Ženíšek: Prezident vědomě škodí zájmům České republiky

4. 8. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátor

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09, je teď s námi na telefonu, dobrý den.

Marek Ženíšek, místopředseda /TOP 09/

Hezké odpoledne.

Moderátor

Pane místopředsedo, slyšeli jsme teď celou škálu názorů na cestu prezidenta republiky do Číny, jaký je ten Váš, potažmo TOP 09?

Marek Ženíšek, místopředseda /TOP 09/

Podle mého názoru vláda měla dvě možnosti a obě byly špatné. Buď bude mít Česká republika ostudu kvůli tomu, že prezident republiky nebude respektovat rozhodnutí všech zemí Evropské unie, a nebo bude mít ostudu kvůli tomu, že celounijní rozhodnutí bude vláda v Bruselu vetovat. Osobně mě moc mrzí, že si pan prezident své divadlo v Číně musí odehrát za každou cenu navzdory našim spojencům, protože pokud chceme úspěšně čelit mezinárodním krizím ve světě, tak musí být Evropa jednotná. A pan prezident podle mého názoru systematicky, opakovaně a hlavně vědomě v tomto případě škodí zájmům České republiky především tím, že tuto jednotu minimálně narušuje.

Moderátor

Vy říkáte ostudu, na druhou stranu premiér ho za to ocenil. To nevypovídá o nějakém konfliktu a že by vláda s tím měla nějaký mentální problém, s touto cestou.

Marek Ženíšek, místopředseda /TOP 09/

Jak jsem uvedl na začátku. Vláda měla dvě možnosti kvůli rozhodnutí pana prezidenta, které patrně znala již dopředu. Obě dvě byly v samotném závěru špatné. Buď bude mít Česká republika ostudu tím, že prezident nerespektoval rozhodnutí všech zemí Evropské unie, nebo bude mít minimálně ostudu tím, že se bude podílet na tom, že bude toto rozhodnutí vetovat.

Moderátor

Já se ptám na to, jestli je to skutečně ostuda, když tím Česká republika sleduje kupříkladu ekonomické zájmy, jak ostatně v našem vysílání potvrdil také mluvčí prezidenta republiky. Ekonomický druhý plán má být řekněme také dominantou této cesty.

Marek Ženíšek, místopředseda /TOP 09/

To jistě. Já stále čekám, až mi někdo ze zastánců těchto cest prezidenta Zemana do Číny někdy ukáže či doloží v jakém byznysu konkrétně pomohlo „panáčkování“ hlavy státu s krtečkem v ruce  na vojenské přehlídce nedemokratického režimu. Já si to skutečně nemyslím. Pokud mě někdo přesvědčí, budu rád.

Moderátor

Česko-čínské obchodní fórum, jeho konání v Praze, to nemůže být výsledek?

Marek Ženíšek, místopředseda /TOP 09/

Já si myslím, že ti úspěšní, kteří jsou již delší dobu v Čínské lidové republice, to prokázali sami svými výrobky a svojí aktivitou, nikoliv podporou, která vzešla z těchto návštěv nebo cest prezidenta Zemana.

Moderátor

Pokud máte problém s tím, že prezident takto cestuje nebo možná i s tímto postojem kabinetu, je nějaká páka, kterou můžete coby hlavní pravicová opoziční strana uplatnit?

Marek Ženíšek, místopředseda /TOP 09/

Obávám se, že není. Této situace si je vědoma i samotná vláda. Proto znovu opakuji, že si zvolila jedno z obou špatných řešení. Pan prezident nebude respektovat usnesení Poslanecké sněmovny, pan prezident by nerespektoval rozhodnutí vlády, byť je za zahraniční politiku odpovědná vláda. Není to poprvé, je to již po několikáté. Musíme se připravit, že to takto bude pokračovat. Když jsme navrhovali snížení rozpočtu minimálně jako gesto vůči těmto aktivitám prezidenta Zemana, tak na to nebyla politická vůle.

Moderátor

Takže vy to zvýšení rozpočtu aktuálního pro prezidentskou kancelář o 68 miliónů, jestli se nepletu to byla ta částka, vnímáte jako nešťastné v této situaci?

Marek Ženíšek, místopředseda /TOP 09/

Náš návrh, který vzešel právě z těch prvních cest, byl vnímán, jako symbolické gesto. Nikdo si nemůže myslet, že by si pan prezident například ty cesty hradil sám nebo by mu je hradil někdo jiný. 

Moderátor

A máte za to, že to vůbec může nastat v tomto případě, že by si prezident hradil tu cestu sám?

Marek Ženíšek, místopředseda /TOP 09/

Byli jsme svědky už i toho, že se pan prezident z jedné cesty vracel nikoliv státním letadlem, ale letadlem soukromé firmy, takže já si umím představit i tuto variantu.

Moderátor

Že by ta cesta k něčemu byla, že by třeba s sebou skutečně Miloš Zeman vzal podnikatele, aby to mělo řekněme nějaký další přesah, ani to by nelegitimizovalo tedy tuto cestu ve vašich očích?

Marek Ženíšek, místopředseda /TOP 09/

Podívejte se, já to vnímám skutečně z toho pohledu, jak to vnímá Evropská unie. Byla dohoda 27 zemí, které z nějakého objektivního důvodu nechtěly, aby se někdo účastnil tohoto aktu v Pekingu. Pan prezident se rozhodl jinak. Kdyby památku obětí druhé světové války, nebo toho co se odehrálo mezi Čínou a Japonskem, uctil jiným způsobem, nenarušil by jednotu v Evropské unii, tak bych na to nahlížel jinak.

Moderátor

Dobrá, budete se snažit aspoňzískat tedy z vládní strany vysvětlení jejich názoru?

Marek Ženíšek, místopředseda /TOP 09/

My jsme s panem předsedou Schwarzenbergem byli například před třemi měsíci na schůzce s panem premiérem, kde jsme nabídli vládě a panu premiérovi podporu v jakýchkoliv krocích, které by řešily tyto cesty pana prezidenta Zemana, které s nikým nekonzultuje a mnohdy jsou třeba i v rozporu se zahraniční politikou vlády. Víc jako opoziční strana v tuto chvíli dělat nemůžeme.

Moderátor

Pohled z opozičních lavic, Marek Ženíšek z TOP 09, děkujeme.

Marek Ženíšek, místopředseda /TOP 09/

Děkuji za pozvání.

zdroj: ČT 24, 4. 8. 2015

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme