Ženíšek: Zatím dobrý

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem

5. 3. 2012

Vláda včetně ministrů za TOP 09 hlasovala pro to, aby se Česko na summitu minulý týden nepřipojilo k nové evropské smlouvě. Vaše strana přitom dlouhodobě tvrdí, že ji podepsat máme. Proč nyní ten souhlas?

Byl to souhlas s mandátem, kde byla pouze informace, že se fiskální smlouva bude v Bruselu podepisovat, ale náš podpis se tam teď vůbec neřešil. O naší neúčasti v téhle první vlně rozhodl premiér už v lednu, když řekl, že se nepřipojíme. Procedurálně a technicky bychom se do minulého pátku už nestihli přidat, byť by třeba Petr Nečas změnil názor.

TOP 09 pořád tvrdí, že máme být součástí toho paktu. Jak budete teď postupovat?

Budeme se snažit přesvědčit ODS a Věci veřejné, aby změnily názor a Česko se ke smlouvě připojilo. Naším cílem je, aby se tak stalo za této vlády.

Přesvědčit zbytek koalice se vám zatím nepodařilo. Jak toho chcete dosáhnout?

Svolat koalici a znovu jednat.

To dosud evidentně nefungovalo. Co chcete dělat jinak?

Nemáme jiné nástroje, než co jsem říkal. Nemáme většinu ve vládě, naopak jsme s tímhle postojem ve výrazné menšině, tak nezbývá než jednat, přesvědčovat. Svolat nejvyšší vedení koalice k Evropě bude teď naší prioritou.

Váš předseda Karel Schwarzenberg řekl, že nebude sedět ve vládě, která Česko povede do izolace v Evropě. A izolaci definoval jako moment, kdy by stranou smlouvy zůstali jen Britové a my. Ta situace nyní nastala a on ve vládě zůstává. Jak tomu rozumět?

Karel Schwarzenberg řekl svůj výrok o odchodu v době, kdy detaily smlouvy nebyly známy. Teď víme, že je možné se připojit později, a tudíž zabránit naší - započaté -izolaci. Z mého pohledu proto není důvod, aby ministr zahraničí a s ním celá strana odcházeli z vlády. Už proto ne, že právě Karel Schwarzenberg je ve vládě jediný, kdo naše připojení ke smlouvě naopak ještě drží při životě.

Nebylo by ale právě oním „nástrojem“ pro TOP 09 říct, že buď ke smlouvě do nějaké doby vláda přistoupí, nebo odejdete z vlády?

Je to možné a nevylučuju, že to tak nakonec dopadne. Naši členové a voliči se nás teď často ptají, co hodláme dělat, protože řada z nich nás volila kvůli našemu proevropskému názoru a jsou naštvaní kvůli tomu, co se děje. Stanovisko strany bude známo teď v úterý. Poslanecký klub, který to už řešil, se shodl, že naše neúčast je špatně, ale nemáme odcházet z vlády, a místo toho se máme do posledního momentu snažit zvrátit názor koaličních partnerů.

Co je tím posledním momentem? Nebo chcete ještě dva roky „jednat“?

Stále to ve straně zvažujeme, co je lepší. Když totiž odejdeme z vlády, skončí všechny reformy, protože žádná jiná vládní konstelace nutné reformy neudělá. To je prostě fakt, když člověk poslouchá ČSSD. Když zůstaneme ve vládě a nezvrátíme názor ODS k fiskální smlouvě, bude Česku ujíždět vlak, a čím déle budeme čekat, tím bude naše naskočení pro nás obtížnější. Já fakt nevím, co je tím posledním momentem, ale možná nastane chvíle, kdy si řekneme, že naše plnohodnotné členství v EU teď a tady je důležitější než ekonomické reformy, a odejdeme. Zatím však tenhle názor nepřevážil. I já jsem pro to, abychom ještě vydrželi a zkusili se dohodnout.

Petr Nečas stanovil jako cestu dohody souhlas TOP 09 s referendem k euru. Ani s referendem TOP 09 nesouhlasí. Kde tady vidíte možný kompromis?

Referendum k euru je druhotné téma, manévr ODS, který teď nemá cenu řešit. Prvotní je vůbec dosáhnout toho, aby se vedení koalice sešlo k debatě o Evropě.

S vlastní koalicí, jak tvrdíte, Petr Nečas nekonzultuje svoji evropskou politiku, zatímco s britským premiérem ano. Ztratila TOP 09 veškerý vliv na šéfa vlády, jejímž je členem?

To, že se Petr Nečas baví s Davidem Cameronem, mi nevadí. Českému postoji rozumějí v Evropě jen Britové, a tak si premiér rád popovídá s někým, kdo ho chápe. To, že premiér odmítl svolat vedení koalice a zahraniční politiku nechává dělat svými lidmi na Úřadu vlády, je zásadní nerespektování dohodnutých pravidel. Co s tím ale máme dělat? Máme nad ním klečet a bušit do něj, aby se s námi bavil?

Kateřina Šafaříková

Respekt, 5. 3. 2012, Rubrika: Politika, str. 29