Získal jsem nejvíc preferenčních hlasů

Rozhovor s poslancem TOP 09 Jiřím Skalickým

8. 6. 2010

* Jste teď po zvolení do Sněmovny, kdy jste díky preferencím přeskočil Pavla Severu, trošku politicky nečitelný. Dezertoval jste ze Sdružení pro Pardubice do TOP 09?

V loňském roce, když jsem slíbil, že budu kandidovat za TOP 09, tak jsem po dohodě se Sdružením bral svoji úlohu opravdu jenom jako podporu TOP 09 s tím, že dopředu bylo jasně deklarováno, že stále zůstávám ve Sdružení pro Pardubice, budu pro ně pracovat a za ně kandidovat do městského zastupitelstva, že toto Sdružení neopouštím. Do pardubického zastupitelstva budu kandidovat na kandidátce SPP bez ohledu na to, jestli si TOP 09 postaví vlastní kandidátku.

* Jste jedním z mnoha, kteří se nechali napsat na listiny kandidátů, ale se zvolením příliš nepočítali. Teď musíte řešit dilema, zda je pro vás důležitější post poslance nebo primariát v krajské nemocnici.

Ten mandát, přestože jsem ho neočekával, přijímám. Teď vedu jednání s vedením nemocnice. Představu mám takovou, že si nechám minimální úvazek kvůli udržení odbornosti.

* Být primářem na venkově, byť vaše oddělení je spíše laboratoří a styk s pacientem je spíše zprostředkovaný, a zároveň na plný úvazek poslancem v Praze je asi těžko zvládnutelné.

Moje profese umožňuje řadu věcí sledovat kontinuálně nikoli z prostředí operačních sálů, ale prostřednictvím kongresů, školení nebo i pomocí internetu. A není to ani v nějaké kolizi časové.

* Zároveň kandidujete do pardubického městského zastupitelstva. Roky jste pardubickým radním.

Pokud se do zastupitelstva dostanu, tak svoji úlohu jednoznačně vidím v pozici řadového zastupitele města Pardubic. Nic víc. Jen chci udržet vazbu mezi místem a parlamentem.

* Nezvažujete tedy svůj poslanecký mandát postoupit Severovi?

Získal jsem vůbec nejvíc preferenčních hlasů ze všech zapsaných kandidátů v Pardubickém kraji, což je mandát tak silný, že prostě není myslitelné vůli voličů obejít.

Právo, 8. 6. 2010, Rubrika: Východní Čechy, Strana: 11

Osobnosti: