Ženíšek: Putin přivedl Rusko do mezinárodní izolace

6. 11. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátorka

Lítá s jestřáby, stopuje medvědy, pilotuje Formuli 1 a na kontě má i několik účastí ve vědeckých expedicích. Řeč je o ruském prezidentovi Vladimíru Putinovi, který si kromě obrazu sebejistého a silného státníka. Někoho ale možná překvapí, že americký časopis Forbes ho už potřetí za sebou vybral jako nejmocnější osobnost světa. Amerického prezidenta Baracka Obamu dokonce přeskočila německá kancléřka Angela Merkelová. Na telefonní lince je teď Alexandr Černý, poslanec za KSČM. Vítám Vás ve vysílání.

Alexandr ČERNÝ, poslanec /KSČM/

Dobrý večer.

Moderátorka

A druhým diskutujícím je Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09. I Vás vítám v naší večerní debatě.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda /TOP 09/

Dobrý večer Vám i posluchačům.

Moderátorka

Pánové, nejdříve se tedy obrátím na poslance Černého. Je i podle Vás Putin nejmocnější mužem planety?

Alexandr ČERNÝ, poslanec /KSČM/

Já bych byl asi opatrnější, kdybych měl volit sám nejmocnější muže planety. Já mám spíš pocit, že Vladimír Putin získal toto výsostné postavení díky tomu, že je svým způsobem jedinečný.  On je totiž dnes de facto, a to je objektivní fakt, jediný státník, jediný představitel nějaké mocnosti, která má tu odvahu chovat se jinak než ten hlavní proud, který reprezentují spojené státy, členské země aliance a podobně.

Moderátorka

Třeba i porušování demokracie?

Alexandr ČERNÝ, poslanec /KSČM/

To bych ani neřekl, protože paní Merkelová je na druhém místě, pan Obama na třetím. Minule to bylo, tuším, opačně. Já bych nepochyboval o tom, že tito politikové musí alespoň základní principy demokracie uplatňovat stejně jako Vladimír Putin.

Moderátorka

Teď už  se obracím se stejnou otázkou na Marka Ženíška. Je, podle Vašeho názoru, Putin opravdu tím nejmocnějším mužem planety?

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda /TOP 09/

Asi bychom se museli přesně podívat na ta kritéria, která časopis zvolil pro takový postup. Na druhou stranu, jak to prezentuje, tak je asi zřejmé, že Vladimír Putin je dnes nejvlivnější muž planety a už bylo řečeno z jakého důvodu to asi je. Oproti ostatním státníkům ve světě nemá žádnou opozici, které by musel skládat účty. De facto nepodléhá parlamentní kontrole. Mezinárodní společenství mu v nedávné době dovolilo zabrat kus cizí země.  Může si s ekonomikou doma dělat, co chce, aniž by měl problémy s nějakou opozicí v parlamentu. Stejně tak může poslat armádu, kam se mu zlíbí, aniž by to musel vysvětlovat nějaké demokratické opozici. Těší se velké podpoře doma v Rusku a navíc je to představitel země, která vlastní jaderné zbraně. V tomto ohledu je to člověk, který disponuje mocí mnohem větší než jiní představitelé států, přestože ekonomika či velikost armády nedosahují takových rozměrů jako u jiných zemí.

Moderátorka

Stručně řečeno, z toho co jste vlastně řekl, dá se opravdu říci, že všechno Vladimíru Putinovi prochází? Co to je? Je to respekt nebo určitá obava? Z čeho to pramení? Všechno co dělá, tak mu projde a paradoxně i ty protiruské sankce mu napomohly k popularitě. Když se podíváme na poslední průzkumy, tak přes 80 % Rusů má jeho sympatie, je jim sympatická jeho politika, jeho osobnost, imponuje jim. Čím si právě tohle vysvětlit. Je to respekt nebo obava z Putina. Otázka na Alexandra Černého?

Alexandr ČERNÝ, poslanec /KSČM/

Vladimír Putin vždycky tolik preferencí neměl, je přece všeobecně známo, že když byl zvolen teď prezidentem podruhé, tak měl docela silnou opozici proti sobě. A konkrétními kroky své politiky si dokázal vybudovat takovou podporu ve státě. Dostat se téměř až k 90% to je opravdu rarita. Ale to, že Vladimír Putin opravdu reprezentuje vlastně jedinou sílu na světě, která je schopna postavit se proti tomu co vyvádějí Spojené státy po světě. To je bezesporu něco, co se musí ocenit a já jsem přesvědčen o tom, že on si taky nechává schvalovat voličské akce v parlamentu. To není pravda, že o tom rozhoduje sám. Takže je bezesporu pravda, že jeho výsostné postavení jak doma tak na mezinárodní scéně se postaralo o to, že má takovou pozici.

Moderátorka

Vy jste říkal, že Putin se postaví proti tomu, co vyvádí Američané, ale zase jestli světová společenství se postavila, ale ne tak odhodlaně proti tomu co vlastně ruská politika udělala na Krymu. Takže je to v podstatě dá se říct, velice nevyvážené. Ale zeptám se Marka Ženíška poslance za TOP 09, už jsme o tom mluvili. Z čeho vlastně pramení ten náš vztah k Rusku a k Vladimíru Putinovi. Je to skutečně respekt nebo obava, že vlastně všechno mu v té politice prochází.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda /TOP 09/

Do jisté míry bych souhlasil s tím, co říká kolega Černý. Problém je v tom, že on z toho má velkou radost, že tomu tak je. Já z toho radost nemám. O těch důvodech proč ho asi časopis ocenil jako nejvlivnějšího nebo nejmocnějšího muže světa, jsme už hovořili. Otázkou ale je, zdali nejmocnější znamená i nejschopnější. Otázkou je co z toho Rusko potažmo Rusové v současné době mají. Dovolil bych si tvrdit, že to jsou jenom problémy. Putin přivedl zemi do mezinárodní izolace, a to ho do jisté míry nutí, aby nějak reagoval a svým občanů prezentoval, že tomu tak není. Že viníkem je naopak někdo jiný. To mu tu popularitu v zemi stále zvedá. Budeme svědky i toho, že to tak bude i na příště a že to tak bude dlouhou dobu.

Moderátorka

I když skutečně paradoxně mu v té popularitě pomáhá vlastně i to západní společenství, jenom připomeňme ty vlastně ty protiruské sankce, měli takový dopad, že u těch Rusů se vlastně jak to říct posílilo vlastenectví a opět zase vzhlíželi k Vladiiíru Putinovi. Moje otázka teď směřuje k tomu, jaký by měl být postoj západu nebo světového společenství k Putinovi. Jak tedy posílit vlastní moc a oslabit jeho postavení je to možné? Otázka na Alexandra Černého, potom nechám samozřejmě mluvit pana Ženíška.

Alexandr ČERNÝ, poslanec /KSČM/

Já mám trochu problém s tou formulací, já v tom vidím jistý logický rozpor. Já si totiž nemyslím, že to je takový příklad jak říkal kolega Ženíšek. Není přece pravda, že Vladimír Putin dělá něco, čím může ovlivnit politiku ve Spojených státech a klesající popularitu Baracka Obamy to je přece nesmysl, holý nesmysl. Prostě Američané vnímají Baracka Obamu jako prezidenta, který toho mnoho napovídal a dostal koneckonců Nobelovu cenu za mír, ale jinak už to je všechno špatně. V hlubší politice dělají jednu chybu za druhou. Dyť to vidíme krize migrantů, to co se děje v Sýrii to má přece nějaké příčiny to přece někde vzniklo. V tom mají prsty jednak Francouzi třeba v Libyi, Američané v Sýrii a další. Takže dneska je to tak, že to je výsledek nějaké propagandy jeho dovedného manipulování Vladimíra Putina.

Moderátorka

Nechme reagovat Marka Ženíška.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda /TOP 09/

Není rozpor v tom, že Vladimir Putin je podle těch kritérií, tak jak to prezentuje Forbes, skutečně nejmocnější. Důvody jsme uvedli už několikrát. Na tom se shodneme proč tomu tak může být. Na druhou stranu je zřejmé, že pokud ostatní státy dohromady Vladimiru Putinovi ukáží, že i ony dohromady tvoří nějakou entitu a že se to mezinárodnímu společenství nelíbí, tak je mu ten titul nejmocnějšího muže planety k ničemu. Mezinárodní společenství musí ukázat, co si myslí o tom, co Vladimír Putin koná. Sankce proti Ruské federaci byly jedním z kroků, které to dokázaly. Vladimir Putin má mnoho strategií, má mnoho plánů, které mu vycházejí, ale jestli na něco nemá strategii a nemá žádný plán B, tak je to propad ekonomiky, ke kterému v Ruské federaci dochází.

Moderátorka

Pánové, děkuji za Vaši dnešní účast v naší debatě. Na telefonní lince byl Alexandr Černý poslanec za KSČM a také Marek Ženíšek poslanec za TOP 09, děkuji a na slyšenou.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda /TOP 09/

Děkuji za pozvání.

zdroj: ČRo Plus, 5. 11. 2015

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme