Ženíšek: V EU musíme mít partnery

7. 9. 2017

(editovaný přepis s 1. místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Uprchlické kvóty a klíčový rozsudek Evropského soudního dvora. Tribunál v Lucemburku zamítl žaloby Slovenska a Maďarska proti dočasnému přerozdělování migrantů. Systém přijali ministři vnitra před dvěma lety. Proti byly čtyři státy včetně Česka. Máme dál jako Česká republika proti kvótám bojovat? Nebo je to v tuto chvíli už v zásadě potvrzený prohraný boj? 

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Soud rozhodoval předně o procesu jako takovém. Rozhodl, že jednomyslnost při rozhodování o kvótách nebyla nutná. Je tedy dobře, že jsme se k tomu nepřidali, protože jsme všichni věděli, jak to dopadne. Teď je spíš na stole úplně jiná otázka. A to je, jakou zvolí Česká republika strategii, aby si zajistila svojí pozici pro další vyjednávání, které se bude týkat trvalého mechanismu. Všichni víme, že současný stav nefunguje. Kdyby tyto kvóty měly za měsíc skončit, tak se jistě 160 tisíc uprchlíků nepodaří přerozdělit. A že je to něco, co nefunguje, nestačí říkat pouze tady ve studiu a na tiskové konferenci. Je potřeba to říkat naším partnerům. Chceme, aby nás pochopili. Zároveň jim ale nemůžeme přece říkat, že nesouhlasíme s kvótami a přijmeme pouze dvanáct uprchlíků. To nás poškozuje a vládě to vyčítám.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Měla by si v tuto chvíli česká reprezentace uvědomit, že je boj proti kvótám prohraný? 

Tomio OKAMURA, poslanec, předseda strany /SPD/

Vždyť je to přeci úplně jasné. Evropská unie nás zbavila suverenity. Soud jasně řekl, že rozhodnutí o kvótách nemuselo být přijato jednomyslně. Nemuselo být učiněno ani legislativním postupem a nebylo nutné zapojení ani národních parlamentů, ani veřejné hlasování v Radě Evropské unie. Dokonce řekl, že unijní smlouvy umožňují orgánům přijmout opatření bez jakéhokoliv souhlasu členských států. Takže mělo smysl se připojit k Maďarsku a Polsku. Česká republika a vláda Bohuslava Sobotky neuvěřitelně drolí V4. Když dostal premiér Sobotka pozvání od francouzského prezidenta Macrona, tak tam servilně jel, přestože Macron schválně nepozval představitele Maďarska a Polska.

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

K argumentům pana kolegy Okamury se budu těžko vyjadřovat. Hovoří pořád o tom samém. Pravda ale je, že to bylo důležité rozhodnutí vlády a Parlamentu České republiky. Postoj je přece v českém parlamentu stále stejný. Nenajdete politickou stranu, která by říkala, že jsou kvóty smysluplné a že pomohou vyřešit migrační krizi. Já se ale ptám na strategii vlády, protože tady skutečně hrajeme o hodně. Představa, že se spojím i třeba se třemi zeměmi, které budou trvat na tom, že je to nesmysl a že to nechceme, tak už jsme si jednou vyzkoušeli, že to nestačí. Nestačí říkat pouze ne. Musíme získat partnery. Obávám se, že partnery nezískáme, pokud světu říkáme naprosto vážně, že jsme šestá nejbezpečnější země na světě a že se obáváme, že naši bezpečnost naruší třináctý uprchlík ze Sýrie.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Na druhou stranu vidíme například iniciativu francouzského prezidenta Macrona. Uvidíme, jak to dopadne s Angelou Merkelovou. Dá se předpokládat, že se na vládě podílet bude. Jednotná tendence těchto lidí je spojovat a prohlubovat Unii ještě více. Kde bychom tedy měli být?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Určitě bychom měli být u toho, když se o tom rozhoduje. Na jedné straně je dobré, že víme dopředu, s čím přijde Německo a Francie. Jejich postoje jsou zřejmé. Znovu se vracím k tomu, co jsem říkal na začátku. Můžeme se bavit tady ve studiu. Kolega Okamura tady může vykřikovat, že je potřeba referendum o vystoupení z Evropské unie a že Evropská unie je špatná. To je legitimní postoj. V Evropské unii ho ale asi nikdo neuslyší a neseženete tam žádného partnera, který by Vám pomohl zařídit, abyste si změnil Evropskou unii, jak byste si představoval. Jako chybu vidím to, že tato vláda za celé čtyři roky nepochopila, že pokud chce něco prosadit, tak jí nestačí spojit se s Maďarskem a s Polskem, ale musí mít partnery někde jinde. Dneska není naše pozice před klíčovým rozhodnutím a klíčovým vyjednáváním vůbec dobrá. Pokud si kolegové z SPD myslí, že stačí pouze říci svůj názor a trvat na svém, tak nestačí. Musíme se snažit přesvědčit naše partnery. Chceme, aby nás vnímali, aby vnímali naše stanoviska, které nejsou špatná. V mnoha ohledech jsme vládu během nejkrušnějších chvil v průběhu migrační krize podporovali. Vidíme to na strategii Slovenska, které si uvědomuje podstatu, že na jedné straně je dobré říci svůj postoj, ale také je potřeba, aby ten postoj sdílel i někdo jiný. Takto Evropská unie funguje. My se chováme nestrategicky.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 6. 9. 2017

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme