Ženíšek: Nechtěli jsme riskovat hloupý omyl

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem

26. 7. 2011

Justice odmítá, že podcenila dohled na žádost o vydání Tomáše Pitra. „Chtěli jsme jen mít potvrzení od švýcarské strany,“ vysvětluje pro LN náměstek ministra Marek Ženíšek (TOP 09).

Spekulace o propuštění Tomáše Pitra je vyvrácena. Můžete nyní zaručit, že podobný strašák se neobjeví za pár měsíců znovu?

Ani nyní se to bohužel zcela vyloučit nedá. Pan Pitr se pořád snaží dostat na svobodu, nevím, kolikrát ještě přes právníky požádá o propuštění. A kdyby mu náhodou soud vyhověl třeba ze zdravotních důvodů, nikomu bychom to tady nevysvětlili.

Pokud jste si byli jisti, že Pitr se z vazby nedostane, proč jste to neřekli ihned?

Troufnu si říci, že na ministerstvu to minimálně pět lidí vědělo s určitostí. Nechtěli jsme ale riskovat omyl a čekali na potvrzení švýcarské strany. A stejně dneska všichni znovu sjížděli znění řádu ve Švýcarsku, protože jde o velmi ožehavou kauzu. Pokud jsme vám nepřišli v reakci promptní, bylo to jen kvůli obezřetnosti.

Pokud vy jste byli obezřetní, veřejnost se zase obávala, že Pitr by mohl po propuštění z vazby zmizet, jako se to stalo v případě pana Vaškůje...

Tam ho ale Rakušané pustili z vazby a extradice běžela dál a nakonec se nám ho přece podařilo dostat do země... Jsem přesvědčen, že celá kauza je uměle vytvořená. Hledal jsem například celý den na internetu jméno toho advokáta, který médiím řekl, že pan Pitr bude volný, a nikde jsem ho nenašel.

Co aktuální humbuk znamená pro žádost o vydání. Mění se nějak šance na to, že se Pitr vrátí do Česka?

Stále je to padesát na padesát.

Zároveň se ale hovoří o tom, že proces extradičního řízení by se mohl natáhnout ještě více, než se původně předpokládalo. Je to pravda?

Ano, to skutečně hrozí. Švýcarská strana nám potvrdila, že podobná kauza se u nich minule projednávala tři roky.

Vladimír Křivka

Lidové noviny, 26. 7. 2011, Rubrika: Domov, str. 4