Ženíšek: Společnou obranu Evropy řešme v rámci NATO

22. 8. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátorka

Pane místopředsedo, má mít Evropa společnou armádu?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

To je asi to jediné, s čím nesouhlasím z projevu pana premiéra. Souhlasím se všemi akcenty, o kterých premiér mluvil. Ať už je to Ukrajina, obava z Turecka, nebo i jasná proklamace, že pro ČR není žádná jiná alternativa, než být součástí Evropské unie a NATO. Jediné, s čím nemohu souhlasit, je touha po vytvoření evropské armády.

Moderátorka

Na druhou stranu padlyargumenty, mimo jiné nedávná série násilných útoků v Německu a teroristické útoky ve francouzském Nice. To pro Vás nejsou dostatečné argumenty, máte jiné řešení?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Mám, mnohem smysluplnější. Připadá midůležitější plnit nejdříve svoje závazky vůči NATO a daleko více ho rozvíjet, než budovat něco zcela nového. Ostatně to jde i proti tezi pana premiéra, kterou ve svém projevu také zmínil -  že nechceme více Evropy, ale lepší Evropu. Tudíž věci, které dodnes nefungují, tak je zlepšit, než abychom vytvářeli nové instituce a struktury.

Moderátorka

Narážíte na kritizovaný fakt, že některé země, včetně Česka, dávají stále nízké procento na armádní výdaje vůči NATO a teď je tady nová myšlenka?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Pochopitelně, ale nejen to. Samozřejmě, že Česká republika nepatří k  zemím, které přímo plní svůj závazek dávat 2% HDP na obranu. Řada dalších zemí je na tom ještě mnohem hůř. Přitom představa, že bychom budovali novou armádu, která by musela být z něčeho placena, mi přijde nerealistická. Jednotlivé armády zatím ani nejsou schopny plnit své současné závazky. Navíc je pravděpodobné,že by to asi byla evropská armáda bez účasti Velké Británie. Tedy bez jedné ze zemí, které své závazky plní.

Moderátorka

Další z argumentů, které premiér Sobotka použil. Migrační vlna ukázala, že je nutné bránit vnější hranice Evropské unie. Bude to NATO, kdo nám je bude bránit, anebo společná unijní armáda, kde bude možná zajištěna lepší koordinace a efektivita bránění hranic?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Umím si představit daleko větší spolupráci jednotlivých armád, třeba při ochraně vnější hranice. K tomu ale nemusím mít novou evropskou armádu. To vše může být v rámci aliance. Stejně tak, pokud pan premiér kritizuje nefunkčnost agentury Frontex, tak je na členských zemích, které přispívají do agentury, ať už finančně, tak jednotlivými příslušníky, aby to změnily.

Moderátorka

Na druhou stranu, představme si 28, respektive 27, vojenských ústředí nebo jedno evropské. Ten argument pro lepší koordinaci tam není?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Na to odpovídám, že není třeba vytvářet něco nového, lze použít právě to, co je již ustanoveno nebo co existuje. Tím je struktura NATO a jednotlivé evropské armády, které jsou součástí NATO.

Moderátorka

Nestoupá potřeba jakéhokoliv řešení s tím, jak poslední dobou vyhrožuje Turecko vypovězením smlouvy s Bruselem?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Myslím, že s tím to přímo nesouvisí. Sdílím obavy pana premiéra z vývoje v Turecku. V Turecku se stalo nepředvídatelné. Nevíme, jak to tam bude pokračovat. Přestává být stabilním partnerem. Do jisté míry jesložitějším partnerem právě v rámci NATO. Myslím ale, že je ještě brzy takto uvažovat.

Moderátorka

Vy se společnou armádou nesouhlasíte. Umíte si přesto představit, jaký by tam musel fungovat finanční klíč? Podle jakého klíče by se ta společná armáda mohla platit?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

To si v tuto chvíli neumím představit. Celou dobu opakuji, že i kdyby byl ten klíč vytvořen, tak se ptám, jak je možné, aby byly státy najednou schopny přispívat ze svých zdrojů na evropskou armádu, když nejsou schopny v dostatečné míře přispívat na tu vlastní?

Moderátorka

Jak tedy zajistit ještě lepší sdílení informací, o čemž také mluvil premiér Sobotka a což je často kritizovaná velká slabina?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

V boji proti terorismu považuji za daleko silnější stránku zaměřit se na sdílení informací, nejen tajných služeb, ale stejně tak i bezpečnostních složek. Myslím, že tam by se teď měly zaměřit úvahy a síly všech členských států. Samozřejmě na základě důvěry. Každá země si chrání svoje informace a je to pouze na základě důvěry a ochoty jednotlivých zemí, aby ty informace sdílely. Přesto si myslím, že by to bylo v zájmu boje proti terorismu v Evropě mnohem lepší řešení.

zdroj: ČT24, 22. 8. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme