Ženíšek: Ve vztazích k Turecku musíme být rozhodnější

21. 11. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s prvním místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátorka

Pane Ženíšku, co říkáte na prohlášení prezidenta Erdogana, že by se Turecko mohlo připojit k Šanghajské pětce. Je nutné ho brát vážně?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Myslím, že je to něco, o čem Erdogan dlouhodobě přemýšlí. On to řekl pouze jako odpověď jednomu z novinářů. Nebylo to prohlášení z pozice úřadu prezidenta Turecka, že by se rozhodl, že končí jednání s Evropou a zahajuje jednání o vstupu do Šanghajské organizace pro spolupráci. Je to ale něco, o čem si myslím, že Erdogan dlouhodobě uvažuje, pokud mu nevyjde strategie s Evropskou unií. Na to musíme být připraveni. Měli bychom si sami definovat, jaký vztah s Tureckem chceme mít. Měli bychom si sami odpovědět na otázku, zda patří současné Turecko do Evropy. Troufnu si říct, že všichni odpovíme shodně, že nikoliv. Na základě toho bychom se měli zeptat Turecka, jestli chce dále usilovat o členství v Evropské unii. Pokud Turecko řekne samo, že také ne, tak pojďme hledat jiný způsob naší spolupráce. My Turecko potřebujeme kvůli bezpečnost. I když to tak z výroků prezidenta Erdogana nevypadá, tak Turecko potřebuje Evropu kvůli ekonomickému prostoru.

Moderátorka

Má za této situace Evropská unie usilovat o pokračování přístupových rozhovorů s Tureckem, když jste Vy sám řekl, že se mnozí politici shodnou, že Turecko do Evropy nepatří? Když ho Unie stále kritizuje za to, jak se vypořádává se zmařeným červencovým pučem? Není to skutečně jenom hra? Neztrácí obě strany čas?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Určitě je to hra. V diplomacii má ta hra často velkou roli. Mně z úst čelních představitelů Evropské unie, potažmo České republiky, chybí jasný vzkaz typu: „Současné Turecko do Evropské unie nepatří.“ Přístupové rozhovory byly zahájeny už před jedenácti lety a jsou součástí nějakého procesu. Je třeba si definitivně říct, že Turecko už v Evropské unii být nemá a pokusit se vyjednat podmínky spolupráce jiného typu. Například strategického partnerství, které by nebylo plnohodnotným členstvím. Říct si teď, že od toho Evropa ustupuje, mi nepřijde úplně šťastné, ale v tuto chvíli to tak vypadá. Ten proces má nějaké své zásady. Plní se kapitoly, splňují se nějaké podmínky. Stejně tak je to třeba s bezvízovým stykem. Turecko přistoupilo na nějakou dohodu, ale nesplňuje její podmínky. Míček je na Turecké straně, nikoliv na Evropské.

Moderátorka

Když sám Erdogan připouští, že by se mohl v příštím roce obrátit na tureckou veřejnost ve vypsání referenda o členství v Evropské unii, o čem podle Vás, pane Ženíšku, svědčí fakt, že počet Turků žádajících o azyl v Německu se v posledním roce víc než zdvojnásobil?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Celé je to o tom, že se čeká na to, kdybych to měl říct nediplomaticky, až Erdogan řekne: „My do Evropy definitivně nechceme.“ Evropská unie to za ně udělat nechce. Je třeba říct, že se v tomto směru Evropská unie chová konzistentně. Čeká se, až Turecko splní podmínky. Ono je ale neplní, a tím pádem je to na bodu mrazu. Obávám se, že Erdogan se to také ještě bojí v tuto chvíli říct naplno, proto ta podmínka referenda, o kterém si můžeme myslet, že asi víme, jak by za současné situace v Turecku dopadlo. A proto takové nejasné prohlášení, pouze odpověď nějakému novináři. On sám si není jist, zda chce definitivně skončit to jedenáctileté úsilí. Evropa musí být připravena, že to Turecko udělá. Nemůžeme počítat s tím, že to dopadne nějak jinak. Turecko to může udělat klidně zítra. Šanghajská organizace o spolupráci není jenom nějaká ekonomická spolupráce. Je to především regionální bezpečnostní spolupráce, a to by měla Evropa vnímat.

Moderátorka

Právě proto, že je Turecko i součástí Severoatlantické aliance, tak co by takový příkon k asijskému bezpečnostnímu bloku znamenal z hlediska bezpečnosti pro Evropskou unii?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Byl by to problém pro spojence, pokud by se tak stalo, pokud by Turecko začalo být aktivní v Šanghajské spolupráci. Byl by to asi takový poslední, bych řekl, hřebíček do rakve spolupráce jako takové. Jak NATO, tak i Evropská unie, by se k tomu měli postavit čelem. Myslím si, že na takovýto poslední hřebíček se čeká. Na druhou stranu to, že by se mělo Turecko z NATO vyloučit, tak jednoduché není. Turecko má jednu z největších armád, co se týká transatlantického prostoru, tam není Turecku co vytknout. Turecko je členem NATO a my s tím teď musíme takto počítat. 

zdroj: ČRo Plus, 21. 11. 2016

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme