Ženíšek: Každý ministr by měl být politicky odpovědný

10. 5. 2017

(přepis rozhovoru s 1. místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Co se teď stane s ministerstvem školství, může se destabilizovat? Znamená výměna pár měsíců před volbami vůbec něco? 

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Pochopitelně to může mít určitý dopad například na přípravu rozpočtu pro tuto kapitolu. To je ale řešitelné tím, že až paní ministryně definitivně skončí, bude nahrazena jiným politickým ministrem. Ten bude mít hlavní prioritu právě bojovat za kapitolu školství. Nemusí to být pro školství tedy tak dramatické.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Jak vnímáte tu rezignaci? Je to přiznání politické chyby a viny?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Jsme samozřejmě rádi, že se paní ministryně rozhodla přijmout politickou odpovědnost za své podřízené. Od začátku říkáme, že ministr nebo ministryně nese politickou odpovědnost. Říkala to i sociální demokracie, když byla v opozici a my jsme byli ve vládě, zejména ve vztahu k ministru práce a sociálních věcí. Proto jsme byli trošku překvapeni, že první reakce ze strany paní ministryně byla zcela odlišná. Patrně musela čekat až na instrukce ze strany pana premiéra. Na druhou stranu je dobře, že se tak stalo a paní ministryně přijala politickou odpovědnost. Rozhodně si nemyslím, že to tím celé končí. Mám z toho pocit, když poslouchám pana předsedu Štěcha, že tím je všechno vyřešeno a na ministerstvu se nic nestalo. Že tím, že paní ministryně podala rezignaci, problém vůbec neexistuje. Paní ministryně přijala politickou odpovědnost. To je správně, ale kauza, která je s ministerstvem školstvím spojena, stále trvá. Pevně věřím, že bude vše řádně vyšetřeno.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Prezident republiky se nechal slyšet, že se otázce demise ministryně školství bude věnovat také až po návratu z Číny. Tak také avizoval, že naloží se žádostí premiéra o odvolání ministra financí. Vláda má tu cestu projednávat. Doporučil byste ministrům, aby jí neschválili? 

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Určitě, od pana prezidenta je to naprosto skandální. V těchto dnech zažíváme situaci, která nemá do jisté míry obdoby. Je tu návrh na odvolání jednoho ministra a podání demise ministryně. Je tu naprosto nešťastná situace, která politickou krizi přesouvá do krize ústavní. Pan prezident přesto nadřazuje jiné zájmy nad zájmy České republiky. Tím, že jede do Číny domlouvat nějaký byznys. To nemůže být ale omluvou ani důvodem, aby nezůstal a neřešil. Ústava mu říká, aby odvolal ministra financí a pomohl celou situaci vyřešit. To může právě tím, že zde bude. Nikoli, že celá Česká republika na něj bude čekat, až se v Číně poradí a vrátí.

Zdroj: 90', ČT24, 9. 5. 2017

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme