Ženíšek: Demokracie se sama neochrání

25. 11. 2015

Marek Ženíšek zřejmě převezme na víkendovém sněmu TOP 09 funkci prvního místopředsedy po Miroslavu Kalouskovi, který by měl stanout v čele strany. V rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že očekává i hlasy proti Kalouskovi. Kdyby jej volili všichni delegáti sněmu, bylo by něco špatně. Sám chce novému předsedovi krýt záda.

Miroslav Kalousek bude o víkendu pravděpodobně jako jediný kandidovat na předsedu TOP 09. Jak se k tomu staví zbytek strany?

To ukáže pochopitelně sněm. Určitě proti tomu někdo je. Kdyby dostal 100 procent, tak je něco špatně. Nejsme v Severní Koreji. Předpokládám, že bude mít dostatečnou podporu, na druhou stranu jsme v demokracii a předpokládám, že bude i řada lidí, kteří ho zkrátka volit nebudou. Myslím si, že je to normální, byť mě to trošku zaráží – pokud není jiný protikandidát, tak nevím, co pak ty hlasy, které budou proti, budou vyjadřovat.

Vy sám ho budete volit?

Já určitě. Dokonce svůj kandidátský projev na prvního místopředsedu budu zahajovat slovy, že představa TOP 09 v následujících dvou letech je právě TOP 09 v čele s Miroslavem Kalouskem.

Nemůže vám to ubrat hlasy?

U některých asi ano, ale opět – nejsme v Severní Koreji, abych dostal hlas od všech. Respektuji, že někdo má jiný názor, někdo má jiný pohled, očekávám ale, že přijde i s alternativou.

Myslel jsem spíš Miroslav Kalousek v čele TOP 09.

Pokud má někdo jinou představu, tak bych očekával, že přijde s jinou alternativou. Tu alternativu jsem zatím nezaznamenal, a že se to někomu nemusí líbit, že to vnímá jinak, tak to respektuji, na druhou stranu jsem přesvědčen, že těch, kterým se to líbí, je víc.

Jak se na TOP 09 podepíše odchod Karla Schwarzenberga z čela strany?

Bude to změna, která jednou zkrátka musela přijít, a TOP 09 na to připravena je, s takovou změnou počítala, jednou zkrátka musela nastat. Právě nadcházející sněm by měl rozhodnout, že předseda Schwarzenberg se stane čestným předsedou TOP 09 a na jeho místo bude kandidovat Miroslav Kalousek, současný první místopředseda. Takovou změnu považuji za konzervativní, přirozenou a myslím si, že je to tak správně.

Strana v něčem asi jiná bude, protože předsedou bude někdo jiný. Zároveň si ale troufnu tvrdit, že se Karel Schwarzenberg coby čestný předseda a coby poslanec bude stále věnovat politice jako takové, bude se i věnovat vedení TOP 09, bude to mít v kompetenci jako čestný předseda. Jedna z těch kompetencí, která je přímo zakomponovaná do stanov pro čestného předsedu, je, že bude nadále odpovědný za zahraniční politiku a lidská práva. Změnu na postu předsedy nepovažuji za fatální.

Bude se nové vedení TOP 09 snažit přiblížit stylu Karla Schwarzenberga, abyste zaplnili mezeru až Karel Schwarzenberg nebude formálním lídrem?

V následujících dvou letech není potřeba něco zaplňovat, protože Karel Schwarzenberg tady bude. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že nové vedení TOP 09 bude pestřejší a nabídne pro mnoho voličů i nové tváře, které mohou zaujmout jiný typ elektorátu. Tak by to asi ve straně po šesti letech její existence mělo vypadat.

Směřoval jsem spíš k tomu, že TOP 09 v poslední době více akcentuje téma svobody, demokracie, lidských práv, byli jste s kolegy v neděli uctít „druhý“ 17. listopad. Je to účel zaměřit se na tato témata, která reprezentuje právě Karel Schwarzenberg?

Jsou to témata, která považujeme za naprosto zásadní právě v této době a chceme v tom pokračovat. Nemyslím si, že je to nějaká snaha nahradit Karla Schwarzenberga, spíš je to pokračování v tom, co dělal. Asi všichni se shodneme, že jsou tato témata důležitá bez ohledu na to, jaké názory zastáváme třeba v jiných oblastech. Na tomhle se shodnou v TOP 09 všichni a je to spíš ukázka jednoty nebo toho, že odkaz Karla Schwarzenberga, přestože už nebude předsedou, v TOP 09 žije.

Je tedy tohle stěžejní téma, za kterým se bude TOP 09 ubírat?

Je to určitá nadstavba, na kterou bude vždycky TOP 09 upozorňovat, že svoboda je něco, co se musí hýčkat, že sama demokracie se neumí ochránit a že pokud jí lidé sami nepomohou, tak může velmi rychle, nebo naopak pomalinku po kouskách zmizet. To je téma, které nám, myslím, patří a se kterým budeme operovat tak dlouho, dokud si nebudeme jisti, že svoboda a demokracie nejsou v ohrožení. Na druhou stranu TOP 09 má celou řadu dalších témat, ať už je to oblast školství, penzijní reformy, sociální věci, které budeme v následujícím období více akcentovat.

Předpokládejme, že se stanete prvním místopředsedou, co pro vás bude gro v této funkci, k čemu byste chtěl směřovat?

Post prvního místopředsedy vnímám trochu odlišně, než byl nastaven doposud. Vnímám ho jako někoho, kdo by měl být spíš moderátorem uvnitř strany a daleko více komunikovat s kraji, regiony, být více prostředníkem mezi nejužším vedením a jednotlivými entitami uvnitř strany. Vnímám prvního místopředsedu jako někoho, kdo vytváří v předsednictvu atmosféru, aby mohla být širokým fórem pro diskusi, jakýmsi zrcadlem nejužšímu vedení. Zároveň nevnímám funkci jako někoho, kdo by měl být alternativa vůči předsedovi, jak to možná v některých stranách je. Naopak to vnímám, jako že je to v případě nutnosti alternát a někdo, kdo předsedovi kryje záda.

Václav Lang

zdroj: blesk.cz, 25. 11. 2015

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme