Ženíšek: Jen silná Evropa může konkurovat USA

22. 2. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Vaše hodnocení prvního měsíce prezidenta Donalda Trumpa. Překvapil Vás něčím?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, místopředseda poslaneckého klubu, expert strany pro zahraniční politiku

Razance, se kterou nastoupil do úřadu, je velmi neobvyklá. Trošku se ztotožňuju s tím, co nedávno řekl v rozhovoru Timothy Snyder, že všichni čekali, že někdo Donalda Trumpa zastaví během kampaně. Všichni čekali, že ho někdo zastaví po tom, co se stane prezidentem, že ho úřad trošku změní. Že ho zastaví kolegové z Republikánské strany. Ukazuje se, že to po měsíci zatím tak ve skutečnosti není. Je dobré brát na zřetel, že Donald Trump bude takový, jaký byl v kampani a bude takový jako prezident Spojených států. Pro Českou republiku jsou Spojené státy spojencem. Pro Evropu jsou strategickým partnerem. Musíme počkat na konkrétní kroky, které administrativa, která ještě není úplná, bude vykonávat.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Podle NBC News se v dokumentu, který připravili ruští psychologové, píše, že Donald Trump dokáže být naivní a že si neuvědomuje, kdo proti němu stojí. Mají podle Vás dobrý odhad ruští psychologové?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, místopředseda poslaneckého klubu, expert strany pro zahraniční politiku

Myslím, že je to pro nás stejně velká neznámá, jako pro Vladimira Putina, který měl možná jiné očekávání. Souvisí to s tím, že po měsíci vycházíme z názorů Donalda Trumpa, které řekl během volební kampaně, a pak z jeho výroků coby už prezidenta Spojených států amerických. Vedle toho máme výroky velvyslankyně Spojených států v OSN, viceprezidenta Spojených států nebo ministra obrany. Zmatenost je nejenom na naší straně, ale předpokládám, že i na straně Putina, který možná očekával, že to bude daleko snazší.  Myslím, že je to velmi důležité a čekáme na to úplně všichni. Tendence vnímat svět tak, že budou pouze velcí hráči, kteří budou rozhodovat a budou se snažit se dohodnout, protože jsou na sobě závislí, je evidentní. V administrativě se asi objevovat bude. Pro Evropu to znamená jediné, že pokud chce být také velkým hráčem, který bude rozhodovat a bude moci komunikovat věrohodně se Spojenými státy nebo s Ruskem, musí být silná.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Když už jste zmínil zmatenost. V poslední době jsem to zaregistroval například u vztahu Izraele a Palestiny, řešení dvou států nebo jednoho. Opět to byla velvyslankyně při Spojených národech, která popřela tvrzení administrativy. Jak působí takovéto jednání? Nechci, aby moje otázka zněla návodně. Je to ale skutečně velký problém, když jedna část administrativy tvrdí něco, ta druhá významnější na papíře něco jiného? Nebo se to dá přehlédnout v rámci hájení?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, místopředseda poslaneckého klubu, expert strany pro zahraniční politiku

Pro nás je důležité, jaká bude skutečná politika Spojených států amerických. Pochopitelně nepředvídatelnost nebo nepřehlednost je pro navazování vztahů problém. To by se mezi spojenci nebo partnery nemělo odehrávat. Strategie, že působím trochu nejasně nebo že jeden den říkám něco, druhý den zase něco jiného, protože i to může být někdy výhodou, myslím, že v tomto případě Spojených států není. Je to spíše korekce lidí, kteří to vidí rozumněji nebo reálněji.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Pane Ženíšku, myslíte si, že Donald Trump se poučí nebýt Kick Ass, jak napsal ve své knize Think Big and Kick Ass? 

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, místopředseda poslaneckého klubu, expert strany pro zahraniční politiku

Udělat zmatek a chaos a potom se ho snažit spravit a být zachráncem, to dělají jiní a od nich by se učit neměl. Pořád se domnívám, že je to určitá nezkušenost nebo že administrativa ještě není postavená tak, jak by být měla. Musíme si skutečně na zásadní věci počkat. Pro Evropu není tak důležité, jestli vede válku s médii ve Spojených státech, jestli naplňuje volební program ve směru k Mexiku, k imigrační krizi nebo k migraci ve Spojených státech. Pro nás má být naprosto zásadní, jaký bude vztah k Evropě a jaká bude jeho zahraniční politika. Myslím, že pro Evropu to může být i výzva a příležitost si přesně zformulovat co chce a jak by měl vypadat vztah se Spojenými státy. Pokud chceme ovlivnit Spojené státy nebo na ně působit, musíme si nejprve zamést před vlastním prahem. Pokud to má být oblast bezpečnosti nebo obrany, tak musíme plnit závazky, které jednotlivé státy daly. Pak teprve můžeme Spojeným státům říkat, že otázka protekcionismu je špatná, protože to Evropu poškodí. Nebo že termín America First je sice hezký, ale my to vnímáme z pohledu toho, že si pamatujeme, že existovalo hnutí, které se jmenovalo America First a snažilo se, aby Spojené státy nešly do druhé světové války. To bychom měli mít na paměti. Můžeme to ale jedině za předpokladu, pokud budeme sami plnit podmínky.

Zdroj: 90', ČT24, 21. 2. 2017

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme