Ženíšek: Ambasádu v Sýrii bychom měli stáhnout

9. 8. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Michael ROZSYPAL, moderátor

Prominenti syrského diktátora Bašára Asada přijíždějí do Česka za odpočinkem, léčením nebo obchodem. Branou jim je české velvyslanectví v Damašku. Podle informací navštívila Česko delegace syrských tajných služeb i dalších lidí z okolí Asada. Řada z nich ale dostala povolení ke vstupu jen do Česka, protože ostatní země Evropské unie je považují za nežádoucí osoby. Unie také rozšířila sankční seznam o další lidi z Asadova okolí. Nabízí se tak otázka, zda naše zahraniční politika nelegitimizuje režim syrského diktátora. Ministerstvo zahraničních věcí odmítá, že by zmínění lidé byli na sankčním seznamu Evropské unie. Česká ambasáda zůstává v Damašku jako jediná z Evropské unie a v konzulátních záležitostech zastupuje i zájmy Spojených států amerických. Měla by Česká republika stáhnout svoji ambasádu z Damašku? Budete iniciovat stažení ambasády ve sněmovně?

Marek ŽENÍŠEK, první místopředseda TOP 09

Ano, ambasádu ze Sýrie bychom měli opravdu stáhnout. Interpeloval jsem pana ministra Zaorálka, aby se vyjádřil k novým informacím, že do České republiky skutečně přijeli lidé z Asadovy vlády, kteří jsou na sankčním seznamu Evropské unie. To jsou závažné informace.

Michael ROZSYPAL, moderátor

Vysvětlení by Vám v tuto chvíli stačilo? Inicioval byste, aby česká diplomacie stáhla svoji ambasádu?

Marek ŽENÍŠEK, první místopředseda TOP 09

Reaguji na to, co se objevilo ve veřejných zdrojích. Nemám k dispozici důkazy, že tomu tak skutečně bylo. Je na ministrovi, aby sám ty obavy rozptýlil rychlou reakcí. Zatím to vypadá, že se k tomu nechce vyjadřovat. Proto jsem využil písemné interpelace, v které ho žádám, aby na tyto otázky odpověděl.

Michael ROZSYPAL, moderátor

Ministerstvo zahraničí odmítá, že by lidé, kteří měli přicestovat do Česka, byli na sankčním seznamu Evropské unie. Týdeník Respekt napsal, že když jeden ze sankciovaných lidí po odmítnutí ve Francií žádal o vízum v České republice, byl ministerstvem zahraniční odmítnut. Není to dostatečná záruka?

Marek ŽENÍŠEK, první místopředseda TOP 09

Když to tak bude, budu jedině rád. Budu první, kdo pak bude říkat, že to rozhodnutí je správně. Indicií je ale tolik, že už stojí za to, aby na to pan ministr reagoval a zveřejnil dlouhodobou strategii o setrvání našeho zastupitelského úřadu v Damašku. Pořád se ptám, a nikdo mi na to zatím neodpověděl, jaký je cíl a strategie. Pokud zastupujeme zájmy cizích zemí, tak je to pouze důsledek. Příběh je přece obrácený. Nejprve jsme se sami dobrovolně rozhodli, že tam zůstaneme sami poté, co všichni opustili Damašek na základě jednotné politiky Evropské unie. Pak přišly logicky žádosti o výpomoc ze strany Spojených států amerických i některých zemí Evropské unie.

Michael ROZSYPAL, moderátor

Není působení české ambasády v Damašku pozitivní? Článek ve Foreign Policy zmiňuje, že si Američané spolupráci pochvalují?

Marek ŽENÍŠEK, první místopředseda TOP 09

Otázkou je, proč jsme se jako jediní rozhodli, že tam zůstaneme. Pokud měl být cíl, že budeme něco ovlivňovat, tak je snad každému jasné, že dění v Sýrii ovlivňují dvě úplně jiné země. Pokud je to nějaký kalkul, že na základě našeho dlouhodobého setrvání za to budeme jako jediní odměněni tím, že se budeme podílet na znovuvybudování Sýrie, tak se toho dá dosáhnout i jinými cestami. Další země to tak učiní.

Michael ROZSYPAL, moderátor

Požadoval byste, aby ministerstvo zahraničí zveřejnilo seznam 95 lidí, kteří údajně byli na sankčním seznamu?

Marek ŽENÍŠEK, první místopředseda TOP 09

Žádám pana ministra, aby mi tyto informace předal a u lidí, u kterých je zjištěno, že zde byli a jsou na sankčním seznamu Evropské unie, to vysvětlil.

Michael ROZSYPAL, moderátor

Je Česká republika dobrým mostem mezi syrským režimem a západem? Nemůže být naše role pozitivní?

Marek ŽENÍŠEK, první místopředseda TOP 09

Nikdo nezpochybňuje práci samotného úřadu nebo paní velvyslankyně. Jsme tam jediní, takže pochopitelně sloužíme kromě konzulárních povinností i k pomoci tajným službám ostatních zemí našich spojenců. To je důsledek toho, že jsme tam setrvali. Bylo by do nebe volající, kdybychom tuto službu ostatním neposkytovali. Stále se ale ptám na konečnou strategii nebo cíl, proč jsme se rozhodli zůstat tam jako jediní v rozporu k pozici Evropské unie. Pokud máme jako cíl, že pomáháme nebo jsme hybatelem, tak jím nejsme. Je jím úplně někdo jiný. Pokud je to kalkul, že z toho pak budou výhody, tak se velmi spálíme. 

Zdroj: Dnešní Plus, ČRo Plus, 8. 8. 2017

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme