Ženíšek: Jsme vděčni Karlu Schwarzenbergovi, že přijal kandidaturu

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem

22. 10. 2011

Václav MORAVEC, moderátor

Hezký dobrý večer vám všem. Šéf TOP 09, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je prvním oficiálním kandidátem pro úřad českého prezidenta. Rozhodl o tom víkendový sněm TOP 09. Sám Schwarzenberg ke kandidatuře na prezidentský úřad dodává:

Karel SCHWARZENBERG, šéf TOP 09, ministr zahraničí

časy, kde se musíme jasně projevit a nesmíme zapomenout, že asi příští rok to bude velmi svízelná situace vzhledem k vývoji hospodářské situace v Evropě, vzhledem k svízelné situaci našeho průmyslu, exportu, do které jdeme, to všechno bude příští rok velice těžké. Bude to situace, která pro naši politiku bude velice obtížná. A když člověk je ve velmi tvrdém obléhání, tak je nejlepší začít útočit. Proto do toho jdu.

Václav MORAVEC

Konstatoval s ohlášenou kandidaturou na prezidentský úřad vicepremiér, ministr zahraničí, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Před víkendem Schwarzenberg zmiňoval, že se zúčastní jen přímé volby hlavy státu. O víkendu tedy už to neplatí. Nejen o tom bude řeč v následujících minutách. Hostem dnešních Impulsů je místopředseda TOP 09, náměstek českého ministra spravedlnosti Marek Ženíšek. Děkuji, že jste přijal mé pozvání, vítejte v Rádiu Impuls, dobrý den.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda /TOP 09/, náměstek ministra spravedlnosti

Hezký večer všem posluchačům, dobrý den.

Václav MORAVEC

Připomínám, že dnešní Impulsy jsme připravili právě díky posluchačům Rádia Impuls. Jejich otázky v průběhu dne chodily ve formě SMS zpráv na číslo 774999888. Máte-li ještě jakoukoliv otázku pro místopředsedu TOP 09, náměstka ministra spravedlnosti Marka Ženíška, stačí, když ji pošlete k nám sem do rádia Impuls. Ještě jednou číslo pro vaše otázky ve formě SMS 774999888. Začněme aktuálně, pane náměstku. Švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších finančních machinací ve vztahu s privatizací Mostecké uhelné společnosti sedm lidí. Většina obžalovaných mají být Češi. Počítáte s tím, že vás švýcarská prokuratura jako ministerstvo zahraničí požádá o pomoc?

Marek ŽENÍŠEK

Já v tuto chvíli tyto informace nemám, že by švýcarská prokuratura požádala české ministerstvo spravedlnosti. Na druhou stranu mám informace, že již tak učinila v minulosti a obrátila se přímo na Vrchní státní zastupitelství v Praze. Je to na základě žádosti švýcarských orgánů, mám teď na mysli v případě této kauzy a je to na základě takzvané právní pomoci. To je zcela běžné, ale ministerstvo spravedlnosti jako takové nebylo v této věci osloveno.

Václav MORAVEC

Počítáte s tím, že dříve či později budete osloveni, protože pokud to chápu jako právní laik, tak teď se ve Švýcarsku s největší pravděpodobností uskuteční soud s některými Čechy, asi v jejich nepřítomnosti, je to tak nebo se může stát, že Švýcaři požádají o zadržení těch, kteří…

Marek ŽENÍŠEK

Může se stát obojí. Na druhou stranu v této souvislosti je nutné především upozornit na fakt, že se jedná o proces nebo trestní řízení, které je vedené v cizí nezávislé zemi, mám na mysli Švýcarsko a my v tuto chvíli skutečně nemáme ani žádné oficiální informace, že se jedná o ty zmíněné osoby, které jsou uvedeny v médiích. Dokonce já v dnešním monitoringu jsem zjistil, že zahraniční servery neuvádějí třeba tato jména, která zmiňují česká média. Osobně bych se divil, zda-li by to švýcarská prokuratura někomu napřímo potvrdila, o koho se jedná. Ale pokud…

Václav MORAVEC

Švýcaři to zatím nepotvrdili, proto Koláček a spol., kteří jsou uváděni podle dřívějších informací například Eura nebo deníku Mladé fronty Dnes, zatím tedy žádné takové potvrzení nemáte. A vy se obrátíte na švýcarskou prokuraturu, jestliže jde a půjde o soudní proces, ve kterém budou figurovat čeští občané?

Marek ŽENÍŠEK

My tu oficiální informaci nemáme, to znamená, že ani nám nepřísluší konat nebo nikterak se ptát. Samozřejmě tu situaci sledujeme, stejně jako vy z médií, máme i oficiální informace, jak jsem uvedl, že na základě právní pomoci jsme byli osloveni prostřednictvím Vrchního státního zastupitelství v Praze o některé informace v minulosti, ale pokud se jedná o to, na co jste se ptal na začátku, tak tam samozřejmě platí obecné pravidlo, že Česká republika své občany nevydává, jedině v případě se tak může činit na základě takzvaného evropského zatýkacího rozkazu, kde se ještě jedná o trestné činy spáchané po roce, po listopadu 2004. Takže nechci předjímat, zda-li požádají, nechci předjímat, jak české ministerstvo spravedlnosti v tomto případě bude konat.

Václav MORAVEC

Jinak řečeno, když řeknu, že případ Mostecká uhelná Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že ze společnosti Mostecká uhelná byli přes vedení firmy nelegálně vyváděny peníze, dá se tedy říci, že na tento případ se eurozatykač nevztahuje, protože by to bylo před rokem 2004, je to tak?

Marek ŽENÍŠEK

Ano, přesně tak. A my máme informace, že jsme byli dotázáni, ale to přísluší úplně zcela jinému resortu, ministerstvu financí, zda-li Česká republika by se nechtěla připojit, respektive s jakými požadavky náhradu škody v případě této kauzy. Ale to teď jenom připomínám jako k dokreslení celé situace, ale to nepříslušní ministerstvu spravedlnosti, ale ministerstvu financí, aby vyčíslili případnou ztrátu.

Václav MORAVEC

Kdy o to Švýcaři požádali ministerstvo financí, máte informaci?

Marek ŽENÍŠEK

Podle mých informací je to záležitost již z minulého roku.

Václav MORAVEC

Z minulého roku. Teď je tedy možné očekávat, že se v nepřítomnosti těch českých občanů uskuteční soud, proto švýcarská prokuratura …

Marek ŽENÍŠEK

Pravděpodobně ano, pokud se tady celou dobu bavíme o těch zmíněných osobách.

Václav MORAVEC

A švýcarská prokuratura říká, že to jsou povětšinou čeští občané a naznačuje, že jde o případ Mostecké uhelné, další jména neříká. Je možné podobnou věc vlastně vztahovat k jinému případu, který se ve Švýcarsku odehrává a který pod vás spadá, tedy podnikatel Tomáš Pitr? On byl odsouzen v Česku, upláchl do Švýcarska, je možné, že by se ty dva případy spojily, kdyby Švýcaři odsoudili Čechy v nepřítomnosti právě ve Švýcarsku?

Marek ŽENÍŠEK

To jsou zcela dva odlišné případy. Pan Pitr byl zadržen ve Švýcarsku, je ve vazbě ve Švýcarsku, my jsme požádali o jeho vydání, já pevně věřím, že zatím všechny ty kroky, které byly uskutečněny i na straně švýcarské strany potvrzují, že není důvod se obávat, že by pan Pitr nebyl do České republiky vydán. Ale rozhodně bych tyto dva případy spolu nespojoval.

Václav MORAVEC

Ale kdyby Švýcarská republika oficiálně, mimo eurozatykač existuje ještě jiná možnost, když na tento případ říkáte, že se nevztahuje eurozatykač, tak existuje jiná možnost, jak by Švýcaři mohli v případě, že budou ti Češi odsouzeni, jak by mohla požádat…

Marek ŽENÍŠEK

Podle mých informací skutečně a nemám k tomu k dispozici konkrétní detailní informace v této kauze, skutečně čerpám pouze z toho, co bylo uvedeno v médiích, pokud by se jednalo o tuto kauzu a o tyto zmíněné osoby, tak tam platí to pravidlo, které jsem uvedl na začátku.

Václav MORAVEC

Že nevydává Česká republika?

Marek ŽENÍŠEK

Samozřejmě, jedině na základě evropského zatýkacího rozkazu a to jsou všechny případy až po listopadu 2004.

Václav MORAVEC

Ale můžete, respektive české orgány činné v trestním řízení, protože Mosteckou uhelnou vyšetřují, ale ne tak úspěšně jako Švýcaři, jestliže tam už padla tato obžaloba, o níž jsme se dnes dozvěděli, je možné tedy nějak si vyměnit informace, aby byli ti lidé souzeni v Česku?

Marek ŽENÍŠEK

Tak my budeme tu celou situaci monitorovat. Na základě našich informací, které teď máme, tak skutečně nejsem schopen fundovaně odpovědět, jak se zachová ministerstvo spravedlnosti, neb to do působnosti ministerstva spravedlnosti v tuto chvíli skutečně nespadá. Pokud se tak v případě švýcarské strany stane, že požádá o vydání, pak teprve bude ministerstvo spravedlnosti tím prvním orgánem, který se tím bude zabývat.

Václav MORAVEC

Ale vy počítáte s tím, že vás asi Švýcaři požádají?

Marek ŽENÍŠEK,

Lze to usuzovat z toho, co teď lze přečíst v denním tisku.

Václav MORAVEC

Ve švýcarské vazbě jsem říkal, že dlí už rok a čtvrt český podnikatel Tomáš Pitr. Švýcarský soud, Nejvyšší federální soud před necelým měsícem s konečnou platností rozhodl, že vydá Tomáše Pitra do České republiky. Jak je to daleko? Proč stále ještě čekáme po měsíci a něco?

Marek ŽENÍŠEK

Tak předně chci říci, že všechny ty kroky nebo ty úkony, které švýcarská strana zatím uskutečnila, tak dávaly za pravdu tomu, co jsme tady od začátku tvrdili my, byť reakce v některých médiích nebo některých expertů byly odlišné, že Česká republika nemá šanci a ani nikdo nedoufal z těch kritiků, že se to dostane takhle daleko. My přesto jsme velmi pečlivě celou situaci připravili, myslím, že je to velká zásluha všech expertů na ministerstvu spravedlnosti, kteří se tím zabývali. No a v tuto chvíli, byť tedy ta poslední instance rozhodla o tom, že naše žádost je oprávněná, tudíž že tedy pan Pitr by měl být vydán, tak dle našich informací neoficiálních, protože samozřejmě švýcarská strana nám nemusí tuto informaci dávat, ale čteme také tisk zahraniční, tak je tam ta všeobecně známá věc, že pan Pitr si požádal ještě o mezinárodní ochranu, o azyl a samozřejmě stejně tak i naše strana to tak dělá, pokud jsou ta řízení paralelní, tak se nestává, že by ten člověk byl vydán nebo byla by vyhověna ta žádost, než skončí to druhé řízení, v tomto případě azylové řízení. I v našem případě jsou to zcela dva rozdílné procesy. Jedno extradice, záležitost ministerstva spravedlnosti, azylové řízení je správní řízení na ministerstvu vnitra.

Václav MORAVEC

Připomínám, že hostem u mikrofonu rádia Impuls je dnes místopředseda TOP 09, náměstek českého ministra spravedlnosti Marek Ženíšek. Šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je prvním oficiálním kandidátem pro úřad českého prezidenta. I o tom rozhodl víkendový sněm TOP 09. Sám Schwarzenberg pak prohlásil:

Karel SCHWARZENBERG

Jsou časy, kde se musíme jasně projevit a nesmíme zapomenout, že asi příští rok to bude velmi svízelná situace vzhledem k vývoji hospodářské situace v Evropě, vzhledem k svízelné situaci našeho průmyslu, exportu, do které jdeme, to všechno bude příští rok velice těžké. Bude to situace, která pro naši politiku bude velice obtížná. A když člověk je ve velmi tvrdém obléhání, tak je nejlepší začít útočit. Proto do toho jdu.

Václav MORAVEC

Vysvětlil v souvislosti s ohlášenou kandidaturou na prezidentský úřad vicepremiér, ministr zahraničí, šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten ještě před víkendovým sněmem TOP 09 říkal, že se bude účastnit jen přímé volby prezidenta. Pane místopředsedo, tudíž logická otázka, není to tak, že jste odpískali přímou volbu jako TOP 09 a bekujete se na volbu nepřímou?

Marek ŽENÍŠEK

Já myslím, že rozhodně ne. Jestli někdo z koaličních stran stále říká, že dohodněte se za každou cenu, mám teď na mysli ty dvě strany, jejichž jednání se trošku zaseklo, ODS a sociální demokracii, tak my stále zodpovědně říkáme, ať ustoupí jedna či ona druhá strana, pro nás je zkrátka důležitá ta přímá volba.

Václav MORAVEC

Ale zároveň jste nominovali kandidáta i pro nepřímou volbu.

Marek ŽENÍŠEK

Zároveň jsme, my jsme za to strašně rádi, jsme vděčni Karlu Schwarzenbergovi, že i přijal kandidaturu v případě, že by přímá volba nebyla.

Václav MORAVEC

Tím jste ji de facto odpískali, tu přímou volbu.

Marek ŽENÍŠEK

Myslím si, že ne. My stále říkáme, že chceme přímou volbu, trváme na tom, že …

Václav MORAVEC

Ale zároveň máte plán B pro nepřímou volbu.

Marek ŽENÍŠEK

Zároveň máme plán B, protože situace ukazuje, že skutečně některé strany to nemyslí s tou přímou volbou tak vážně, jako to říkaly na začátku.

Václav MORAVEC

A vy jste se k nim tímto mohli přidat, alespoň pro veřejnost, v symbolické rovině, připouštíte to?

Marek ŽENÍŠEK

Já to vnímám trošku jinak.

Václav MORAVEC

Logicky, jste místopředseda TOP 09. Kdybyste byl novinář, tak kladete tutéž otázku…

Marek ŽENÍŠEK

Určitě, děláte dobře.

Václav MORAVEC

Jestli to nepřipouštíte. První místopředsedkyně Věcí veřejných, vicepremiérka Karolína Peake, v souvislosti s tou Schwarzenbergovou ohlášenou kandidaturou říká, že je to jasně vyprofilovaný stranický kandidát. Logicky, je předsedou TOP 09. Tady jsou slova Karolíny Peake:

Karolína PEAKE, 1. místopředsedkyně Věcí veřejných, vicepremiérka

Já doufám, že se nám podaří nominovat takové kandidáty, kteří budou nadstraničtí. Nechci v tuto chvíli nikoho nálepkovat jako kandidáta Věcí veřejných.

Václav MORAVEC

Dodala pak vicepremiérka, první místopředsedkyně Věci veřejných, Karolína Peake. Pokud by měl Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09, dnešní host Rádia Impuls, říci, proč jste nejdříve nesáhli na, řekněme, mezistranického kandidáta, který je zmiňován, ať je to Jan Fischer, který měl blízko jako premiér úřednické vlády k TOP 09, stejně tak jako Jan Švejnar? Proč jste nesáhli po nadstranickém kandidátovi, který se k úřadu českého prezidenta alespoň tak, jak ho vnímá veřejnost, hodí víc?

Marek ŽENÍŠEK

Tak já nevím, jestli se nadstranický prezident hodí víc pro úřad…

Václav MORAVEC

Vnímá ho veřejnost, úřad prezidenta jako nadstranický nebo mezistranický.

Marek ŽENÍŠEK

V okamžiku, kdy se stane prezidentem, tak samozřejmě prezident je nad těmi stranami, není součástí nějakého toho stranického spektra. Někdy se samozřejmě může stát, že i ten, na co narážíte nebo jestli myslíte, že ten prezident kandidát by měl být od samého počátku, neměl by vycházet od těch stran, si nemyslím. Já si dokážu představit, že se najde kandidát velmi kvalitní z tohoto, tímto způsobem zvolený. Často se ale také nalezne nějaký kandidát, který je nadstranický, ale ve finále pak když úřaduje, tak se může stát, že ty strany jsou nad ním, protože právě je nadstranický a nevychází z toho politického spektra nebo stranického. Ty strany pak umějí daleko lépe se třeba v tom politickém systému chovat. A stejně tak si dokážu představit, že se může najít kandidát, který vychází přímo z politických stran nebo je dokonce předsedou politické strany a stejně tak může být dobrou hlavou státu, jako ten druhý případ. Myslím, že to spolu, že je třeba se bavit o konkrétních případech než-li o systému, jaký je vhodnější.

Václav MORAVEC

A máte připravenou variantu pro případ, že nezískáte pro Karla Schwarzenberga dostatečnou podporu? To znamená, pokud jasně teď říkají ať už ODS…

Marek ŽENÍŠEK

Vy jste asi jediný novinář nebo redaktor, který přistupuje ještě k tomu dále, protože jak jsem četl z denního tisku, tak většina redaktorů nebo novinářů spíše se zabývali tím, zda-li to není spíše brzy nominace kandidáta před rokem a půl, a vy už dokonce zacházíte až co se stane za ten rok a půl, když by Karel Schwarzenberg…

Václav MORAVEC

Víte, protože máme 20letou zkušenost s médii a s novináři a říkal jsem i před minulými prezidentskými volbami, jestli by se ten kandidát neměl hledat dřív. A vy jste byli první zhruba rok, protože jak to tak v Čechách bývá, říká se, je dostatek času a pak se to plichtí na Hradě, tak jako jsme byli svědky při poslední volbě Václava Klause prezidentem.

Marek ŽENÍŠEK

Já si myslím, že, já s tím naprosto souhlasím a myslím si, že i řada představitelů politických stran a stejně tak i někteří novináři, kteří právě polemizovali s touto skutečností, že jsme ho představili více než rok před prezidentskou volbou, nepochopili, proč jsme ho představili právě v tuto chvíli.

Václav MORAVEC

Je to právě proto…

Marek ŽENÍŠEK

Nebo právě pochopili…

Václav MORAVEC

Je to proto, abyste dohnali ostatní politické konkurenty, aby se vážná diskuse vedla v české společnosti, kdo po druhé výrazné osobnosti, která, stejně jako to bylo u Václava Havla…

Marek ŽENÍŠEK

My jsme tím, že jsme potvrdili Karla Schwarzenberga na prezidenta České republiky chtěli zejména zareagovat na to, co se dnes děje také v té Evropě. A chtěli jsme jasně dát najevo, že my máme kandidáta na prezidenta, který by k těm problémům, které se dnes v Evropě dějí a skutečně troufnu si říct, že je to po mnoha desetiletích něco v té Evropě, co nikdo na to neumí odpovědět, jak to asi dopadne, je to možná daleko hlubší ta krize, než se teď jeví. Bývalý premiér Aznar, španělský premiér Aznar dnes na konferenci zde v Čechách řekl dokonce myšlenku, že buď euro se zachová, když se nezachová, tak padne i celá Evropská unie. Takto silná slova, to znamená, že nikdo neví, co skutečně za několik měsíců se s Evropskou unií stane. A my jsme právě v tuto chvíli a samozřejmě to, že se u nás děl sněm, nám tuto situaci pomohlo, k tomu se vyjádřit nebo postavit, chtěli naznačit a chtěli ukázat občanům České republiky, že zde stojí osoba, která by se v tuto chvíli, v tuto dramatickou chvíli, která se odehrává v Evropě, chovala asi trochu jinak, než ten stávající prezident.

Václav MORAVEC

Jinak řečeno, že váš kandidát na prezidenta podporuje jednotnou Evropu a co největší kroky k zachování Evropy?

Marek ŽENÍŠEK

Zcela jistě.

Václav MORAVEC

Což je i jistý kontrapunkt k tomu, co se děje ve Velké Británii. Britové uvažují o tom, zda náhodou nevypsat referendum o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. To je opravdu ta hlavní motivace, proč jste přišli s Karlem Schwarzenbergem?

Marek ŽENÍŠEK

Neříkám hlavní, ale chci říct, že buďto řada osobností nebo představitelů politických stran nebo novinářů to nepochopila a nebo naopak pochopila a proto se vyjadřovali k tomu a začali se narážet, že je to příliš brzy a tak dále. Já skutečně se domnívám, že jednak byl to sněm volební. Kdy jindy představit svého kandidáta, když před tou volbou prezidenta ten sněm bude a bude to příliš pozdě představit kandidáta? Takže samozřejmě z pragmatických i marketingových důvodů proč ne.

Václav MORAVEC

No ale proč jste pak tedy nepředstavili i lídry jednotlivých krajských kandidátek, abyste měli také rok na hlubokou diskusi, protože přece jen prezidentská volba bude…

Marek ŽENÍŠEK

Já vám odpovím zcela upřímně, protože je ještě v některých krajích nemáme. Kdežto kandidáta na prezidenta máme.

Václav MORAVEC

Neukazuje to na personální vyprázdněnost TOP 09, když nemáte ještě kandidáty…

Marek ŽENÍŠEK

Já jsem vás tady celou dobu chválil, pane redaktore, že jste lepší než ti ostatní a teď se zeptáte úplně stejně, jako se ptali ti novináři na tom sněmu. Já se nedomnívám.

Václav MORAVEC

Pohaněný politik od novináře, dobrý novinář.

Marek ŽENÍŠEK

Já se nedomnívám, já si myslím, že a ukázal to právě ten sněm, který měl být potvrzením dvou věcí. Jednak samozřejmě na jedné straně stoprocentní podpora Karlu Schwarzenbergovi a prvnímu místopředsedovi Kalouskovi a pak potvrzení to vize, se kterou, kvůli které jsme vznikli, co chceme dělat, reformy a tak dále. Ale ty reformy, pokud bychom se začali teď v tuto chvíli bavit o jednotlivých reformách, ty nedělá, důchodovou reformu, zdravotnickou reformu, nedělá Karel Schwarzenberg, nedělá Miroslav Kalousek, dělají je Leoše Heger, dělá je ministr Drábek. Poslanecký klub neřídí Karel Schwarzenberg, řídí ho Petr Gazdík. Takže skutečně já tam těch lidí vidím mnohem více, než je často nám přisuzováno.

Václav MORAVEC

Jinak řečeno, budete mít superlídra pro krajské volby, který bude oponentem nejviditelnější tváře současných hejtmanů, tedy šéfovi Asociace krajů Michalu Haškovi? Počítáte s tím, že budete mít superlídra, který by se případně mohl stát šéfem Asociace krajů?

Marek ŽENÍŠEK

Já doufám, že ano, ale je třeba si říct, že byť mě to netěší, ale už teď je asi zjevné, že ty krajské volby se daleko více ponesou v duchu té vládní politiky než-li těch krajských témat. A říkám, opakuji, že mě to mrzí, protože tak by to zkrátka v těch krajských volbách nemělo být. Ale zatím…

Václav MORAVEC

Tím naznačujete, že se bojíte i víc, než se mohou bát občanští demokraté? Protože podíváme-li se na poslední krajské volby před třemi lety, tak je vyhráli sociální demokraté kvůli ...

Marek ŽENÍŠEK

Poplatkům.

Václav MORAVEC

Přesně tak, kvůli poplatkům a tentokrát je to váš stranický ministr zdravotnictví Leoš Heger…

Marek ŽENÍŠEK

Já neříkám, že se bojíme. Já říkám, že k tomu přistupujeme s vědomím toho, že to nebude jistě jiné v případě těchto krajských voleb, že já kdybych byl místopředsedou sociálních demokratů, byť by mě asi nezvolili, tak bych zavelel a řekl bych zcela dobře z hlediska marketingu, pojďme ty reformy jim omlátit o hlavu.

Václav MORAVEC

Jinak řečeno, myslíte si, že opět to bude o zdravotnictví, o zvýšených poplatcích od ledna příštího roku?

Marek ŽENÍŠEK

Já mám tu nevýhodu bohužel, že jsem vystudovaný politolog a z toho důvodu zkušenost mi velí, že se domnívám, že to tak bude.

Václav MORAVEC

Doplatíte, tedy TOP 09, nejvíc podle vás v těch krajských volbách na to, že máte ministra zdravotnictví?

Marek ŽENÍŠEK

Troufnu si říct, že doplatíme hodně kvůli tomu, že všechny ty reformy, významné reformy se dějí právě na ministerstvech řízených našimi ministry. Ale k tomu zároveň dodávám, že jsme o tom věděli, byli jsme na to připraveni dopředu a říkáme si to často velmi otevřeně, že zkrátka ty reformy neděláme kvůli popularitě, ale kvůli tomu, aby se v té zemi něco změnilo. Ostatně i všichni ti ministři když o tom hovořili na sněmu, představovali to, co se podařilo za dobu těch 15 měsíců, co jsou v úřadech, tak každý zakončil to tím, že to neděláme kvůli získaným preferencím, ale kvůli tomu, že chceme, aby v té zemi skutečně došlo k změně.

Václav MORAVEC

A na závěr otázka, kde očekávám jedno jediné číslo. Vy jako politik a politolog v jedné osobě, jaké číslo, zisk pro TOP 09 v krajských volbách v příštím roce budete považovat za úspěch?

Marek ŽENÍŠEK

Tak pokud bych teď se měl podívat na ty preference, které třeba jsou v médiích nebo o kterých se diskutuje, tak troufnu si říct, že já osobně jsem čekal daleko větší propad. V tuto chvíli, kdy jsou schváleny některé reformy, kdy k reformám se vyjadřují hlavně naši ministři, takže i z toho mediálního hlediska je občané mají zařazeny jenom u toho, že se bude škrtat, škrtat, šetřit a tak dále, otevřeně říkáme, že se možná budeme mít ještě hůře v příštím roce, protože se bude muset škrtat ještě více, tak jsem čekal daleko větší propad. Takže pokud by to bylo na těch úrovních, jako je to v současné době, tak já bych byl velmi spokojen…

Václav MORAVEC

Jinak řečeno vše, co bude nad 10 procent, bude úspěch TOP 09?

Marek ŽENÍŠEK

Troufnu si říct ano a pevně věřím, že to v mnohých krajích bude daleko více než 10 procent.

Václav MORAVEC

Konstatuje Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09 a náměstek českého ministra spravedlnosti. Děkuji, že jste přijal mé pozvání, těším se příště na shledanou.

Marek ŽENÍŠEK

Děkuji za pozvání.

Rádio Impuls, 24. 10. 2011, Pořad: Impulsy Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme