Blažek: Jihlavě by změna daní přinesla 15 milionů

15. 7. 2011

Tisíce až miliony by mohly získat vysočinské obce. Pokud projde záměr ministra Miroslava Kalouska změnit rozpočtové určení daní (RUD) ve prospěch všech obcí v ČR kromě čtyř největších. Kalousek už před pár lety odstranil z křivky přidělování výnosů daní „schody“ mezi velikostními kategoriemi měst, takže skončily proslulé nákupy obyvatel Jihlavy.

„Teď by se od 1. 1. 2013 ještě měl narovnat nemravný nepoměr, kdy např. na sociálně slabého obyvatele Karlína dostává Praha 4,5násobně víc peněz než malá vysočinská obec na svého VŠ vzdělaného obyvatele. Narovnal by se na 3násobek, přičemž v EU je i nižší,“ uvedl krajský předseda TOP 09 Jiří Blažek, který na problém dlouhodobě upozorňoval.

Podobně jako senátor za Jihlavsko Miloš Vystrčil (ODS), který věří, že novelou RUD si na Vysočině nejvíc pomohou střední obce zhruba od 1000 do 10 tisíc obyvatel.

Polepší si ale i Jihlava, jak potvrzuje i vedoucí ekonomického odboru jihlavského magistrátu Dagmar Kosová: „Z předlohy vyplývá, že přírůstek na obyvatele by pro Jihlavu činil asi 15 milionů korun.“ Podle Jiřího Blažka tak na novele vydělá hlavně Vysočina, která patří k nejvesničtějším regionům. „Důležitá je v návrhu také váha kritéria existence školy na území obce, což by umožnilo obcím například zaplatit si školní autobus na svoz dětí do školy,“ dodal Blažek s tím, že by sociálně spravedlivý návrh měl vyhovovat i ČSSD.

Ze sociálních demokratů se k potřebě „menších nůžek“ v RUD už v minulosti vyjadřoval vysočinský poslanec ČSSD Karel Černý. Souhlasí se zmenšením rozdílů a tím posílení zvlášť rozpočtů malých obcí, ale zároveň uznává argument, že větší města zajišťují pro obyvatele více služeb, a tedy utratí na jednoho občana více než malá obec.

„Otázkou ale je, zda se panu Kalouskovi podaří tento návrh prosadit u vlastních koaliční poslanců,“ podotýká Černý. Jde totiž o to, že proti návrhu burcuje „velká čtyřka“ (Plzeň, Brno, Ostrava, Plzeň), kde spoluvládne i vládní ODS, naopak tam chybí Kalouskova TOP 09. Podle Blažka by sice časem tato města mohla přijít celkem o pět miliard, ale ještě tři roky se jim bude „ztráta“ postupně kompenzovat.

 

(hm)

Jihlavské listy, 15. 7. 2011, Rubrika: Aktuality, str. 2

Štítky
Osobnosti: Jiří Blažek
Témata: Venkov
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme