Ženíšek: Naší prioritou má být pozice k Brexitu

15. 11. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s prvním místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátor

Zkuste se vžít do pozice premiéra. Co byste vytknul a za co byste pochválil Lubomíra Zaorálka?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Nejsem si jist, zda se jedná o nějakou bilanční schůzku. Pan ministr Zaorálek je místopředsedou sociální demokracie. Pokud tedy panuje nějaká kritika nebo výhrady, tak by si to měl pan předseda Sobotka předně vyříkat s panem ministrem Zaorálkem na Úřadu vlády při jednání vlády. Domnívám se, že jsme svědky pokračujícího divadla ze strany pana premiéra, při kterém chce s každým ministrem formálně probrat priority, obnovit hlavní témata. Neočekávám žádné zásadní závěry nebo to, že by se pan ministr zahraničních věcí od zítřka choval naprosto jinak, podle jiných představ.

Moderátor

Máte představu o tom, jak by mělydo budoucna vypadat priority. Zbývá přibližně rok vlády Bohuslava Sobotky. Co by mělo být prvním klíčovým bodem, na který by se měla česká diplomacie soustředit?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Jak jsem to mohl sledovat, myslím, že je pan ministr s panem premiérem ve shodě. Nemyslím, že mu bude dávat nějaké další úkoly. Známe zahraniční politiku této vlády. Myslím, že prioritami do konce volebního období by měla být aktivita na půdě Evropské unie, zejména ve vztahu k Velké Británii. Měli bychom se přípravit na situaci, která nastane nejspíše na jaře při vyjednávání o Brexitu. Česká vláda by měla mít jasnou a zřetelnou pozici, jak by měla Evropská unie vyjednávat, kam až by mohla zajít. Dále je to navázání vztahů s novou administrativou Spojených států amerických jako s naším nejvýraznějším a nejsilnějším spojencem. Zatím to ale vypadá, že prioritou této vlády jsou v zahraničí spíše ekonomické zájmy s Čínou. Priority, o kterých jsem hovořil, nejsou s opozicí zatím ani projednávány.

Moderátor

Není to třeba tím, že Britové zatím neoznámili datum odchodu? Neoznámili, jak se ke spuštění článku 50 dostanou, nemluvě o tom, že ani neznáme jméno ministra zahraničí nové administrativy Donalda Trumpa? Proč to řešit teď?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Pan ministr zahraničí měl jedinečnou příležitost říci něco zcela zásadního. Říci něco, o čem bychom se mohli třeba pobavit napříč politickým spektrem, když jsme jako opozice žádali o schválení programu mimořádné schůze, která se měla týkat zahraniční politiky. Místo toho jsme byli svědky neschválení programu, takže mohli mluvit pouze poslanci s přednostním právem, a dočkali jsme se určitého monologu ze strany pana premiéra a ministra zahraničí. Nedozvěděli jsme se odpovědi na základní na otázky, na které jsme se ptali. Ty zněly jednoduše: „Jaká je pozice vlády České republiky?“

Moderátor

Když jste mluvil o Donaldu Trumpovi a nové americké administrativě, máte za to, že se spojenectví mezi Spojenými státy a Českou republikou zvolením amerického prezidenta mění?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Osobně si to nemyslím. Jsem ale trochu znervózněn výroky, které padají z úst našeho ministra zahraničí. Byl jsem v šoku, když jsem ve středu zaslechl, jak hovořil o tom, že si Česká republika ještě rozmyslí, zda navýší vojenský rozpočet na 2 procenta. A že zejména Spojené státy si musí rozmyslet, zda chtějí dodržovat závazky v rámci NATO. To je obrácený pohled. Od ministra zahraničních věcí bych čekal, že ujistí novou administrativu. Ta je reprezentována někým, kdo bude vyžadovat plnění od všech členů NATO tak, jak je požadováno. Ze strany ministra zahraničí jsme byli svědky opaku a to mě silně překvapilo.

Moderátor

Vy ten stávající závazek nepovažujete za dostatečný? Protože takto mluví vláda: „Máme jasné priority, máme jasný závazek, že do roku 2020 budou postupně narůstat výdaje na obranu až na 1,4% HDP a postupně bude růst dál.“ Máte za to, že to třeba Spojeným státům stačit nebude?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Neslyšel jsem, že by to takto někdo formuloval. Navíc to není pravda. Závazek jsou 2 procenta, ne 1,4 procenta. Každý se může podívat do výhledu rozpočtu obrany na další léta. Je jasné, že pokud byměl být splněn závazek 1,4 procenta, muselo by v roce 2019 a 2020 dojít k obrovskému nárůstu financí, který by armáda nebyla schopna v těchto letech absorbovat. Už teď se dobře ví, a ví to i vládní poslanci z Výboru pro obranu, že tento závazek není splnitelný. Přesto vláda stále hovoří o tom, jak plní závazky.

Moderátor

Před několika dny jsme byli svědky toho, že dva ministři za sociální demokracii byli vybráni, aby opustili vládu. Jména, která zazněla, tedy Jiří Dientsbier a Svatopluk Němeček. Měl by je podle Vašeho názoru, z toho jak hodnotíte práci Lubomíra Zaorálka, doplnit i právě on?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Kdyby to bylo na mém rozhodnutí, tak bych si nepřál, aby pan ministr zahraničí pokračoval. Zejména kvůli jeho postojům v minulých týdnech. Na druhou stranu, když se podívám na situaci v sociální demokracii, tak se obávám, že by jeho post mohl obsadit někdo jiný ze sociální demokracie, například pan poslanec Foldyna nebo pan poslanec Huml. Pak bych měl daleko větší obavy, co se bude dít s českou zahraniční politikou. Jsem zklamán postoji ministra zahraničí, zejména v otázce Číny. Jsem znepokojen tím, jak nekomunikuje s opozicí, jak se ve srovnání s ostatními ministry zahraničních věcí v minulosti ne úplně zřetelně prezentuje a artikuluje zahraniční politiku navenek. Zvláště, když naši spojenci slyší některé výroky od pana prezidenta nebo výroky některých jeho spolustraníků. V tomto je pan ministr zahraničí velmi laxní. Přitom jeho úkolem je právě artikulovat zahraniční politiku v zahraničí.

zdroj: ČT24, 15. 11. 2016

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme