Ženíšek: Současné Turecko nemá v EU místo

18. 7. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s prvním místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátor

Poprosil bych vás o komentář k současnému dění v Turecku, především k postupu prezidenta Erdogana a k tomu, jakým způsobem využívá pokusu o puč.

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/ 

Všichni čekali, že dojde k nějakému návratu k ústavnímu pořádku. Místo toho se ukazuje, že buď to měl Erdogan vše velmi dobře promyšlené a připravené, anebo že ze současné situace minimálně velmi dobře těží a chce se vypořádat s celou opozicí, kterou v Turecku má. V tom souhlasím například s francouzským ministrem zahraničí, který jako první uvedl, že současná situace nedává Erdoganovi bianko šek, aby likvidoval celou opozici, která je v Turecku proti němu.

Moderátor

Ztotožňujete se spíše s teorií, že to bylo všechno dopředu připravené?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Nemůžu to dokázat. Samozřejmě, že indicií je celá řada. Už samotný fakt, že předtím proběhlo nějaké usmíření s Ruskem, respektive s Vladimírem Putinem. Těžko říct, jestli v tom byly angažovány pouze tajné služby, které napomohly situaci. Tabyla v turecké armádě mimochodem již delší dobu velmi napjatá. To skutečně těžko říct. Důležité je, že to, co v Turecku probíhá, se blíží spíše zemím, které obecně označujeme jako diktatury. Nikdo si přece nemůže myslet, že všech těch 6000 zatčených lidí mohlo mít nějaký vliv na puč nebo s ním mít něco společného. Především pokud se jednalo o soudce. Je zřejmé, že Erdogan toho spíše využívá a chce si nadobro vyřešit vlastní problémy doma.

Moderátor

Jakým způsobem by se k tomu měla postavit EU a jaké očekáváte reálné kroky?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

U reálných kroků jsem velmi skeptický. Stále panuje obava, co Turecko udělá, když na něj budeme trošku zlí, nebo když mu řekneme pravdu do očí. Především mám na mysli nějakou podporu ze strany Turecka v případě migrační krize. Myslím si ale, že by mělo být na obou stranách naprosto jasno. EU by toho měla využít a redefinovat svůj vztah k Turecku. Říct ho velmi otevřeně a férově.Turecko takové, jaké je dnes, nemůže myslet na to, že bybylo někdy součástí EU. Souvisí to s přístupovými rozhovory. Byl bych pro, aby se začalo hovořit třeba o jejich pozastavení. Už vůbec Turecko nemůže myslet na to, co mu bylo slíbeno - na liberalizaci víz.

Moderátor

Souhlasíte tedy s tím, že Turecku v tuto chvíli představuje významné riziko? V jakém smyslu?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Turecko je nevyzpytatelné. Nevíme, co se může odehrát zítra. Nevíme, jakým směrem a kam až chce prezident Erdogan zajít. V tuto chvíli je Turecko pro EU nevyzpytatelnou zemí. Z toho důvodu a s ohledem na tamní zatýkání soudců a prokurátorů, je, myslím si, na místě říci, že takové Turecko v Evropě nechceme.

Moderátor

Ve včerejším speciálním vysílání byl hostem turkolog Tomáš Laně, který říkal, že Erdogan zemi v tuto chvíli směřuje k jakémusi totalitnímu režimu a že pochybuje, že se EU podaří tomu zabránit. Co by to znamenalo?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Co se týká EU, to paradoxně může vést k tomu, žesi EU postoj ujasní. Konečně si řekne to, co si stejně většina států myslí a začne na tom i reálně praxi pracovat.  To znamená, že takové Turecko do EU nepatří. Co se týká aliančního svazku, tam bych to zatím ještě trošku odlišoval. NATO ve své historii zná nebo mázkušenost, že jedním ze zakládajících členů bylo i nedemokratické Portugalsko. Trošku víc bych se obával dalšího vývoje. Mám teď na mysli především větší spojení s Vladimírem Putinem nebo s Ruskem. To by mohlo znamenat problémy i v rámci NATO.

zdroj: ČT24, 18. 7. 2016

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme