Ženíšek: Olympiáda jako propaganda vraždění

Jednotliví ministři sportu z několika zemí se nedávno sešli na společném summitu, aby vyjádřili svůj nesouhlas s účastí ruských sportovců na Olympijských hrách. A to je dobře.

5. 4. 2023

V rámci summitu promluvil i ukrajinský prezident Zelenskyj, který označil možnou účast za podporu násilí. I přes to se mezinárodní olympijský výbor (MOV) pokouší o nalezení výjimek pro možnost ruské účasti na olympijských hrách v Paříži v roce 2024. MOV chce umožnit ruským sportovcům účast na hrách, protože se podle nich politické a vojenské záležitosti sportovců netýkají. Podle mě by ale nemohli být dále od pravdy.

Pro Rusko by byla olympiáda propagandou vraždění. To, co už přes rok provádí Rusko na Ukrajině, se týká i obyčejných lidí, kteří se rozhodli nasadit svůj život a bojovat za svoji vlast. Mezi nimi se nachází i ukrajinštísportovci, kteří kvůli Rusku místo příprav na olympiádu bojují a umírají ve válce. Ukrajina je oběť a v žádném případě by se olympijský výbor neměl stavět na stranu agresora.

Není obhajitelné, aby režim, který se na Ukrajině denně dopouští válečných zločinů, vysílal spolu s demokratickými státy své sportovce na hry, kde by spolu měli poměřovat síly. Nehledě na to, že víme, jak Rusko běžně a systematicky podvádí a ruský režim to kryje. Už mnohokrát měli nejen na podobných sportovních událostech problémy s podvody a dopingem.

Protiruská opatření by se neměla týkat pouze určitých oblastí. Je potřeba proti Rusku postupovat tvrdě a jednotně ve všech směrech. Je to jediná možnost, jak lze proti Rusku zvítězit.

Na olympiádě jde o zásady spravedlnosti a fair play, které jsou Rusům naprosto cizí. Agresivnímu Rusku by se nemělo ustupovat, ani ve válce ani v otázce účasti na hrách. Byl by to výsměch všem čestným sportovcům stojícím na straně svobody, demokracie a míru.

Marek Ženíšek, předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny

Zdroj: medium.seznam.cz, 5. 4. 2023

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme