Ženíšek: Nová Hedvábná stezka je pro Evropu riziko

22. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Víme, že TOP 09 i předseda Kalousek dění na Hradě i v koalici kritizuje. Jak by měl premiér Bohuslav Sobotka v tuto chvíli postupovat? 

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Pan prezident by měl především konat neprodleně. Jestli neodvolá ministra Babiše v tomto týdnu, tak by mělo dojít k tomu, o čem se hovoří již delší dobu. Pan premiér by měl využít své možnosti a podat kompetenční žalobu. Už jenom kvůli tomu, aby se tyto věci do budoucna neodehrávaly. Za vládní krizi nese odpovědnost. Pokud chceme i do budoucna, aby se krize řešily standardním způsobem, tak by mělo být jasné a zřejmé, jak by se měl prezident v chovat, kdyby takováto krize nastala. Včera už bylo pozdě. Uvidíme, jestli si pan prezident bude ještě chvíli hrát a nebude příští týden konat. Nechápu termín do konce května, který si dal. Podle všech těch informací se pan ministr Babiš chlubí, že už má dávno sbaleno a má odvezené krabice. Jaký by měl být tedy důvod, aby pan ministr čekal na své odvolání až do konce května?

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Na Twitteru jste uvedl, že se vracíme před 2. květen. Jen s tím rozdílem, že Andrej Babiš už nebude ministrem financí a nebude ministerstvo řídit přímo, ale skrze někoho jiného. Pro Vás pan Pilný není zárukou?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Neočekávám nějakou zásadní změnu. Pro nás je to pouze kosmetická změna. Vládní krize končí tam, kde začala. Asi je každému zřejmé, že pan předseda Babiš je stále předseda hnutí ANO. Pan nominant na ministra financí, pan poslanec Pilný, je členem hnutí ANO. Hlavní důvod, proč šli lidé i do ulic, naplnili náměstí, a proč byla určitá znepokojenost, nejenom ze strany opozice, ale i ze strany vládních stran, stále trvá. Ministerstvo a jeho složky nekonaly tak, jak bychom si představovali. Podezření, které se týká nákupu dluhopisů, nebude vyřešeno tak, jak jsme očekávali.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Přivítali byste, aby premiér odebral ministerstvo financí hnutí ANO?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

ČSSD tady měla neuvěřitelnou šanci. Všichni jsme byli rádi, že se pan premiér na 14 dní probudil a uvědomil si riziko přítomnosti hnutí ANO ve Vládě České republiky. Bohužel se probudil pouze na 14 dní. Dnešním dnem se dostáváme tam, kde jsme byli. Pro Českou republiku je to špatná zpráva. Nevím, z jakého důvodu se pan premiér zastavil v okamžiku, kdy měl všechny triumfy v rukou a mohl vyřešit to, co vadí většině lidí, kromě hnutí ANO, že v této zemi řídí vládu skupina Agrofert.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Nebylo ve světle posledních událostí a informací na stole odebrání ministerstva financí hnutí ANO? 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/

Domnívám se, že to, že Andrej Babiš musel odejít, je zásadní věc. Zbytek bych ponechal voličům. Jde o to, abychom informace, které nyní vystávají, vyřešili v koalici. To by koalice fungovat nemohla a asi by se opravdu rozpadla. Cítím závazek, že musí dovládnout. Připadá mi zajímavá otázka, kolik lidí z ANO bylo posláno na ministerstva? Obávám se, že paní Schillerová nemusí být zdaleka jedinou. Audity, kolik lidí ANO na ministerstva poslalo, jsou informace, které bychom měli získat. O těch se v novinách nepíše. Noviny mlčí. Zvlášť když to jsou noviny, které jsou spojené s panem Babišem. Do voleb je dost času, abychom si o tom udělali všichni představu. 

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Pan ministr se obává správně. Těch lidí bude určitě daleko více, než jenom paní náměstkyně Schillerová. Mohu podepsat, co tady pan ministr řekl. Jsem rád, že to konečně vidí tak, jako o tom v TOP 09 hovoříme už třetím rokem. Pokud tohle všechno víte a připadá vám to jako něco zásadního a špatného, tak tomu nerozumím. Nerozumím, proč souhlasíte s tím, aby na ministerstvo přišel někdo, kdo veřejně hovoří o tom, že nevidí žádný problém a že Andrej Babiš žádný problém nemá. Nemůžete přece souhlasit s tím, aby takový člověk zastával funkci ministra financí, když tady zároveň hovoříte o tom, jak je to propojené na Andreje Babiše a na hnutí Agrofert. To přece nedává smysl. Obávám se, že ČSSD přesto, že tomu trošku rozumí, tak si v jednu chvíli vyhodnotila, že je lepší, aby hnutí ANO z politického předvolebního kalkulu zůstalo ve vládě. Tomu rozumím, ale pak je třeba říct, že jste nadřadili své stranické zájmy nad zájmy České republiky. Říkáte tady, že odpovědnost za vládu má vláda a chcete dovládnout. Stejně tak má ale tato vláda odpovědnost za Českou republiku. Všechny tyto problémy, o kterých hovoříte, podepisuji. Je na tom velká pravda, jak jste to definoval. Měli jste obrovskou příležitost to vyřešit tím, že hnutí ANO nenecháte post ministerstva financí.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Myslíte, že by se v hnutí ANO našel někdo, kdo by se nepostavil za Andreje Babiše?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Takový člověk neexistuje. Příběh je velmi jednoduchý. Myslím, že si to nemyslí ani pan ministr Zaorálek nebo celé vedení ČSSD. Hnutí ANO je propojené s Andrejem Babišem. Andrej Babiš ho řídí stoprocentně. Nelze očekávat, že by se objevil někdo, kdo by se mu postavil a kdo by začal řešit věci tak, jak se řešit mají.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Andrej Babiš prohlásil, že má připravený nový rozpočet. Schodek bude 50 miliard. Příští týden ho předloží vládě, aby se s ním mohla seznámit. Jak vnímáte tuto iniciativu ministra, který ve funkci de facto končí a podle zákona by měl rozpočet předložit do září?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Pan ministr Babiš svým výrokem prokázal, že své funkci dost dobře nerozumí. Nemůže zatím předložit žádný rozpočet. Pan ministr má ze zákona povinnost předložit do konce května limity. To učinil. To je ten výrok, že rozpočet bude ve schodku 50 miliard. Rozpočet ještě připraven není, takže se bude předkládat na konci srpna do vlády a v září do sněmovny. Pan ministr předložil limity, které jsou ale naprosto alarmující. Ŕíká, že v rámci hospodářského růstu, který Česká republika zažívá, bude připravovat rozpočet, kde už počítá s tím, že deficit bude 50 miliard. V takové situaci si neumím představit, jaký velký hospodářský růst by tato vláda chtěla mít, aby mohl být rozpočet vyrovnaný.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Současná politická situace přivedla do ulic desetitisíce lidí, kteří protestují proti spolupráci Andreje Babiše a Miloše Zemana. Je současná politická kultura v České republice na takové úrovni, aby vyslechla hlas lidu, který vyšel do ulic? 

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Je obdivuhodné, že tolika lidem stálo za to, aby přišli na náměstí a vyjádřili svůj názor. To poukazuje na určitou zdravost společnosti jako takové. Kdyby to nechali být, tak by si ti, kteří se chovají tak, jak se chovají, řekli, že jim v této zemi může projít už cokoliv. Domnívám se, že velká část lidí, která na náměstí přišla vyjádřit svůj názor, musí být z výsledku do jisté míry zklamána.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Uprostřed vládní krize odjel prezident Zeman nejprve do Liberce a následně i na návštěvu Číny. Tam se setkal nejen s čínským prezidentem, ale i ruským prezidentem Putinem. Právě jedna část tohoto setkání vyvolala vlnu rozpaků, když prezident Zeman prohlásil, že by se novináři měli likvidovat. Mluvčí Ovčáček na Twitteru ihned oznámil, že to byl bonmot. Pobavil vás tento bonmot pana prezidenta?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Určitě nepobavil. Pan ministr zahraničí je teď v nelehké situaci, když musí našim partnerům vysvětlovat, co to mělo znamenat. Zvlášť ještě, když nevíme, co daleko horšího řekne pan prezident zítra. Bylo to velmi nevkusné. Zejména s ohledem na to, že jsou tam stále pozůstalí některých novinářů. Umím si představit, že se takhle pan prezident normálně baví se svými blízkými. Na to jsme zvyklí. Je to jeho styl. Říct ale něco podobného Putinovi v Rusku...zaskočil tím i samotného Putina. Z reakce a z toho videa bylo zřejmé, že by si tohle nedovolil říct ani sám Putin. Byl to nevkusný výrok. Jestli byl myšlen jako legrace, tak naprosto nepovedená. Říct to někomu, kdo řídí režim, kde novináři běžně mizí ze scény, je něco naprosto šíleného.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Mají diplomaté a velvyslanci České republiky v zahraničí konzultovat svá stanoviska s prezidentem republiky a informovat ho, že se podepisují třeba pod apel na čínskou vládu o lidských právech? 

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Situace je trošku jiná. Myslím, že obecně ano. Diplomaté pochopitelně nežijí ve vzduchoprázdnu a musí to konzultovat. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

I s prezidentem republiky, nejen s ministerstvem zahraničních věcí? 

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Tady to je specifická situace v tom, že se nad tím vlastně vůbec pozastavují. Pan ministr Zaorálek tady měl přednášku o lidských právech. Žijeme v 21. století a pan ministr to tady musí v televizi obhajovat. Pokud má pan prezident problém s tím, že velvyslanec v Pekingu podepsal apel na čínskou vládu na dodržování lidských práv, tak neměla vláda jeho cestu schvalovat. Ono by se na věci ale nic nezměnilo. Pan prezident by řekl, že s tím nesouhlasí. Akcent na lidská práva ve světě České republice vždy příslušel. Byla to značka, pro kterou jsme byli ve světě známí. Nevidím žádný důvod, proč bychom to měli někde vysvětlovat, nebo brát ohledy na někoho, přestože je to prezident republiky, který to vidí naprosto rozdílným způsobem.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/

Ani na chvilku mi nepřišlo nesprávné schvalovat prezidentovu cestu. Česko-čínská a evropsko-čínská relace je pro budoucnost velice důležitá. Prezident dělá dobrou práci, že tomu věnuje čas, buduje tam vztah. Problém je, že se úplně vždy nedohodneme na tom, jakým způsobem to dělat. Myslím, že tady můžeme být asertivnější. Tady si to Česká republika může dovolit. Taky proto, že jsem na tohle nedostal jedinou negativní reakci.

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

On je možná problém taky v tom, že jako ČSSD nejste čitelní. Na jednu stranu bych tady podepsal všechno, co jste řekl. Všichni si ale pamatujeme podepsání prohlášení čtyř ústavních činitelů. To byl typicky servilní čin. Stejně tak naprosto souhlasím s tím, že Hedvábná stezka musí být transparentní. Zatím to vypadá, že to bude spíše jednokolejka směrem na jednu stranu, přesto patříte k těm, kteří budování Hedvábné stezky podporují. Evropská unie se k tomu nechce oficiálně připojit. Nechává to pouze na konkrétních zemích, protože v tom vidí pro Evropskou unii určité riziko.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Dokáže si Česká republika při budování nové Hedvábné stezky vyjednat pozici, aby pro ni byla výhodná?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Sama určitě nikoliv. Pokud na to má Evropská unie jako celek zdrženlivý názor, protože jsou podmínky nerovné, tak přístup českých podnikatelů na čínský trh, a naopak Číňanů do otevřené evropské ekonomiky, je obrovská disproporce. Pak je s podivem, že na summitu je jako jediná hlava státu náš český prezident. Nenalhávejme si, proč to Čína dělá. Má přebytek kapitálu. Její ekonomika zpomaluje. Vážně věříme, že tímto projektem chce Čína pomoci Evropě a Evropské unii? Je třeba říci si přesně, jak to je a být na to připraven. Z tohoto úhlu pohledu také s Čínou vyjednávat. Nedělejme si ale iluzi, že je Čína tak hodná, že začne dělat dva koridory, aby Evropě pomohla. Tak to přeci není.

Zdroj: Partie, TV Prima, 21. 5. 2017

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme