× Pohněme s tím. Společně!

Ženíšek: Jednoduché a prvoplánové závěry

Komentář místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška

27. 7. 2011

V pondělních Lidových novinách kritizoval komentátor Martin Weiss práci úředníků ministerstva spravedlnosti v souvislosti s extradicemi (vydáváním obviněných či odsouzených ze zahraničí).

Palbu kritiky zahájil v souvislosti s nepravdivou zprávou o propuštění Tomáše Pitra z vazby ve Švýcarsku kvůli údajnému uplynutí roční vazební lhůty. Kromě toho, že pan komentátor o dané věci nic neví, nemá ani potřebu si informace zjišťovat či ověřovat.Žádná roční vazební lhůta ve Švýcarsku totiž neexistuje. Česká republika navíc není účastníkem řízení a nemůže do pravomoci soudů ve Švýcarsku zasahovat ani ovlivňovat rychlost řízení. Právě takové, nejen z hlediska mezinárodního práva zapovězené snahy, po kterých volají někteří neinformovaní novináři, mohou mít za následek neúspěch žádosti o vydání.

Extradiční řízení je velmi komplikovaná právní oblast, kterou upravuje řada mezinárodních smluv, ale i obyčejové právo a konkrétní poznatky z praxe. Proto mě překvapuje, že někdo může činit tak jednoduché a prvoplánové závěry. Precizní a citlivou práci dlouholetých odborníků ministerstva spravedlnosti a zatím bezchybný průběh extradičního řízení dokazuje prvoinstanční rozhodnutí švýcarské strany o povolení vydání Tomáše Pitra.

Novinář Weiss také zkritizoval postup ministerstva při vydávání odsouzeného Romana Vaškůje. S ohledem na zjevný úmysl pošpinit ministerské úředníky už ale opomněl zmínit fakt, že vydání Vaškůje do České republiky bylo v březnu 2011 úspěšně realizováno. Právě tento případ navíc prokazuje, že případné propuštění osoby z vazby nemusí mít žádný vliv na výsledek celého vydávacího procesu.

Marek Ženíšek
náměstek ministra spravedlnosti, sekce mezinárodních vztahů

Lidové noviny, 27. 7. 2011, Rubrika: Diskuse, str. 11

Osobnosti: