smlouvy,“ řekl HN ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Nový software se tak může v praxi rozběhnout už za pár týdnů. Program ovšem nebude kontrolovat jen ty, kteří o dávky žádají. „Řešení se zabývá systémem výplaty komplexně,“ říká Miroslav Hazer ze společnosti IBM, což v překladu znamená, že se budou nově prověřovat i samotné úřady a především posudkoví lékaři.

Právě ti totiž svým rozhodováním přiznání a výši dávek ovlivňují nejvíce. Ne všichni ze čtyř stovek odborníků, kteří kvůli sociální podpoře zdravotní stav testují, však pracují, jak mají.

„Někde by proces mohl být rychlejší, jinde se zase občas dávky přidělují neopodstatněně,“ uvádí příklad ministr Drábek.

Přesně na to, co chybám či podvodům v konkrétních případech předchází, se počítačový systém zaměří. Odhalit má třeba ordinace, které vykazují podezřele vysoký či podezřele nízký počet prohlídek, nebo lékaře, kteří kontrolují v nestandardních časech – o svátcích či v noci. Propojit a následně vyhodnotit totiž dokáže informace ze všech existujících databází.

„Dnes je proces nedokonalý, na individualitu jednotlivých případů je málo vidět, říkáme to dlouhodobě,“ souhlasí Jana Hrdá, místopředsedkyně Národní rady zdravotně postižených. V pomyslné počítačové pasti však mohou nakonec skončit i handicapovaní.

„Odhalit se mohou protichůdné dávky nebo neúměrně vysoké dávky,“ stojí v materiálu, na základě kterého vláda Drábkův plán podpořila. Jeho úřad na systém nevypíše klasické výběrové řízení, přestože za podobný postup už byl jednou kritizován.

Teď má pochybnosti rozptýlit nepříliš obvyklý systém financování: IBM za kontrolu dávek nedostane nic, dokud její systém nepřinese skutečné úspory. „Pak bude placena podle jejich objemu. Detaily ladíme, obvykle to ale bývá někde kolem třetiny ušetřené částky,“ říká ministr Drábek.

FAKTA:

Počítač sleduje celý proces vyplácení dávek a zaměřuje se na chyby, podvody a nežádoucí chování, prohledává dostupné databáze, analyzuje výstupy.

Úřad: vyplacení dávky

Když počítač zjistí nesrovnalost, o dávce se rozhoduje znovu. Následně může být snížena či odebrána, ale také nově přiznána.

Pacient: žádost o dávku

Počítač sleduje podezřelé chování žadatelů o dávky, například navzájem se vylučující kombinace dávek nebo nestandardní výši příspěvku vůči věku, zdravotnímu stavu.

Lékař: schválení dávky

Systém upozorní na chyby nebo podvody lékařů, například nestandardní počty prohlídek, příliš zamítnutých či příliš schválených žádostí.

 

Michaela Mužíková

Hospodářské noviny, 15. 5. 2012, Rubrika: Titulní strany, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme