Ženíšek: Lubomír Zaorálek se zatím staví k prezidentovi hrdinsky

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem

29. 1. 2014

Jak hodnotíte Lubomíra Zaorálka coby budoucího ministra zahraničních věcí?
Lubomír Zaorálek patří k těm zkušeným politikům sociální demokracie, kteří se dlouhodobě zajímají o zahraniční politiku a tématiku evropské unie a bude záležet na jeho vztahu k panu prezidentovi, jak s ním bude vycházet a taky bude záležet na koaličních partnerech. Počkám si na programové prohlášení vlády v té oblasti zahraničí a evropské unie.

Koaliční smlouva vám nestačí?
Upřímně řečeno v koaliční smlouvě toho moc o této problematice není. Pevně věřím, že programové prohlášení bude poněkud bohatší.

Co byste doporučil Lubomíru Zaorálkovi jako dvě tři věci, které by měl udělat v prvním roce svého působení v Černínském paláci?
Ode mě jako od opozičního politika se patrně nečeká, že mu budu radit. Na druhou stranu je tam několik záležitostí, kterým se nevyhne ani pan budoucí ministr Zaorálek a to je za prvé obsazení těch uvolněných velvyslaneckých postů, jak ve Francii, tak i v Londýně. Dále je to řešení našeho vztahu, nebo toho pošramoceného vztahu s Palestinou po těch nedávných událostech. V prvé řadě by to ale mělo být vyjádření a pevný postoj k současným událostem na Ukrajině.

V evropské politice se TOP 09 velice silně definuje jako proevropská, znamená to, že z vaší strany nebude mít Lubomír Zaorálek v evropských tématech opozici, že ho budete podporovat?
My jsme už před koaličními jednáními hovořili o tom, že chceme být konstruktivní opozice a právě ta oblast Evropské unie je jedna z věcí, kde se například shodneme nejenom se sociální demokracií, ale i na většině oblastí s KDU-ČSL. U Hnutí ANO nevím, zatím jsem neslyšel jejich pevný postoj směrem k evropské unii.

Bankovní unie, evropská měnová unie nebo respektive eurozóna, tyto dvě věci kdyby ministerstvo zahraničních věcí prosazovalo, tak vy jako opoziční strana to budete podporovat?
Bankovní unie je specifický problém ve vztahu k České republice, právě kvůli těm dcerách bank jako takových, může to způsobit problém dovnitř směrem k ČR. Ale eurozóna, nebo vstup do eurozóny s nějakým jasným harmonogramem, to je například jedna z věcí, kde si umím představit nějakou dlouhodobou shodu.

Mluvil jste jako o jedné z priorit o obsazování velvyslaneckých postů v některých významných zemích. Jak se díváte na souhru mezi ministerstvem zahraničních věcí a mezi pražským hradem, respektive mezi prezidentem republiky v příštích letech?
Zatím se budoucí ministr Zaorálek staví k Hradu, nebo k panu prezidentovi velmi hrdinsky, řekl bych. Nenesl ani jako jeden z mála žádný dar panu prezidentovi, považuje to za dětinské. Takže předpokládám, že si bude chtít obhájit tu svoji pozici, o které hovoří a která je podle mě správná, že tvůrcem zahraniční politiky je vláda, ale patrně stejně tak bude dávat najevo svoji pozici pan prezident. Myslím si, že první zkouškou toho, jak to vláda bude mít jednoduché či těžké ve vztahu s Hradem v oblasti zahraniční politiky, bude jmenování velvyslanců. Zdali to budou návrhy, které vzejdou z řad vlády respektive z ministerstva zahraničí, nebo to budou návrhy předjednané s panem prezidentem, a tím to bude mít pan budoucí ministr jednodušší.

 

 

ČT24, 28. 1. 2014

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme