Ženíšek: Všichni si přejeme diplomatické řešení

12. 2. 2015

(editovaný přepis debaty, jíž se účastnil místopřededa TOP 09 Marek Ženíšek)

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

V Minsku začínají mírové rozhovory, které si kladou za cíl najít dohodu pro vyhlášení příměří na východní Ukrajině, kde od loňského dubna zemřelo už kolem 5 tisíc lidí. V běloruské metropoli se sešli kromě ukrajinského a ruského taky francouzský prezident a německá kancléřka. Podle Petra Porošenka se jedná o poslední šanci vyjednat klid zbraní. Podle dosavadních informací ale stále zůstává dost nevyjasněných bodů, zejména ukrajinský požadavek na kontrolu hranice mezi povstalci ovládaným územím a Ruskem, odkud prý na východ země stále proudí zbraně. A ze strany Spojených států, ale i některých českých politiků, zaznívají proto návrhy na vojenskou podporu naopak ukrajinských jednotek. Ve stejném duchu se vyjadřuje například opoziční TOP 09. Jejím místopředsedou je poslanec Marek Ženíšek. Dobrý večer.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/

Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

A naše pozvání přijal taky člen sněmovního výboru pro obranu za ČSSD Antonín Seďa. Dobrý večer.

Antonín SEĎA, poslanec, člen sněmovního výboru pro obranu /ČSSD/

Dobrý večer vám i posluchačům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane Ženíšku, proč je podle TOP 09 vhodné, aby se Česko podílelo na dodávkách zbraní pro Ukrajinu.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/

Tak především mi přijde vhodné, že pokud nějaká země, která se dostane do takové situace, v jaké teď Ukrajina je, kde je evidentní, ať už je to agrese na Krymu a nebo dodávky zbraní ze strany Ruské federace povstalcům, tak vyslyšet to volání o pomoc ze strany Ukrajiny, že by rádi, pokud by jim někdo pomohl s dodávkami zbraní. To mi přijde naprosto relevantní se touto otázkou zabývat. A pokud takto uvažujeme i například v případě Kurdů, tak nevidím důvod, proč bychom neměli vyslyšet tuto výzvu. Samozřejmě za zahraniční politiku je odpovědná vláda, ta se vyjádřila zcela jasně, že tedy o ničem takovém neuvažuje.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane Seďo, je pravda, že širší vedení sociální demokracie naopak odhlasovala usnesení, ve kterém nesouhlasí s jakýmikoliv dodávkami zbraní pro Ukrajinu. Není podle vás ale zbytečné přijímat podobně striktní usnesení, když není jasné, jak se vůbec situace na východní Ukrajině vyvine?

Antonín SEĎA, poslanec, člen sněmovního výboru pro obranu /ČSSD/

Takhle, ano, Ústřední výkonný výbor České strany sociálně demokratické přijal toto usnesení, já jsem na tom zasedání nebyl, takže nějaké podrobnosti vám těžko řeknu nebo, nebo nějak se k tomu vyjádřit. Nicméně já si myslím osobně, a je to nejenom můj názor, ale je to i názor sociální demokracie, ale mezi jinými je to názor i Evropské unie, že jediným řešením je diplomacie. A my se obáváme, že dodávky zbraní, munice, výzbroje a podobně, tak jenom jitří tady tyto problémy. A naopak budou házet, házet klacky pod nohy právě diplomatickému úsilí, které je a probíhá v Minsku.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane Ženíšku, toho byste se neobával, že by mohly vojenské dodávky eskalovat napětí na východní Ukrajině, kde se válčí a že by mohly, mohla selhat jednání, jako je například to dnešní v Minsku.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/

Tak všichni čekáme, jak ta jednání dopadnou a já jsem ten poslední, který by si přál, aby ta diplomacie na poslední chvíli teď ještě nějakým způsobem selhala. Ta krize na Ukrajině, to, co se tam odehrává, tak je právě celou dobu podporované dodávkami zbraní a to právě ze strany Ruské federace. Takže nemyslím si, že lze na jedné straně tvrdit, že by bylo optimální, aby se zbraně nedodávaly, to si přejeme všichni. Ale zároveň vědět, že se tak ze strany Ruska neděje.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Tak a teď totiž, pane Seďo, alespoň podle slov ukrajinského prezidenta, Minsk je poslední nadějí na diplomatické řešení, jestli ta jednání selžou, ani potom ČSSD nepřehodnotí své stanovisko, pokud by tedy skutečně ta válka dál eskalovala a bylo pravda, a ukázalo se, že Rusko stále dodává sofistikované vojenské systémy separatistů?

Antonín SEĎA, poslanec, člen sněmovního výboru pro obranu /ČSSD/

No, tak pan prezident Porošenko sice říkal, že je to poslední šance. Já si nemyslím, že to je poslední šance, protože diplomatické úsilí musí pokračovat, ať už ta minská jednání dopadnou jakkoliv. To je první poznámka. Ta druhá poznámka směřuje k tomu, že vlastně, co by to zlepšilo, jaký stav by to zlepšilo, jo, ta ukrajinská armáda v současné době je v takovém stavu, že jasně nemá specialisty, ani obsluhování zbraní, jo, jako ten problém je spíše o tom, jak je schopná ukrajinská vláda, pan prezident zajistit, aby vlastně na území Ukrajiny, to znamená nezávislého státu, fungovala ukrajinská armáda a nikoliv armády, které vlastně jsou tvořeny dobrovolníky a které financují oligarchové. To je prostě problém, který tady existuje.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane Ženíšku, prosím už jen krátce, není to opravdu spíš prioritou ukrajinské vlády, než mezinárodního společenství, vybavovat vojensky jednotky té země?

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/

Tak znovu opakuji, všichni si přejeme diplomatické řešení, čekáme na něj už dlouhou dobu a všichni v něj doufáme. Na druhou stranu tedy potom naprosto se zříkáme jakékoliv odpovědnosti, byť třeba jen právě pomocí toho, že ukrajinské vládě pomůžeme. Ona sama není schopna zajistit si hranici s Ruskem, s kterou jsou dodávány právě ruské zbraně.

zdroj: ČRo Radiožurnál, 11. 2. 2015, Ozvěny dne

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme