Ženíšek: Referendum o Krymu nebylo legitimní ani legální

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem

19. 3. 2014

Jan Bumba, moderátor
Pane Ženíšku, Spojené státy v první reakci na krymské referendum řekli, že Rusko zaplatí za svou intervenci sankcemi a rostoucí nestabilitou. K tvrdému postupu vyzývají i mnozí jiní. Ani podle vás nebylo referendum legitimní?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Nejenom, že nebylo legitimní, ale z mého pohledu nebylo ani legální. Zkrátka odporuje dokumentu, který je nazýván Ústava Ukrajiny, která je dosud platná. Právě proto ta druhá otázka v referendu byl návrat k ústavě z roku 1992, která umožňovala uspořádat referendum a tou pomalejší cestou se dostat zpátky k Rusku. Takže není  co analyzovat. Z tohoto pohledu je nelegální a zároveň bych řekl, že odporuje i zdravému rozumu. Naše média a někdy i komentátoři se snaží srovnávat s odlišnými příběhy ve světě, například s Kosovem a jinými. Pokud vezmeme referenda Skotů ve Velké Británii, tady jde přeci zcela o jiný příběh. Vladimirovi Putinovi se teď podařilo, že se celý svět zabývá referendem a nikoli jeho podstatou, že obsadil část suverénní země.

Jan Bumba, moderátor
Pane Ženíšku, Tomio Okamura říká, že lidé spontánně vyjádřili svůj názor, že je vlastně prima, že ho takto vyjádřili a teď s ním politici musejí pracovat. Můžou politici opravdu ignorovat takového vyjádření vůle lidu?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Já se musím pousmát, ta problematika je zcela někde jinde. Přece nelze posuzovat správnost posazení uren, regulérnost vyvěšování volebních místností a označovat, že tam žádný problém není, když problémem je samotné referendum. Přece tam byla vypnuta ukrajinská média, přítomna cizí armáda mimo základnu, takže bavit se o detailech, že volební místnosti byly v pořádku a že tam nikdo na nikoho netlačil, že to sčítání pravděpodobně proběhlo v pořádku, to je naprosto irelevantní.

Jan Bumba, moderátor
Já jsem se ptal, pane Ženíšku na to, že navzdory všemu, co jste popsal, je možné prostě ignorovat, že tak vysoké procento lidí se spontánně přihlásilo k tomu, že chce být součástí Ruska?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
To já zcela nezpochybňuji, ale v demokratických zemích se tato situace řeší jinak. Já bych se zeptal pana poslance Okamury, jak by řešil dilema, když na Majdanu byl krásný příběh toho, co on nazývá přímá demokracie, že přímo lidé z náměstí si zvolili svoji vládu. Vlastně ta vláda vzešla z náměstí, takže jde o okázalý příklad přímé demokracie.  A tato vláda teď zase paradoxně ztrácí na základě jiného referenda část svého území za pomoci Ruské federace a armády. 

Jan Bumba

ČRo Plus, 17. 3. 2014, pořad: Ranní plus

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme