Ženíšek: Ruská federace nedodržuje mezinárodní právo

Americký prezident Joe Biden vyzval svého amerického, svého ruského protějška Vladimira Putina k uvolnění napětí na ukrajinských hranicích. Na případnou vojenskou eskalaci chce Bílý dům reagovat tvrdými ekonomickými sankcemi. Své požadavky během dvouhodinové videokonference vznesl i šéf Kremlu. Požaduje zrušení diplomatických sankcí a především záruky, že se NATO nebude rozšiřovat na východ. Jednání přichází v době, kdy se u ukrajinských hranic shromažďují desítky tisíc ruských vojáků a sílí tak obavy z invaze.

8. 12. 2021

(editovaný rozhovor s předsedou zahraničního výboru a poslancem TOP 09 Markem Ženíškem)

Michal KUBAL, moderátor

Pane Ženíšku, jak vidíte tu situaci vy? Opravdu hrozí podle vás ruská invaze, je to reálné?


Marek ŽENÍŠEK, předseda sněmovního zahraničního výboru /TOP 09/

Tak myslím si, že v tuto chvíli ani tolik nejde o to, zda-li k té invazi dojde snahou Severoatlantické aliance a i dalších zemí, tak je dnes především odradit Ruskou federaci a Putina od toho, aby o něčem takovém vůbec nepřemýšlel. A to, co tady hovořil můj předřečník před chvílí, tak jsem si chvíli na začátku myslel, že jste pozvali do studia i zástupce ruské Dumy, že ta rétorika byla podobná. Protože to je tady od začátku přece jasné, že se někdo snaží ten konflikt nebo ten problém osvětlit tak, že za to může Ukrajina, že za to může západ. Ale jestli tady někdo dělá problémy, tak je to naopak Ruská federace a to z mnoha důvodů. Za prvé ten masivní nárůst vojenské techniky na těch hranicích, je skutečně velmi vysoký. Je to statisíc, je to desetitisíce vojáků a Rusko doposud vlastně nereagovalo na všechny výzvy, které měli nějakým způsobem vysvětlit, proč se tak chová a celé se to odehrává za situace, kdy Ruská federace nedodržuje mezinárodní právo. Kdy Ruská federace odmítá jakýkoliv dialog, například na půdě rady NATO a Ruska. Kdy Rusko schválilo svojí novou bezpečnostní strategii, ve které přímo hovoří o tom, že o žádný dialog se západem nestojí, že ho považuje za svého nepřítele a za situace, kdy Ukrajina má zkušenost samozřejmě s tím, jak se k ní Rusko chová. Takže jestli někdo by měl být nervózní a někdo se obává něčeho, tak je to právě Ukrajina a měla by to být i Evropa jako taková, protože Česká republika, pro Českou republiku je bytostním a primárním zájmem, aby Ukrajina byla celistvá, a aby byla suverénní. Takže, jestli někdo říká opak, že naopak má Rusko právo, pokud se bojí o něco, nevím o co, například i pak, že dojde k invazi, tak je to něco nepřípustného, co musím odmítnout.

Michal KUBAL, moderátor

Ale je tady pořád ta úplně základní otázka, co by Rusko mělo z invaze na Ukrajinu?

Marek ŽENÍŠEK, předseda sněmovního zahraničního výboru /TOP 09/

Tak jako Rusko už anektovalo Krym, takže těch já nevidím Putinovi do hlavy, nikdo mu nevidí do hlavy. Těch důvodů může být celá řada. Znovu opakuji, nejde ani o to, jestli k té invazi dojde. Jde o to odstrašit Rusko, aby něco takového se v budoucnu nemohlo nemohlo stát. A přemýšlet o tom, co by z toho asi Rusko mělo, no patrně Rusko má nějaké své zájmy, dlouhodobě usiluje o to, aby rozšířilo sféru vlivu ve svém sousedství, což je něco pochopitelného, ale co je nepřijatelné, tak je to, že Rusko používá přitom postupy, které jsou v rozporu s mezinárodním právem, a to je třeba odmítnout.

Podívejte se na celý rozhovor předsedy zahraničního výboru a poslance TOP 09 Marka Ženíška

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme