Ženíšek: NATO je klíčové pro naši bezpečnost

14. 3. 2015

Myšlenka vytvoření společné armády EU není nová, snahy Evropské unie o posílení obranné politiky však byly doposud neúspěšné. Poslanec a člen Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09) tvrdí, že by se Unie měla soustředit na posílení již existujících vojenských konceptů, které by ale neměly duplikovat fungování NATO.

Obecně by pro nás mělo nadále platit, že NATO s dominantním postavením USA je klíčové pro naši bezpečnost, protože doposud byla Evropa v pokusech o vytvoření evropské jednotné armády či obrany neúspěšná. Tyto ideje společné armády navíc vznikaly za vlády prezidenta Charlese de Gaulla ve Francii a byly naopak zaměřeny proti dominanci USA v NATO, možná proto také selhaly. Tato koncepce by neměla rozhodně duplikovat fungování NATO i přes ten fakt, že v NATO nejsou úplně všechny státy EU. Co by bylo nejspíš na místě je posílení již existujících vojenských konceptů EU, což jsou například Battlegroups, či iniciativa Pooling&Sharing. Posílení těchto konceptů a struktur by mohlo vést k posílení regionální spolupráce mezi státy. Navíc obranná spolupráce mezi NATO a EU je již poměrně provázána, například konceptem NATO Defence Planning, NATO Support Agency, či v rámci EDA (European Defence Agency).

To, že otázky společné armády jsou zatím rané, můžeme ilustrovat na problémech V4. V rámci iniciativy EU Pooling&Sharing se země V4 nesetkávají v žádném projektu a v iniciativě NATO Smart Defence pouze ve dvou. I když je tu řada oblastí, v nichž by bylo možné zahájit projekty společného rozvoje schopností, brání tomu dosud malá sladěnost národního obranného plánování či odlišné ambice v oblasti obranné politiky. Zatím nepřekonanou překážkou je nedůvěra jednotlivých zemí Visegrádu na tomto poli, které brání právě klíčovému sdílení některých vojenských schopností.

Problémů je to více než dost, nemluvě o tom, kde bychom brali vojenské kapacity. Spousta zemí EU nemá ani životaschopnou armádu a stejně by nakonec byly přizvány USA ke konzultacím. Navíc to může znamenat střet zájmů na celoevropské úrovni (například Rakousko si bude chtít nadále zachovat svoji neutralitu – není ani členem NATO), což si v této době nemůžeme dovolit. Navíc vybudování pevných vojenských struktur v rámci tohoto projektu by trvalo roky. Máme ekonomickou, měnovou a možná budeme mít i energetickou unii, ale to co nám nejvíce chybí, je unie politická.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme