Ženíšek: V obraně může být Evropa silnější hráč

7. 6. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedou TOP 09 Marek Ženíšek)

moderátorka

Jakou má o společné evropské obraně představu Česká republika? 

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Debata se zatím vede na výboru pro obranu. Tam mají jednotliví poslanci dobrý přehled o tom, co se v Evropě chystá. Stejně tak to komunikují i uvnitř svých politických stran. Na druhou stranu je velká škoda, že to zatím není tématem číslo jedna. Proto jsem velmi rád, že bude tento týden iniciativa ze strany pana premiéra, kde se veřejně hlásí k tomu, co Evropská komise chystá. Konečně se to stane tématem i pro veřejnost. Je zřejmé, že takových iniciativ, které bude Evropská komise teď předkládat, bude více. Nebude to jenom v oblasti obrany. Pokud nechce hrát Česká republika druhé housle, tak musí být obeznámena se vším, co to znamená, být k tomu připravena a mít jasnou pozici.

moderátorka

Je něco, co konkrétně upřednostňujeme? Jsme pro mírné posílení obrany v některých oblastech? Nebo pro hlubokou integraci? Upřednostňujeme společnou obranu? 

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Dnes je to už zahaleno hávem předvolební kampaně. Neočekávám, že vláda jako celek bude mít jednotnou pozici. Bude se muset počkat pět měsíců na novou vládu. Můžeme jenom usuzovat, co jednotlivé strany říkají. Kdybych měl hodnotit pouze to, jak se k tomu staví pan premiér, je mi jeho způsob velmi blízký. Musíme být připraveni na hlubší integraci. Musíme být součástí rychlejšího pruhu. U jiných stran si nejsem ale jist, takže je potřeba počkat, až na nové volby. Co se ale týká obrany nebo spolupráce jako takové, tak většina současné poslanecké sněmovny zastává názor, že je nutné začít daleko více spolupracovat. Je na čase, aby Evropa vzala obranu a bezpečnost do svých rukou. Nikdo jiný to za nás neudělá. Nejenom s ohledem na to, co se může v budoucnu odehrávat v rámci Severoatlantické aliance. Tam nikdo nezpochybňuje, že jsou naše bezpečnostní záruky stále v rámci NATO. Evropa má ekonomicky, i co se počtu obyvatel týká, na to být silnější hráč. Evropský pilíř může být mnohem silnější. Jde o to, aby se ve společných nákupech postoupilo a aby se ujednotily systémy, které mají v Evropě jednotlivé armády.

moderátorka

O tom mluví Evropský obranný fond. Ten má sloužit jednak k podpoře společného výzkumu a obranných technologií, ale také na obranný společný nákup vojenského vybavení. Aby státy ušetřily své náklady. Víme, jak by mohla Česká republika tento fond podpořit a využít?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Je zapotřebí nejprve přesně vědět, jak by ten fond pracoval. Zaznívá i určitá kritika a do jisté míry lobbing ze strany českých zbrojařských firem, které se k tomu staví skepticky. Je to spíše lichá obava, že by mohly na trhu ztratit nějaký podíl. Naopak, je to příležitost, která jim umožní se daleko více rozvíjet. Ta iniciativa reaguje na současný stav, který je pro všechny armády a evropskou armádu velmi nevýhodný. V Evropské unii existuje v současné době více než 170 různých zbrojních systémů. Pro srovnání, Spojené státy americké jich mají pouze třicet. Dále máme skoro dvacet různých typů hlavních bojových tanků. Zatímco armáda Spojených států má pouze jeden. Jean-Claude Junker velmi vtipně poznamenal, že v Evropě existuje více výrobců vrtulníků než vlád, které je pak mohou koupit. To jsou všechno problémy, které by mohl společný fond do budoucna odstranit.

moderátorka

Jak budovat evropskou obranu, aby nebyla konkurentem NATO?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

To je to naprosto zásadní. Není to komise, která by něco budovala nebo reformovala. Ona něco předkládá. Pak je na jednotlivých členských státech, jak se toho chopí, a zda s tím budou souhlasit. Jsem ale rád, že i Evropská komise ustoupila od motta, že hlavním cílem je budovat evropskou armádu. Doufám, že to dnes potvrdí ve svých návrzích. I kdyby to měl být cíl, tak je to něco, co je poslední. Nejprve se musí domodernizovat jednotlivé armády členských zemí v rámci evropského pilíře NATO. Členské země musejí začít daleko více investovat do svých armád. Nejenom investovat, aby měly na svůj provoz, aby nezanedbávaly své armády, ale aby je i modernizovaly. Aby splňovaly doporučené procento ze strany NATO, které kromě výdajů na obranu 2 procent hovoří, že 20 procent z výdajů by mělo jít právě na modernizaci, což se nedaří. 

moderátorka

Teď jde o to, aby modernizace byla v Evropské unii koordinovaná. 

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Pokud jedna země už dlouhodobě uvažuje o nákupu nějaké technologie nebo zbrojního systému, a stejně tak se ví, že o to usiluje i jiná země v Evropě, tak je velmi záhodno, aby spolu tyto dvě země spolupracovaly. To nejenom po nákupu, ale aby pak spolupracovaly na rozvoji nebo výzkumu v oblasti technologie, kterou nakupují.

Zdroj: Ranní plus, ČRo Plus, 7. 6. 2017

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Armáda a obrana, EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme