Ženíšek: Tato válka je jedna z prvních, která je skutečně online

8. 3. 2022

„U Zelenského kromě obrovské únavy a určitého napětí vidíme i volání o pomoc, které působí velmi emotivně. Tahle válka je jedna z prvních, která je skutečně online. Je to i ukázka toho, jak Ukrajinci umí i na této frontě sociálních sítí úspěšně bojovat. Je to obdivuhodné. Když byla válka v Sýrii, také to bylo online, ale nesledovalo se to každý den na mobilech,“ říká předseda zahraničního výboru Marek Ženíšek, který byl hostem Interview Martina Kováře na Rádiu Z.

Rusko podle Putina zastaví svá vojska na Ukrajině jen v případě, že Ukrajinci přestanou bojovat a splní všechny požadavky Moskvy. „Otázka je, jak brát tyto výzvy vážně. V průběhu dvanácti dní, kdy se válčí, nemáme žádnou věrohodnou informaci, která by z úst ruské strany byla pravda. Zatím vždy, když něco potvrdili, druhý den neplatilo. Navíc ta jednání jsou vedena v době, kdy se sice dávají nějaké podmínky, ale v tom samém okamžiku jsou města stále bombardována,“ podotýká Ženíšek.

Podle něho jediný, kdo celou válku může skutečně zastavit, je prezident Putin. „Kladu si otázku, co bude tím momentem, že Putina přinutíme k tomu, aby začal jednat – což předpokládá zastavení palby. Pak ale nastane otázka, když k tomu dojde, aby Putin a jeho okolí nechtěli při těch jednáních požadavky, které klade od začátku. Tedy že ukončí boje, ale bude za to chtít celý Krym, východní Ukrajinu nebo aby Ukrajina byla neutrální,“ zakončuje poslanec.

Hostem moderátora Martina Kováře byl předseda zahraničního výboru Marek Ženíšek, celý rozhovor si poslechněte zde.

Zdroj: radiozet.cz, 7. 3. 2022

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme