Ženíšek: Plzeňské velvyslanectví v Bruselu?

Komentář místopředsedy TOP 09

4. 4. 2011

Zastupitelé kraje z ODS a ČSSD zakoupili z veřejných prostředků dům v Bruselu, údajně pro účely zviditelnění regionu a snadnějšího přístupu k evropským institucím. Investice za 20 milionů se dá jen obtížně odůvodnit zvyšováním nájmu v Českém domě, kde až doposud měl Plzeňský kraj kancelář. Třípatrová budova jistě pojme více úředníků, ale je otázka, jestli se tím snadněji budou prosazovat zájmy kraje v Evropské unii, jak se idealisticky píše na krajských webových stránkách.

Z vlastní zkušenosti vím, že i pro lidi v Bruselu je obtížné si plně uvědomit, co je to Česká republika. Obvykle je třeba ještě pomoci s identifikací prostřednictvím Prahy či nějakého významného českého sportovce či spisovatele. Zájmy regionu z České republiky se proto dají prosazovat pouze prostřednictvím značky státu. Pokud se Plzeňský kraj osamostatní, stane se v Evropě nezařaditelným a tedy nečitelným. Jsem například zvědav, jestli byste přijali pozvání na kulturní akci regionu Kalisz. Já bych zřejmě ze začátku vůbec netušil, v které části světa bych takový region hledal, pak bych si jméno pravděpodobně vyhledal na internetu a teprve pak bych věděl, že mě zvou bratři Poláci. Ale i pak bych váhal, jestli kulturní akce z Kalisze je pro mě dostatečně zajímavá, protože o zmiňovaném kraji nic nevím. Bruselský úředník je na tom obvykle ještě hůř. Celá akce spíše naznačuje skrytý „podnikatelský záměr“ někoho z plzeňského krajského úřadu, protože s domem v Bruselu se toho dá dělat více než s pronajatou kanceláří. Samotní tvůrci této realitní rošády počítají s návratností investice až po 14 letech, ale je nepravděpodobné, že si někdo po tak dlouhé době bude ještě pamatovat okolnosti koupě a bude vyžadovat vyúčtování. V době snižování platů, sociálních podpor a investic v samotném Česku jde o těžko obhajitelný krok, protože pořízení plzeňského velvyslanectví v Bruselu většině obyvatelstva kraje nepomůže.

Marek Ženíšek,
místopředseda TOP 09