Ženíšek: Se Zemanem a ČSSD do Ruska a Číny. Nebo až do Severní Koreje?

Komentář místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška

Ve čtvrtek 26. září se uskutečnila na čínském velvyslanectví v Praze slavnostní recepce ke státnímu svátku Čínské lidové republiky. Podle několika účastníků tohoto setkání, byla pozoruhodná především hojná účast zástupců našeho ministerstva zahraničních věcí, členů vlády i představitelů ČSSD a KSČM. Nechyběl ani socialistický předseda Senátu Milan Štěch. Naznačuje to zásadní změnu v prioritách české zahraniční politiky?

7. 10. 2013

Pokud podrobně sledujeme v poslední době vyjádření celého levicového spektra – od prezidenta Zemana až po radikální část komunistické strany – vidíme dojemnou shodu na tom, že je potřeba poněkud otočit kormidlo naší diplomacie na Východ. Hlavní zájem se v tomto případě soustředí na Rusko a Čínu. Jistěže je správné diverzifikovat toky našeho obchodu, protože přes 80 procent exportu míří do zemí Evropské unie. Pronikat na nové a rychle se rozvíjející trhy je snem každého podnikatele, zisky bývají veliké. Ale stát musí brát v potaz i bezpečnostní otázky a to, že byznys se zeměmi jako je právě Rusko nebo Čína, bývá vykoupen mlčením k porušování lidských práv a svobod. Podobné režimy dokážou umně a důsledně propojovat své ekonomické zájmy s nátlakovou diplomacií. Kdo jí jednou podlehne, se v podstatě už nemůže vrátit do výchozího stavu.

Naše levice v čele s prezidentem je ale k podobným výtkám hluchá a slepá. Zdánlivou perličkou mezi těmito aktivitami v oblasti zahraniční politiky je pak srpnová schůzka komunistického hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka s velvyslancem stalinistické Severní Koreje. Podle všeho je to ale
jen předzvěst toho, co nás za pár měsíců čeká i na vládní úrovni.

Marek Ženíšek
místopředseda TOP 09

idnes.cz, 7. 10. 2013

Štítky
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme