Ženíšek: Válka na Ukrajině se nás bytostně týká, reakce musí být tvrdá a okamžitá

24. 2. 2022

Evropa by měla směrem k Rusku reagovat tvrdě a rozhodně. Myslí si to poslanec TOP 09 a předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek. Ocenil i přístup české vlády a její postoj ke krizi na Ukrajině.

Jak vnímáte armády Ruska na ukrajinském území, co to znamená? 

Znamená to jediné, že Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu a snaží se zpochybnit její právo na suverenitu a existenci. Takové jednání je nepřijatelným porušením základních norem mezinárodního práva včetně Charty OSN, Minských dohod a Budapešťského memoranda z roku 1994. Evropa by na to měla tvrdě reagovat, jsem přesvědčen, že tvrdé sankce by měly být zavedeny okamžitě. 

Separatisté už vznášejí požadavky na další ukrajinská území, bude konflikt dále eskalovat, je to voda na Putinův mlýn? 

Konflikt je od samého začátku v režii Ruska, to v něm hraje klíčovou roli, povstalci jsou dlouhodobě podporováni ze strany Ruska a dělají kroky, které jsou v souladu s jeho zájmy. 

Pražský hrad dlouho nevydal žádné oficiální prohlášení a když přišlo, tak prezident Zeman neodsoudil ruské chování. Co si o tom myslíte? 

Je to bohužel velmi smutné, ale od člověka, jehož nejbližší spolupracovníci jsou dlouhodobě podezříváni z úzkých vazeb na Ruskou federaci, to není vůbec překvapivé. Důležité je, že Vláda České republiky se k situaci postavila velmi jasně. 

Vidíte nějaké dopady, které bude mít ruská agrese na Českou republiku? Ať už krátkodobé, tak i dlouhodobé… 

Dopady na nás konflikt na Ukrajině určitě mít bude, nechci věštit z křišťálové koule jaké přesně budou, ale konflikt, který probíhá jen několik set kilometrů od našich hranic se nás bytostně týká už nyní.  

Je nyní třeba revidovat, případně nějak sledovat ruské občany, kteří pobývají na českém území? 

Nechci rozhodně vyzývat ke sledování Ruských občanů, ne každý občan Ruska je fanoušek Vladimíra Putina a vždy jsem odmítal princip kolektivní viny. V první řadě je potřeba okamžitě přijmout tvrdé sankce vůči Rusku. 

Zdroj: https://udalosti247.cz/, 24.2.2021

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme