Ženíšek: Ministerstvo zdravotnictví nepoškozuje české lázeňství

Komentář náměstka ministra zdravotnictví Marka Ženíška

V posledním týdnu se ve spojitosti s hospodářskými problémy léčebných lázní v Jánských Lázních stalo Ministerstvo zdravotnictví terčem mnoha kritiků. Ti poukazují především na nevhodné nastavení ministerské vyhlášky a jejího indikačního seznamu. Mrzí mě, že pod mediálně vypjatou atmosférou často zapadly faktické argumenty, jež by ukázaly reálný stav celého problému.

22. 5. 2013

V novém indikačním seznamu z října minulého roku zůstávají hrazena všechna vážná onemocnění, pooperační stavy a chronická onemocnění, jež vyžadují lázeňskou péči. Právě naopak je seznam zacílen na individuální přístup a potřeby účelné terapie. Je třeba poznamenat, že na tvorbě vyhlášky se podílelo mnoho odborníků i z řad poskytovatelů lázeňské péče či odborového svazu. Všem pacientům, kteří lázeňskou péči potřebují, se bez výjimky dostane. Lékaři nemají žádné limity na vydávání poukazů, což potvrdily i zdravotní pojišťovny.

V případě, že by lékaři předepisovali lázně v menší míře se může skrývat více faktorů: jiné alternativní podoby léčby reflektující vývoj medicíny a moderní postupy; trend klesajícího počtu pacientů vyžadujících lázeňskou péči; úbytek dětských pacientů v populaci. V těchto případech musí vedení lázní na situaci pružně reagovat a kapacity přizpůsobovat, případně hledat další zdroje financování. Navíc obsazenost Jánských Lázní se snižuje již několik let, daleko dříve než byl vydán nový indikační seznam. Avšak ze strany vedení nedošlo k opatření, která by vedla včas k uzavření smluv na rehabilitační péči s pojišťovnami, a tak byl využit potenciál léčebny také z rekreačního hlediska.

Ministerstvo i pojišťovny situaci monitorují a vyzývají lékaře, aby lázeňskou péči předepisovali. Nicméně podotýkám, že jsme nezaznamenali informace o tom, že by některým pacientům byly lázně odmítnuty či jim nebyla navrhnuta adekvátní náhrada.

Rád bych, aby se otázka okolo lázeňské péče řešila věcně a uváděla se reálná fakta. Shazování viny na nový indikační seznam a ministerstvo považuji za velmi nekorektní.

Marek Ženíšek
místopředseda TOP 09

parlamentnilisty.cz, 22. 5. 2013

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme