Zedník zachránil topku

Morálním vítězem krajských voleb na Pardubicku je lídr TOP 09 a Starostů Jaroslav Zedník. Jeho osobní volební výsledek bere dech. V kraji měl téměř 20 % preferenčních hlasů, v České Třebové, kde je starostou, neuvěřitelných 53,16 % preferenčních hlasů.

16. 10. 2012

Především díky němu se topka dostala do pardubického krajského zastupitelstva, jinak by zřejmě nepřekročila pětiprocentní hranici. Kdyby měla „tři Zedníky“, mohla volby vyhrát. „Ještě před skončením sčítání hlasů mi volal pan předseda Schwarzenberg a poděkoval. To je slušný člověk,“ řekl Právu Zedník, který se původně o krajských volbách nechtěl moc bavit.

 Nakonec připustil, že existuje určité propojení v různých stupních komunální politiky. „Starostu tady dělám deset let, kus práce za mnou asi je. To se nakonec musí nějak projevit ve volbách. Komunální politika totiž není ve skutečnosti o krásném žvanění, ale jen práci,“ podotkl Zedník.

Před čtyřmi i osmi lety kandidoval za Koalici pro Pardubický kraj (KPK). Kdyby tak udělal i letos, mohl KPK pomoci k případnému vítězství v krajských volbách a být krajským radním. „O to zas tak moc nestojím, raději kulačím na domácí půdě tady v Třebové,“ usmívá se Zedník.

Dokonce je spokojen, že se dostal z koaličního břehu na opoziční. Lídr ČSSD Martin Netolický totiž Právu jasně už v sobotu řekl, že s TOP 09 koalici uzavírat nemíní. „Má to taky něco do sebe. Konečně, když nejsem vázán koaliční smlouvou, můžu jako opozičník říkat, co si myslím a co mi na kraji vadí. Pro starostu je nejdůležitější v krajském zastupitelstvu být a mít informace z první ruky,“ uzavřel starosta Zedník.

Zdeněk Seiner

Právo, 16. 10. 2012, rubrika: Severovýchodní Čechy, str. 10

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme