Ženíšek: Jak nepromarnit peníze na psychiatrii?

Komentář náměstka ministra zdravotnictví Marka Ženíška

Z evropských prostředků by v letech 2014 až 2020 mělo jít kolem šesti miliard korun na reformu psychiatrické péče. Pro trvale podfinancovaný obor, jakým psychiatrie dosud je, to představuje nemalou částku. Sebevětší investice se ale snadno může minout svým cílem, když dopadne do nepřipraveného terénu - a zkušenost ukazuje, že takový konec se nemusí vyhnout ani dotačním programům EU. Proto se tentokrát v diskusním fóru zainteresovaných odborníků ptáme: Je šance, že tyto peníze budou znamenat kvalitativní změnu v české psychiatrii? Jak by měly být utraceny, aby skutečně měly reálný pozitivní dopad na osudy pacientů s duševním onemocněním?

14. 5. 2013

Ministerstvo zdravotnictví se po dlouhodobém nezájmu předchozích vlád konečně začalo zajímat o nevyhovující prostředí české psychiatrické péče. Plánovaná reforma péče o duševní zdraví představuje finančně náročný úkol. Předpokládá se financování nákladů z Evropské unie. Při rozdělování těchto peněz bude hrát naprosto zásadní roli systémový charakter jednotlivých projektů a nutnost zajištění kvalitní péče i pro nemocné, kteří nyní z různých důvodů na péči nedosáhnou. Evropské peníze půjdou z velké části do podpory systému, který bude alternativou k psychiatrickým léčebnám (např. domy na půl cesty, centra duševního zdraví atd.). Zdroje budou rovněž vyhrazeny na konsolidaci péče v psychiatrických léčebnách a na pomoc při etablování nových typů služeb (pilotní provozy komunitní, semimurální a extramurální péče). V neposlední řadě poputují i na podporu destigmatizačních a preventivních aktivit.

Praktické kroky reformy musejí být zvoleny tak, aby se čerpané finanční zdroje neminuly účinkem a byly investovány šetrně do oblastí, které jsou nevyhnutelně nutné a přínosné pro pacienty. A proto na ministerstvu probíhá intenzivní analytická činnost přípravy reformy péče o duševní zdraví. Ta není založena pouze na prostém transferu finančních zdrojů z jedné škatulky do druhé, ale reflektuje individuální potřebu klientů využívajících těchto služeb. Na zmíněných aktivitách ministerstvo úzce spolupracuje se zainteresovanými subjekty a odborníky z oboru. Úkolem ministerstva určitě není omezovat péči či vyhánět pacienty z léčeben, jak kritici reformy nekorektně prohlašují. Cílem je zlepšit dostupnost a kvalitu péče pro pacienty.

Marek Ženíšek
1. náměstek ministra zdravotnictví

Medical Tribune, 14. 5. 2013, rubrika: Fórum, str. 2

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme