Ženíšek: Zavřít hranice Evropy není prakticky možné

17. 11. 2015

(editovaná část rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem v Událostech, komentářích)

Daniel TAKÁČ, moderátor

A v Událostech, komentářích zdravím místopředsedu TOP 09 a poslance Marka Ženíška. Dobrý večer.

Dobrý večer z Plzně.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Jaký je váš náhled pod dojmem pařížských útoků na obranu proti terorismu? Teď nemyslím jenom pochytání konkrétních lidí. Pojďme o patro výš.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany a poslaneckého klubu /TOP 09/

Musíme si projít tou diskusí, kterou si prošly Spojené státy americké po útocích 11. září. Kolik jsme ochotni předat svobody za cenu toho, že budeme mít větší bezpečí. To znamená, do jaké míry posilovat zpravodajské služby, dávat jim možnost evidovat, kontrolovat. To je všechno, čím si teď asi Evropa musí projít. Debata bude asi dlouhá a nebude na to jednotný názor.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Promiňte, ono to vypadá, že o tom už se tady několik let mluví. Buď se výsledky nedostavují nebo se nastavují špatná pravidla, tak buďte rovnou konkrétní, silnější tajné služby?

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany a poslaneckého klubu /TOP 09/

Řada z nás si umí představit taková opatření, na která jsme zvyklí. Například když letíte do Spojených států, procházíte kontrolou, která je nebývalá, ve srovnání s tím, když letíte někam jinam. Nejsem si tak jistý, zdali by si všichni občané České republiky, potažmo celé Evropské unie, přáli, aby byly rozšiřovány pravomoci tajných služeb. Pochopitelně to povede k otázce, zdali to nemůže být zneužito. Takže v tomto směru nevím, že by podpora tomu byla v tuto chvíli tak velká.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane Ženíšku, šlo v Paříži o selhání tajných služeb nebo ne?

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany a poslaneckého klubu /TOP 09/

Těžko hodnotit tento konkrétní případ v Paříži. Neumím hodnotit, zdali došlo k selhání tajných služeb, či nikoliv. Na druhou stranu je pravda, že i my jsme svědky toho, že naše zpravodajské služby každý rok předkládají nějakou zprávu, kde konkrétně hovoří o určité míře rizika. Ať už je to ruská propaganda, ať už je to aktivizace ze strany Číny na našem území nebo Ruska. Vlády se k tomu staví velmi nekonkrétně, než aby navrhly nějaké řešení.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Šéf CIA řekl, že se místo útoku nemuselo povést odhalit kvůli novým taktikám teroristů a technologiím, které mají. Jak to, že mají tak moderní přístroje, že je ani tajné služby neodhalí? Kdo jim to prodává? Kde to berou? Z čeho to platí? A jak to, že tomu nikdo nezabrání? Jaké je vaše vysvětlení?

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany a poslaneckého klubu /TOP 09/

Je férové říct, že i při sebelepším zajištění prostředků pro tajné služby, sofistikovaný terorismus nezná hranic. Cestu si asi zkrátka najde. To je třeba si otevřeně říct. Stoprocentní jistotu nemůžeme mít nikdy. My to můžeme mít nějakým způsobem více pod kontrolou nebo některé věci lépe předvídat a odhalovat dříve. Stoprocentní bezpečí ale nezajistíte, ani kdybyste měli nejlepší tajnou službu na světě. Je asi zřejmé, že v tomto ohledu teroristé, ať už pocházejí odkudkoliv, budou o trošku napřed před službami, které nás mají před teroristy chránit. Jiná otázka je, jaké vybavení můžeme tajným službám poskytnout, jaké finanční prostředky jim můžeme poskytnout a jaký prostor jim můžeme dát.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Vidíte nějakou souvislost mezi migrací a terorem v Paříži?

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany a poslaneckého klubu /TOP 09/

Je potřeba si uvědomit, že řada lidí, kteří přicházejí do Evropy, tak před terorem, který Islámský stát produkuje, utíká. Pokud má Andrej Babiš nějaký návrh, jak zabetonovat a zavřít schengenskou hranici, tak, ať sem s tím přijde. Neumím si představit, že vzhledem k tomu, jak vypadají vnější hranice Evropy nebo Schengenu, že by skutečně mohl oplotit kdejaký ostrov a celou Maltu ve Středozemním moři, kdejaký ostrov v Řecku a podobně. Na druhou stranu je ale zřejmé, že situace na Blízkém východě je jiná, než když byl teroristický útok v Madridu. Stejně tak je jiná teď v Evropě, kdy do Evropy přichází velký počet lidí právě z těchto oblastí. Evropa nemůže zavřít Schengen, protože to zkrátka není možné. Pokud má někdo představu, že to tak je, tak pouze dává, dává falešnou naději. Pokud tedy neříká to B, že vyřadí Řecko ze Schengenu. Tedy, že vyřadí ze schengenského prostoru některé země tak, aby jeho vnější hranice skutečně mohla být chráněna.

zdroj: Události, komentáře, 16. 11. 2015

Osobnosti: Marek Ženíšek