Ženíšek: Státy V4 vypadají jako ti, kteří si do EU jen chodí pro dotace

S předsedou zahraničního výboru sněmovny o vztazích s Ruskem, o prioritách českého předsednictví i o výrocích Markéty Pekarové Adamové

20. 1. 2022

Marek Ženíšek (TOP 09) se po svém zvolení stal předsedou Zahraničního výboru PSP ČR. Pro Týdeník FORUM jasně pojmenoval problémy týkající se dalšího vývoje dialogu s Ruskem, o kterém hovořil ministr zahraničí Jan Lipavský - podle Ženíška se oba shodují v tom, že míč je na ruské straně hřiště.

Jak hodnotíte výrok pana ministra Lipavského o možnosti rozmrazení dialogu s Ruskem?

Vychází z programového prohlášení vlády, kde je napsáno, že usilujeme o revizi vztahů s Ruskem a Čínou. Z tohoto pohledu usuzuji, že to myslel takto - je třeba se na tyto vztahy podívat v celkovém kontextu toho, co se u nás odehrálo, nikoli tak, že bychom to měli být my, kteří se budou iniciativně snažit vztahy znormalizovat. Považuji to za dobrou iniciativu, míček zkrátka není na naší straně, ale na ruské. Není kam spěchat, jsme na bodě mrazu a neměli bychom se honem rychle snažit všechno napravovat. Česká republika nebude vyzývat ke klidu ani k vyjednávání. Ruská federace se navíc chová hůř a hůř.

Mluvčí Marija Zacharovová už se ale vyjádřila opačně - tak, že první krok by mělo udělat Česko.

Ale proti tomu se musíme jasně ohradit. Nebudeme přistupovat na ruskou hru, kdy udělají něco špatně, a pak ještě kladou podmínky pro to, jak se s nimi máme bavit. Rusko dlouhodobě destabilizuje celou Evropu, má prsty ve Vrběticích a může za to, že z Prahy byli odvoláni diplomaté. Je to Rusko, kvůli kterému je situace napjatá. Místo snahy o dohodu ale slyšíme jen vyhrožování - přesně tak, jak to u Ruské federace známe.

Co by Rusko mělo udělat, aby bylo možné zahájit dialog?

Pokud chceme v Evropě mít v dalších letech bezpečno a neřešit situace, které vidíme třeba u hranic s Ukrajinou, nezastavoval bych se jen u nedávných věcí. Platí, že Rusko vzalo Ukrajině území. Na to musíme stále upozorňovat. Krym není ruský. Tím bych začal, přestože je mi jasné, jaké jsou aktuální možnosti dosáhnout výsledku.

Jaký očekáváte vývoj na rusko-ukrajinské hranici?

Kreml může přestat situaci eskalovat a ukazovat tím, že ustoupil. Naivní část světa bude tleskat, jak je Putin velkorysý. To je typická ruská taktika, která od roku 2008 vychází. My ale vidíme, že tlak ze strany NATO, EU i USA opravdu může fungovat, je zjevné, že se Rusko zatím daří od dalších kroků odradit. Další možností je, že Rusko bude s dalšími kroky čekat, protože právě tohle umí. V takovém případě nesmíme usnout na vavřínech. A nebo Ruská federace situaci opravdu vyhrotí a bude to velice špatné, zejména pro Ukrajinu. Proto říkám, že teď je nutné Putina od další agrese odstrašit.

Přečtěte si celý rozhovor s předsedou zahraničního výboru Markem Ženíškem v tištěném Týdeníku FORUM. 

Zdroj: Týdeník FORUM, Johana Hovorková, 20.1.2022

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme