Ženíšek: Prezident musí ministra financí odvolat

8. 5. 2017

První místopředseda TOP 09 v exkluzivním rozhovoru: Andrej Babiš prý nikdy být jmenován neměl. Z kandidátů je zatím pro TOP 09 nejlepší Jiří Drahoš. Miloš Zeman nás v zahraničí reprezentuje naprosto skandálně. Marek Ženíšek chce hlavu státu, která nebude stát u nohou Ruské federace a komunistické Číny.

Kdy musí prezident rozhodnout o odvolání Andreje Babiše? 

Ústava hovoří jasně. Prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády. Prezident to tedy musí udělat. Otázkou je, kdy by nastala ta doba, kdy je případné zdržování už nepřípustné. To pak musí rozhodnout ústavní soud. Jsem přesvědčen, že se nemůže jednat o více než několik pracovních dnů.

Ústava bohužel nepředpokládá, že by prezidentem mohl být někdo, kdo pohrdá ústavními zvyklostmi, vykládá si ústavu po svém a kdo by své komplexy a snahu o pomstu nadřazoval nad zájmy republiky. Ústavní pořádek se sám bránit neumí, je to na ústavním soudu a na ústavních činitelích, aby jej sami bránili.

Kdy by se měl případně premiér obrátit na ústavní soud, aby prezidentovi tuto povinnost uložil? 

Premiér může vyvolat kompetenční spor u ústavního soudu ihned poté, co bude zřejmé, že prezident republiky se rozhodnutí brání či že s rozhodnutím chce otálet. Myslím, že odpověď na tuto otázku nám přinese příští týden.

Momentálně jste v TOP 09 podpořili Bohuslava Sobotku ve věci odvolání? Nemůže vám jako opoziční straně ublížit podpora premiéra z levicové strany u veřejnosti? 

Od začátku jmenovaní vlády říkáme, že Andrej Babiš jmenován být neměl. Je ostudou, že dvě koaliční strany ČSSD a KDU-ČSL vicepremiéra hájily a držely v křesle vicepremiéra a ministra financí tři a půl roku. Již začátkem roku jsme pana premiéra vyzývali, aby ministra Babiše po kauze Čapí hnízdo odvolal. a zároveň jsme deklarovali, že v takovém případě, přestože jsme opoziční stranou, nevyvoláme hlasovaní o nedůvěře vládě.

Hlavním důvodem bylo to, že nechceme, aby se hlavním hráčem na politické scéně stal prezident Zeman. Pokud bychom teď premiéra Sobotku v jeho úsilí o odvolání Babiše nepodpořili, popřeli bychom sami sebe. Jsme rádi, že se premiér nakonec k tomuto kroku odhodlal, přestože to zpočátku vypadalo, že svým rozhodnutím spíš směřuje k tomu, čeho jsme se obávali – předání moci v této zemi na minimálně na zbytek roku do rukou současné hlavy státu.

Navíc v úsilí, kdy jde o něco víc než jen o levicové či pravicové pojetí politiky, nehraje politická orientace žádnou roli. Doufám, že si to uvědomí i ostatní demokratické strany.

Když vidíte kroky současného prezidenta, máte již jasno, koho podpořit v prezidentských volbách? 

Jasno máme v tom, že se musí udělat vše pro to, aby po prezidentských volbách hlava státu nedělala České republice ostudu, jasně a zřetelně směřovala svými kroky k tomu, že ČR patří na Západ a že její místo je mezi liberálními demokraciemi, a ne někde u nohou Ruska či komunistické Číny. Pokud se neobjeví ještě další kandidáti, kteří by tuto roli zvládli bez problémů a měli navíc politickou zkušenost, kterou považuji pro úřad prezidenta za přínosnou, pak má naši podporu profesor Drahoš. Vycházím z názoru většiny svých spolustraníků, přestože TOP 09 nemá zatím žádné usnesení ohledně oficiální podpory.

Co říkáte na nahrávku Andreje Babiše, ve které koordinuje mediální postup vůči konkurenci ve vlastních novinách.

Praktiky Andreje Babiše mě nepřekvapují. Jen dokreslují styl práce, který mu je vlastní. Překvapuje mě spíš to, že takový člověk může být za podpory dvou demokratických stran tři a půl roku vicepremiérem. Pamatuji si ČR, kde se odcházelo z politiky za daleko menší prohřešky, než jsou všechny kauzy Andreje Babiše.

Znáte jiný případ, kdy by v jiném státě se systémem parlamentní demokracie fungoval takto vztah mezi premiérem a prezidentem?

Konfliktní vztahy mezi hlavou státu a předsedou vlády zná Evropa celou řadu. Problém je ale v tom, když se z politické krize stane krize ústavní, což by nastalo, pokud by prezident ministra financí odmítl odvolat, a tehdy, když prezident svým počínáním dělá České republice ostudu v zahraničí. Podle ústavy prezident reprezentuje ČR navenek, po přečtení zahraničních serverů v demokratických zemích v posledních dnech reprezentuje současná hlava státu naši zemi skandálně!

Zdroj: Forum24.cz, 7. 5. 2017

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme