Ženíšek: Koalice se dohodla na pokračování vlády

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem

10. 4. 2012

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Ohromná politická vůle dodržet předvolební sliby vlastně za každou cenu nebo neuvěřitelná touha udržet si svá vládní křesla, také za každou cenu. Asi tak různě se dá interpretovat minulých sedm dní, které začaly pohrůžkou demise ministrů za Věci veřejné a skončily dnes ve Strakově akademii koaliční větou: Všechno je v pořádku, jedeme dál. Události, komentáře začínají. Dobrý večer u jejich sledování. A první hosté ve studiu Událostí, komentářů. Místopředseda Občanské demokratické strany a také ministr obrany Alexandr Vondra. Dobrý večer.

Alexandr VONDRA, místopředseda strany /ODS/, ministr obrany

Hezký dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ

A spolu s ním místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Dobrý večer i vám.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/

Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ

Dnes vládní koalice ústy svých předsedů, pane ministře, ve Strakově akademii řekla, že bude dále pokračovat v původním složení. Tak co se od té chvíle, kdy vedení Věcí veřejných řeklo, že podmínečně stahuje své ministry z vlády, změnilo?

Alexandr VONDRA

Ta otázka, myslím, musí směřovat především na Věci veřejné. Já si myslím ...

Martin VESELOVSKÝ

Za prvé, bude, ale i vaše odpověď by mě zajímala.

Alexandr VONDRA

Já si myslím, že jsme si toto divadlo mohli odpustit, že porada ekonomických ministrů, ten balík těch opatření tak, aby bylo možno sestavit rozpočty na příští dva roky, to znamená 2013 a 2014, projednávala několik týdnů a v zásadě to skončilo tím, že koalice se vesměs na těch opatřeních dneska dohodla. Věřím, že zítra je vláda potvrdí.

Martin VESELOVSKÝ

Já jsem se, pane ministře, ptal zejména na váš, řekněme, dojem nebo na váš názor z toho celého, co za těch sedm dní byla nucena Česká republika a její občané vidět ze strany politických stran vládní koalice.

Alexandr VONDRA

Tak já si myslím ... Znovu říkám, že se domnívám, že jsme si to divadlo mohli odpustit, ale my jsme ...

Martin VESELOVSKÝ

Jenom abych to správně pochopil. Je to tak, že se nic reálného nezměnilo od úterka minulého týdne?

Alexandr VONDRA

No, to se takhle říct nedá.

Martin VESELOVSKÝ

Na to se ptám.

Alexandr VONDRA

Byly definitivně potvrzeny některé kroky, které my musíme učinit tak, aby bylo možno sestavit rozpočty na příští dva roky. Ale myslím si, že se daly ty kroky normálně doladit na té úrovni i porady ekonomických ministrů a následně vlády, že toto nebylo nutné. Ale jeden koaliční partner si toto jaksi, dá se říci, vyvzdoroval za použití některých prostředků, které vyvolávaly údiv i u nás, proto také jsme řekli, že ty meze trpělivosti jsou skutečně už na hraně. Nicméně já považuji za důležité to, na čem jsme se dohodli, protože to je, jestli tato vláda má nějaké opodstatnění, tak skutečně, aby pokračovala v konsolidaci veřejných financí, protože tento stát je ...

Martin VESELOVSKÝ

Pane ministře ...

Alexandr VONDRA

... v Evropě jeden z mála, kde skutečně si může ještě půjčit.

Martin VESELOVSKÝ

... máme vyhrazený v dnešních Událostech, komentářích značně dlouhý čas na resumé této vládní krize a k tomu se ještě dostaneme. Pane místopředsedo Ženíšku, v průběhu minulých sedmi dní se Česká republika od vlády, jejíž je vaše strana členem, dočkala pohrůžky demisí části ministrů, pak někteří z nich řekli, že demisi nepodají, pak jeden z koaličních partnerů označil druhého za slizký a odporný podnikatelský projekt, pak padala slova o korupčnících, premiér byl poté na Hradě ladit noty k případným předčasným volbám. Myslíte si, že tato vláda je stále ještě důvěryhodná?

Marek ŽENÍŠEK

No, tak já především myslím, že Věci veřejné po tom, co minulé úterý oznámily, že jejich ministři podávají demisi, dnes přišly na jednání s tím, že jsou smířeni s tím, že se nebude projednávat žádná jiná agenda než ta, která souvisí s rozpočtem na příští období. Věci veřejné v podstatě dnes přijaly všechna ...

Martin VESELOVSKÝ

Pane místopředsedo, moc se omlouvám, ale jak to souvisí s odpovědí na moji otázku, jestli je vláda stále ještě důvěryhodná?

Marek ŽENÍŠEK

Souvisí to s tím, že ta dnešní jednání otevřela prostor pro to, abychom se pokusili se skřípěním zubů, a myslím si, že občané této země to skřípění zubů na TOP 09 vidí velmi silně, abychom se pokusili naplnit ten hlavní cíl této vlády a to je rozpočtová odpovědnost. Žádný jiný důvod pro existenci této vlády v tuto chvíli není.

Martin VESELOVSKÝ

A ještě jednou moje otázka. Proč si po tom všem myslíte, že je vláda, ve které je TOP 09, ODS a Věci veřejné, stále ještě důvěryhodná?

Marek ŽENÍŠEK

Tak já si myslím, že si to musí každý občan, ten obrázek, udělat sám, jaká ta strana uvádí ...

Martin VESELOVSKÝ

Pane místopředsedo, vy jste také občan, tak se vás ptám na váš názor?

Marek ŽENÍŠEK

Tak mně to samozřejmě žádné potěšení nepřináší. Myslím si, že nikdo neočekává, že od dnešního dne budeme my jako TOP 09 Věci veřejné milovat nebo snad, že jsme zapomněli, že se přestaneme ptát na to, jak je to s financováním například jejich politické strany. Já pouze opakuji to, že dnešní jednání otevřelo prostor pro to, abychom se pokusili se skřípěním zubů pokračovat nebo pokračovat dál, naplnit ten hlavní cíl této vlády a tím je rozpočtová odpovědnost.

Martin VESELOVSKÝ

Proč mám, pane místopředsedo Ženíšku, takový pocit, že máte problém už potřetí říct, že tato vláda je důvěryhodná?

Marek ŽENÍŠEK

Já si myslím, že důvěryhodná je. Dostala od voličů hlasy, voliči rozdali karty a to, že zkrátka Věci veřejné, často za cenu toho, že týden se řeší jejich požadavky, se kterými potom ani nepřijdou, které nebyly zcela dobře vyspecifikovány, není náš problém, stejně jako není náš problém, že Věci veřejné chtějí čas od času nahradit ty ústavní instituce, které zde jsou, to znamená vláda a parlament, jiným, například K9. My za to nemůžeme, že jejich předseda a jejich neformální předseda Vít Bárta nejsou členy vlády. To není náš problém a patrně by si měli více komunikovat mezi sebou. To jaksi je ....

Martin VESELOVSKÝ

To bude bezesporu záležitost pro samotné Věci veřejné. Pane místopředsedo, zatím děkuji pěkně. Ještě jednou by mě, pane ministře Vondro, zajímala jedna věc. V těch uplynulých sedmi dnech, minimálně verbálně, se řeklo mnoho věcí, které za normálních okolností, třeba na pracovišti, by vedly k rozpadu toho pracovního týmu. Další věc je, že všechny tři koaliční strany tak či onak uvažovaly o tom, jak se dostat případně co nejdříve, anebo o něco později k předčasným sněmovním volbám. Teď už je všechno v pořádku? Teď po tomhlenstom všem můžete jet dál v tom jaksi normálním gardu, důvěřovat si a tak dále?

Alexandr VONDRA

Vy se ptáte, a těžko hledáte na to tu odpověď, zda vláda je důvěryhodná. Otázkou je, jak tu důvěru měříte. V politice se ta důvěra měří jednoduše, zda má stále důvěru v Poslanecké sněmovně a tady já si troufám tvrdit, že prostě má důvěru většiny poslanců a tudíž má puvoar k tomu, aby pokračovala.

Martin VESELOVSKÝ

Pane ministře, ale to je přece úplně technický pohled na věc. Potom tady máte ještě 10 milionů obyvatel České republiky.

Alexandr VONDRA

Není to, to není technický. To je ... Já rozumím tomu, že občas ten umělecký dojem je, jaký je, nebudu ho dál klasifikovat, ale znovu říkám, cílem této vlády, je to vláda rozpočtové odpovědnosti, a jejím cílem je konsolidovat veřejné finance tak, abychom se nedostali do tý situaci, v který je dneska polovina evropských zemí, které mají problém si jenom půjčit na to, aby obsluhovaly svůj vlastní dluh. My v této situaci, jakkoliv ten umělecký dojem není vynikající, tak stále jsme ještě v této situaci a to podle mě je jasný důvod pro to, aby tato vláda pokračovala. Ale pokud by někdo tomuto chtěl házet klacky pod nohy, pokud my bychom nemohli realizovat tenhle ten program, pak, a to jsme řekli několikrát, v poslední době vícekrát, protože skutečně ty meze té naší trpělivosti byly často již vyčerpány, pak by byla cesta k těm co nejrychlejším předčasným volbám. Ale myslím si, že i tato pohrůžka pomohla k tomu, že jsme se nakonec dneska velmi racionálně a poměrně rychle dohodli.

Martin VESELOVSKÝ

Pane místopředsedo Ženíšku, jakým způsobem těch uplynulých sedmi dní ta vládní krize změnila postoj vaší politické strany k těm vašim dvěma partnerům, co se důvěry týče?

Marek ŽENÍŠEK

Tak znova opakuji. V zásadě jsme se vrátili do bodu, do pondělí minulého týdne. V podstatě do dne před tím, než Věci veřejné oznámily, že z nějakých důvodů jejich ministři podají demisi. Pro nás to nic nemění. Náš vztah k Věcem veřejným je, myslím, zcela zřejmý, ostatně naše výroky to dokládají. A znovu opakuji, tím, že Věci veřejné nebo že dnes ta jednání dospěla k takovému závěru, že je možné se pokusit ještě o to naplnit ten hlavní cíl, tak jsme v zásadě pro to, aby tato vláda pokračovala, byť jsme se předčasných voleb nikterak nebáli a byli jsme na ně připraveni.

Martin VESELOVSKÝ

Mimochodem, pane místopředsedo, já jsem to už citoval na začátku, ale ve chvíli, kdy někdo z koaličních partnerů, a tím myslím vašeho stranického místopředsedu Miroslava Kalouska, říká, že Věci veřejné jsou slizký a odporný podnikatelský projekt a vy sám jste teď říkal: Díváme se na Věci veřejné tak, jak se na ně díváme, to vám není zatěžko s nimi spolupracovat, když se na ně takto díváte? Co je to, kvůli čemu vám ta spolupráce stojí za to?

Marek ŽENÍŠEK

Tak já jsem ten hlavní důvod již uvedl několikrát a to, že to, jak se vyjádřil pan první místopředseda, myslím, že korespondovalo v dané situaci s tím, co si myslelo 98 procent této společnosti a většinou k jeho výrokům není již co dodávat.

Martin VESELOVSKÝ

Dobře.

Marek ŽENÍŠEK

Ale ten hlavní důvod ...

Martin VESELOVSKÝ

Pane místopředsedo ...

Marek ŽENÍŠEK

Ten hlavní důvod, proč ...

Martin VESELOVSKÝ

Prosím, povídejte.

Marek ŽENÍŠEK

Ten hlavní důvod, proč existuje ještě možnost pokračovat v této vládě, je a proč ospravedlňujeme tu svoji existenci v této vládě, byť, opakuji, se skřípěním zubů a nevím, doufám, že to bude na tak dlouho, abychom dokázali naplnit ten hlavní cíl a tím je rozpočtová odpovědnost pro další období.

ČT 24, 10. 4. 2012, Pořad: Události, komentáře

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme