Ženíšek: Potřebujeme mít záložní plán pro řešení migrační krize

24. 2. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů diskuse s prvním místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)            

David BOREK, moderátor

Dominový efekt na Balkáně. Vůči migraci přitvrdilo Rakousko a o tisíc kilometrů na jihovýchod od Vídně se zpřísňuje režim i na řecko-makedonské hranici. Uvízly tam zatím zejména tisíce Afghánců. Skopje je nepouští v obavě, že by je státy dál na trase do Makedonie vracely. Do Evropy jen od počátku letošního roku přijelo už přes 100 tisíc běženců. Je to začátek skutečné systémové změny, chcete-li pádu onoho domina?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany a poslaneckého klubu, expert strany pro zahraniční politiku /TOP 09/

Současná situace v Řecku dokazuje, že bez společného evropského řešení, byť to zní jako klišé, to nepůjde. Řecko nám dnes ukazuje strašlivou situaci. Makedonie přestane pouštět migranty dál, což je naprosto pochopitelné. V podstatě nedělá nic jiného, než co si všichni přejí. Nepouštějí dál do Evropy lidi bez dokladů. Na druhé straně to zašpuntuje Řecko, které má obrovský problém. Navíc je tam celá řada ekonomických migrantů, které se teď zaplaťpánbůh snaží vrátit zpět. Samo Řecko si neumí vyjednat, aby je státy, ze kterých přicházejí, přijímaly. Tam musí nastoupit Evropská unie a pomoci jim. Nebýt to Řecko, byla by to jiná země, kde by se ta hranice zastavila a kde by před ní migranti zůstali.

David BOREK, moderátor

Co to znamená, pane Ženíšku, pro Českou republiku? Pokud přijmu fakt, že průchod balkánskou trasou není tak snadný, jako býval, a možná bude ještě těžší. Co to znamená pro Česko? Je to vzdálené drama nebo to má nějakou vazbu, dopad, poučení pro Česko?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany a poslaneckého klubu, expert strany pro zahraniční politiku /TOP 09/

Tam jsou dvě roviny. Jednak to ukazuje, že touha po tom zavírat všude hranice, je pouhá reakce na to, co se děje v Evropě. Neřeší to ale příčinu. Už vůbec není řešením vystoupit z Evropské unie nebo ze Schengenu. To situaci neřeší. I my bychom pak chtěli pomoci například Slovensku, kdybychom tu hranici udělali my se Slovenskem a migranti se před ní zastavili. Na druhou stranu si myslím, že opatření, které zvolila Makedonie, může do jisté míry zpomalit příliv uprchlíků do Řecka, pokud budou vědět, že se dál nedostanou.

David BOREK, moderátor

Jste nějak informován o středeční schůzce, která se má konat ve Vídni a kam si Rakušané pozvali zástupce států na té balkánské trase? Hraje tam Česká republika nějakou roli v té schůzce a byli jste konzultováni ohledně této schůzky? Jaké má informace 1. místopředseda TOP 09?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany a poslaneckého klubu, expert strany pro zahraniční politiku /TOP 09/

Nemám informace podrobnějšího charakteru. Jedinou informaci, kterou mám, je, že jde o stejný příběh, jako když se konala V4 společně s Bulharskem a s Makedonií a nebyl pozván nikdo z Řecka. To považuji za nešťastné. Stejně jako považuji za nešťastné, že při takových schůzkách není pozván nikdo z Nizozemí jakožto země, která Evropské unii předsedá. Jsem také rád, že je nějaký plán B. My jsme to podporovali. Myslím si, že není dobré, aby byla Evropa závislá pouze na jednom řešení, zvlášť když selže. Na druhou stranu to, co vyčítám české diplomacii, je, že nedokázala přesvědčit ostatní, že to není konkurenční plán a že je to něco, co má každý řešit, pokavaď selže první plán. Představa, že pokud selže Evropská unie, tak to tady zařídí V4, je z mého pohledu utopická. Pokud V4 nedokázala prosadit ani na Evropské radě to, co chtěla, rozhodně nedokáže přinutit Tunisko, Alžír, Maroko, Turecko a jiné země, aby přijímaly ekonomické migranty zpět.

David BOREK, moderátor

Pane Ženíšku, vládu v Řecku tvoří radikální levice s prvky nové západoevropské levice nebo evropské levice. Chtěla řecká vláda někdy skutečně vnitřně blokovat migraci? Tyto strany, a já to nijak neshazuji, jsou  totiž ideologicky proimigrantské.

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany a poslaneckého klubu, expert strany pro zahraniční politiku /TOP 09/

Pochopitelně. Vnímám to i v reakci na to, co řekl předseda socialistů v Evropském parlamentu Schulz. Ten se stále domnívá, že se to samo nějak vyřeší a že je třeba mít dveře pro uprchlíky stále otevřené. Na druhou stranu si myslím, že Řecko umí jednat pouze pod tlakem. Ukázalo to v posledních týdnech. Když se začínaly ozývat první hlasy, že by mohlo dojít k tomu, že by Řecko dočasně nebylo součástí Schengenu, tak po roce a půl konečně zprovoznilo čtyři z pěti plánovaných hotspotů. Je to ale stále zoufale málo. Byť to má Řecko velmi složité, tak neudělalo všechno pro to, aby zastavilo tok migrantů. Co se týče výroků k ostatním zemím. Vnímám je především směrem k Makedonii, se kterou blokují stejně. Trvají na tom, že mají nějaké problémy. Makedonie musela změnit své jméno, už se nemůže jmenovat Makedonie, ale Bývalá jugoslávská republika Makedonie. To vnímám jako zbytečné výroky. Mělo by být v zájmu Řecka, aby se tyto země, jako například Makedonie, velmi brzy staly součástí Evropské unie. Staly se především součástí Schengenu. Pak pro ně bude daleko složitější, aby ty hranice zavíraly, tak jak je budou zavírat teď. Tam si ta země může pouze dočasně na půl roku sama zvolit nějaké opatření, znovuzavedení kontrol na hranicích. Pokavaď by to mělo být delšího charakteru, tak už to musí schvalovat Rada Evropské unie.

David BOREK, moderátor

Pane Ženíšku, teď, prosím, poslouchejte zejména vy citát, který přečtu vám v tuto chvíli. Je to od čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Ten v rozhovoru pro časopis Týden, mimochodem, ten rozhovor byl pod titulkem Nejsme civilizovaný a kulturní národ, řekl toto. "Venku se na nás v posledních letech dívají s velkým údivem, protože jsme popravdě řečeno země, kde sotva nějací uprchlíci jsou. My jsme se připojili k iniciativě dvou státníků, kteří, řekněme, neplatí za vzory demokracie, Orbána a Fica. Prostě vypadáme jako lidi, kteří jenom rádi berou, ale neradi dávají." Konec citátu. Pane Ženíšku, to je oficiální názor TOP 09, nebo v tuto chvíli už jenom soukromý názor a soukromá formulace Karla Schwarzenberga?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany a poslaneckého klubu, expert strany pro zahraniční politiku /TOP 09/

Na tom výroku není nic špatného. Přestože se mi to nelíbí a patrně bych volil jiná slova, jde o popis toho, jak se na nás v Evropské unii skutečně dívají. Neříkám, že je to dobře, nebo špatně. Je to zkrátka fakt. Sám jsem byl před 14 dny v Haagu na zasedání zástupců výboru pro evropské záležitosti. Například nizozemský kolega, který přistoupil, říkal, tak dobrý, my jsme to nezpůsobili. Politiku otevřených dveří způsobilo Německo. My jsme dvakrát menší než vy, taky s tím nesouhlasíme a máme u nás 80 tisíc uprchlíků. Vy jich máte stovku. Tak v čem je problém. A vysvětlovat, že my to vnímáme z jiného pohledu a že se je naopak snažíme přesvědčit, že náš pohled je správný, je skutečně komplikované. Jestli někdo tvrdí, že je úplně jedno, jak se na nás ve Francii, v Nizozemí a v Belgii dívají, tak si myslím, že to je špatná politika. Pan čestný předseda pouze popsal tu situaci tak, jak je. Když jsem s ním o tom hovořil, tak to byla zejména reakce na odmítání i křesťanských Iráčanů, které jsme přijali v některých lokalitách.

David BOREK, moderátor

Dodejme, že to patrně prošlo redakční úpravou, ten titulek nepsal sám Karel Schwarzenberg, ale dodejme, že ho nedementoval. On se proti němu nepostavil. Titulek Nejsme civilizovaný a kulturní národ. To je politická chyba, nebo na toto má pan Schwarzenberg právo? Souhlasíte s tím, že to řekl? Protože takto se nechal ocitovat.

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany a poslaneckého klubu, expert strany pro zahraniční politiku /TOP 09/

Já u toho rozhovoru nebyl. Říkám, zvolil bych asi jiné přirovnání. Ale pokud je ve většinové společnosti názor, že je možná i špatně, že přijímáme dvacet uprchlíků z Iráku, kteří nechtějí nikomu ublížit, jsou to křesťané, tak si myslím, že je asi někde chyba.

zdroj: ČT24, Události, komentáře, 23. 2. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme