Ženíšek: Ruský zásah v Sýrii bude konflikt eskalovat

12. 10. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátor 

Severoatlantická aliance vybuduje ve východní Evropě další dvě regionální velitelství. Konkrétně na Slovensku a v Maďarsku. Schválili to včera v Bruselu ministři obrany členských zemí aliance. Nová velitelská centra o síle zhruba 40 mužů mají sloužit mimo jiné jako plánovací a koordinační střediska pro manévry nových aliančních sil velmi rychlé reakce. Podle aliančních zdrojů mají být zároveň výrazem podpory východním členům NATO, kteří se obávají velmocenských ambicí Ruska. 

Pane Ženíšku přeskupování aliančních sil a posilování kolektivní obrany NATO je podle generálního tajemníka NATO Stoltenberga největší od konce studené války. Není to přece jenom ale přílišná reakce? Není to až neadekvátní k té současné situaci?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

Myslím, že nikoliv. Když se na to podíváme, tak ten integrační tým, respektive ti takzvaní plánovačí, kteří se chystají do Maďarska a Slovenska, přirozeně navazují na strategii, která byla již zahájena. Šlo o umístění podobných týmů velitelství v Estonsku, v Lotyšsku, v Litvě, v Polsku, v Rumunsku a stejně tak v Bulharsku. Teď se dostává na řadu i Slovensko a Maďarsko. Pokud bychom na to měli nahlížet z laického pohledu, tak je naprosto přirozené, že se každé obranné společenství snaží v nějaké dohledné době posílit a zajistit svoji vnější hranici.

Moderátor

No ale nemůže se, podle vašeho názoru, Rusko cítit naopak ohroženo tím, když bude NATO budovat stále nová regionální velitelství ve východní Evropě? Nemůže to přispět k eskalaci toho evidentního napětí mezi Západem a Ruskem?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

Někdo na to může tak nahlížet. Na druhou stranu je to ze strany NATO adekvátní reakce. Myslím si, že je na místě dát na jednu misku vah ruské ozbrojené síly, respektive pomáhání ozbrojeným silám v Donbasu ze strany Ruska a narušení míru jako takového a na druhou rozmisťování takzvaných plánovačů nebo příslušníků nějaké jednotky NATO, která má za úkol pouze zajistit integraci jednotek rychlého nasazení.

Moderátor

Pane Dolejši, ministři obrany NATO včera také zdůraznili, že je podle nich chybou, že Ruská federace podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada. Souhlasíte s ním? Vnímáte to také jako chybu?

Jiří Dolejš, místopředseda KSČM

Blízký východ, islámský svět, arabský svět je geopoliticky na jedné straně nesmírně zajímavý a na druhé straně nesmírně citlivý. A je pravdou, že všechny velmoci se snaží v těchto zemích mít nějak ošetřeny své zájmy a nepochybně pokud vytvoříme určitou přímku mezi Ruskem a Bašárem Asadem, tak se najdou režimy a představitelé, které tuto vazbu mají směrem zase do Washingtonu. A je problém pokud by velmoci postupovali tak, že si budou podporovat pouze ty své a de facto eskalovali problém. Já si myslím, že stabilizace situace v Sýrii by měla větší naději kdyby Moskva a Washington postupovali koordinovaně a po dohodě.

Moderátor

Pane Ženíšku, na druhou stranu ten syrský konflikt trvá už řadu let a řešení je stále v nedohlednu. Nemůže naopak ta nedávná iniciativa Moskvy nějakým způsobem přispět k řešení té celé velmi nepřehledné, velmi složité situace?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

Tady se obávám, že nikoliv. Ta situace se může vyřešit jen tak, že všechny síly budou konat jednotně. Ukazuje se však, že to v současné době není možné. Ruská federace má zcela jiný cíl a tím je udržet Asada za každou cenu u moci. Navíc lze předpokládat, že i zbytek takzvané umírněné opozice to teď při podpoře Ruské federace Asadovu režimu asi nažene do rukou Islámského státu, protože jim nic jiného nezbude. To tu situaci bude daleko více eskalovat a bude ji dělat daleko méně srozumitelnou.

Moderátor

No něco podobného jako vy pane Ženíšku také řekl historik Timothy Snyder, který Českému rozhlasu řekl cituji: ,,Místo konstatování porážky na Ukrajině otočilo Rusko list. Lze očekávat, že Rusové budou potírat každého, kdo se postaví syrskému režimu, to znamená jen víc uprchlíků,“ konec citace Timothy Snydera. Pane Dolejši souhlasíte s tím? Snaží se podle i vašeho názoru Rusko odvrátit pozornost od Ukrajiny a rozdmýcháním syrského konfliktu ještě zvednout další migrační vlnu do Evropy?

Jiří Dolejš, místopředseda KSČM

Já myslím, že Rusko uvažuje globálně, a pokud se nyní věnuje jiné části světa, nezapomíná na svou blízkou cizinu, tedy Ukrajinu. Především bych ale chtěl říct, že není zrovna racionální označovat Rusko za hlavní zdroj nestability. Ta nestabilita přeci vznikla před mnoha lety a i když můžeme situaci občanské války složitě rozlišovat mezi teroristou a umírněnou opozicí, ale také složitě hledat legitimitu Bašira Asada, protože v občanské válce se prostě obtížně hlasuje demokraticky, tak si myslím, že ty počátky jsou někde jinde, jsou v podstatě v rozkladu režimu, které sice byli autoritářské, ale v tom regionu znamenali určitou stabilitu. Podobná bohužel situace byla v Libyi nebo v Iráku a tam kde režimy, které sice byli autoritářské, ale fungovali, byli odstraněny a nenalezla se za ně náhrada, tak aby fungovala stabilně. 

Moderátor

Pane Ženíšku, souhlasil byste s tím? Jsou ty kořeny těch současných problémů opravdu daleko hlubší než ty události posledních týdnu, měsíců?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

Nelze na to nahlížet pouze pohledem posledních týdnů. Bylo by dobré se zaměřit na to, kolik uprchlíků utíká před Islámským státem v Sýrii a kolik utíká před Asadovým režimem. Myslím, že ta čísla by byla podobná. Asad je zkrátka člověk, který na mezinárodní scéně ztratil legitimitu. Je to člověk, který použil chemické zbraně proti vlastním lidem. Těžko lze předpokládat, že s ním v čele lze dojít k nějakému alespoň částečnému řešení, které by situaci uklidnilo. Byť se ho Ruská federace bude snažit  za každou cenu udržet u moci. Obávám se i toho, že může nastat roztržka s Tureckem, pokud by Rusko při svých náletech narušovalo jeho vzdušný prostor. Pak si už vůbec neumím představit, jak by ten region mohl vypadat nebo co by se tam mohlo odehrát.

Moderátor

Říká Marek Ženíšek, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové,  díky, že jste byl naším hostem. Na slyšenou.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

Děkuji.

zdroj: Radiožurnál, 9. 10. 2015

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme