Ženíšek: Zvoleni Trumpa donutí Evropu začít se starat o svou vlastní bezpečnost

9. 11. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s prvním místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátor

Pane místopředsedo Ženíšku, jaká je Vaše reakce na zvolení Donalda Trumpa?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Američtí voliči rozhodli tak, jak rozhodli. V tuto chvíli se asi sluší vítězi voleb pogratulovat. Zájmem České republiky je mít co možná nejlepší vztahy se Spojenými státy americkými, i kdyby se prezidentkou stala Hillary Clinton. Očekávám, že se na tom nebude nic měnit ani v případě, že se prezidentem stal Donald Trump.

Moderátor

Pro Českou republiku to není žádný zásadní vzkaz navzdory nejrůznějším prohlášením Donalda Trumpa o angažmá nebo spíš neangažmá Spojených států v rámci Severoatlantické aliance?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Musíme chvíli počkat, jestli bude Donald Trump jako prezident stejným Donaldem Trumpem, který hovořil v kampani. Pokud by ale platilo, co říkal v průběhu své volební kampaně, tak by to pro Evropu znamenalo, že musí posílit především svou vlastní obranyschopnost a bezpečnost. Evropa nemůže spoléhat na někoho, kdo to za ni zařídí. Teď je úkolem politiků nejenom České republiky, ale celé Evropy, aby tobyla priorita. V České republice je představa, že své závazky budeme alespoň částečně plnit někdy ve 20. letech 21. století za nějakých 6 až 7 let. To si myslím, že je příliš pozdě. Pokud by skutečně platil výrok Donalda Trumpa, že žádná země nemůže počítat s ochranou Spojených států, pokud neplní své závazky vůči NATO, tak to musí brát Evropa naprosto vážně.

Moderátor

Je to vzkaz i pro české Ministerstvo obrany, české Ministerstvo financí, českou vládu, že je nutné urychleně přidat do rozpočtu Ministerstva obrany a armády?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Já to takto vnímám. Předpokládám, že i vláda to tak vnímá a přijde s nějakým návrhem řešení.

Moderátor

Nestala se vítězstvím Donalda Trumpa ještě aktuálnější myšlenka, se kterou přišel premiér Sobotka? Tedy vybudování jednotné evropské armády?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

To se v tuto chvíli v Evropě diskutuje. Stále zastávám názor, že je potřeba posílit vlastní armády. Nelze přemýšlet o nové entitě, o nové evropské armádě, když nejsme zatím ani schopni zabezpečit armády vlastní. Teprve až poté přijde otázka společné evropské armády.

Moderátor

Zvolení Donalda Trumpa, případné minimalizování angažmá Spojených států v rámci NATO, není to tím impulzem?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Pro evropskou armádu jako takovou nikoli. Opakuji, že bych si přál, aby tím impulzem bylo nejprveplnění závazků jednotlivých zemí směrem k NATO a že tyto země budou budovat své armády natolik, aby byly obranyschopné. Myšlenka společné evropské armády může následovat až po splnění těchto závazků.

Moderátor

Je možné vítězství Donalda Trumpa vnímat jako reálné ohrožení liberální demokracie, tedy konceptu, kterým se pyšní západní civilizační okruh?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Takto to nevnímám. Rád bych si počkal na to, jak se bude chovat, až nastoupí do Bílého domu. Samozřejmě je celá řada prvků, které mě nutí vnímat, že může existovat určité riziko. Včetně vize ochránit americký trh, což by bylo samozřejmě nevýhodné nejen pro Evropskou unii. Rizikem je i jeho deklarovaný vztah k Vladimíru Putinovi. Je úkolem politiků střední a východní Evropy, aby se pokusili přesvědčit novou americkou administrativu, že z toho máme určité obavy.

zdroj: ČT24, 9. 11. 2016

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme