Ženíšek: Evropa musí být zodpovědnější

3. 12. 2015

(editovaný přepis hlavních bodů diskuse s 1. místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátor

Pane Ženíšku, zaznělo, že se musíme pokusit najít nějakou jednotu v syrské opozici. Ale upřímně, v tom stavu v jakém země je, se opravdu nezdá, že se tam hledá nějaká demokratická opozice. Pan Bublan dokonce začal mluvit o tom, že Francie vyjednává s armádou.

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Velmi bych si přál, aby to dopadlo, jak o tom hovořil pan předseda Hamáček. Aby byla skutečně vytvořena nějaká koalice národní jednoty. Obavám se ale, že to bude velmi komplikované. Sám Bašár Asad se ve svém rozhovoru ani jednou nezmínil, proč ho část veřejnosti v roce 2011 chtěla sesadit nebo proč chtěli změnit režim jako takový. Proto pak nemůže říkat nic jiného, než že všichni, kdo jsou proti němu, jsou teroristé. V celém projevu mluvil, jako kdyby byl jakýmsi státníkem, kterému je ubližováno. Jako kdyby za ním za ta léta, co je ve funkci prezidenta, nic nebylo. Obávám se, že Bašár Asad v současné době vzhledem k historii a jednotlivým etapám, nemůže být tím prostředníkem, který by sestavil koalici vládní jednoty. V Sýrii žije polovina obyvatel mimo svůj vlastní domov. Neumím si v brzké době představit ani to, co požaduje Ruská federace, že by to vyřešily volby. Neumím si představit, jak by ty volby byly v brzké době zrealizovány. Takže to bude velmi komplikované.

Moderátor

Pojďme otevřít ještě jedno téma, které s tím souvisí, a to je export terorismu. Pane Ženíšku, hraje Bašárovi Asadovi do karet, že se prezentuje jako jediná síla, která je schopná postavit se Islámskému státu? Je to geniální tah, který ho v zásadě udržel u moci?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Nevím, jestli je to geniální tah. Když se podíváme, kdo ho dnes podporuje, tak zjistíme, že zase tak geniální není.

Moderátor

Na druhou stranu jsme se shodli, že v tuto chvíli není příliš mnoho jiného řešení?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Asi mu to do jisté míry vyhovuje, protože mu to prodlužuje čas setrvání u moci. Umožňuje mu to dělat rozhovory, například ty s Českou televizí a vzkazovat světu, jak si představuje a jak by měla vypadat Sýrie za deset, za dvacet let. Pro něj je současný stav v podstatě vyhovující, protože má čas přemýšlet, co bude dál.

Moderátor

Není ten problém trochu někde jinde? Nebudou se rodit další a další skupiny teroristické, které prostě mají za cíl útočit na Západní civilizace, že tento boj je nekonečný? Má Evropa tu sílu dlouhodobě v dlouhodobém horizontu, bránit se něčemu takovému?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Jsem hrozně rád za to, co bylo řečeno. Evropa je jedním z nejbohatších území jako takových. Má 500 milionů obyvatel. Co se týká počtu vojáků, je to největší armáda na světě. Scénář bude asi takový, že se o to Evropa musí pokusit. Musí jí dojít, že za to, co se děje ve světe, má taky přijmout větší odpovědnost, než brala doposud. Asi to ale nikdy nebude znamenat, že to, čeho jsme svědky, někdy skončí. Bylo tady 11. září v roce 2001, všichni z toho byli vystrašeni, pak chvíli klid a teď se opět divíme. Terorismus tady bude a my ho pouze můžeme mít více pod kontrolou, předvídat ho, ale asi ho nikdy nezlikvidujeme.

zdroj: Speciál ČT24, 1. 12. 2015

Osobnosti: Marek Ženíšek