Zdravotníci budou mít vlastní platovou tabulku

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

10. 9. 2010

Terezie JIRÁSKOVÁ, moderátorka

--------------------

Zdravotníci budou mít vlastní platovou tabulku. Základní platy by jim tak neměly klesnout tak výrazně jako ostatním zaměstnancům. Ministr zdravotnictví Leoš Heger podle Aktuálně.cz očekává návrhy na úpravu struktury, nové platové tabulky jak od zástupců odborů, tak zástupců zaměstnavatelů. O konkrétních úpravách platů má jednat i s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem pravděpodobně v úterý. Ještě ve středu v době vysílání Studia STOP to vypadalo, že je ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 neoblomný. A že odboráři budou kvůli snížení platů demonstrovat. Ve středečním vydání Studia STOP jsem se také ptala ministra Hegera na to, proč začíná první změny v resortu od zvýšení sazby poplatků za pobyt v nemocnici ze 60 korun na 100. Jeho předchůdci senátoru Tomáši Julínkovi se tento postup politicky nevyplatil.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Proč jsme začali poplatky. Na mě samozřejmě kromě pana senátora Julínka tlačí spousta lidí, co tedy máme připraveno, co bude, pořád se strašně ptají novináři, co bude. A pochopitelně i ve vládě je tlak na to, aby se něco začlo, začlo dělat. Takže my jsme připravili pár prvních kroků, které teďka dáváme do podoby nějakého legislativního návrhu. A jsou to kroky, které jsou jednoduché v těch zákonech neznamenají nějakou dramatickou změnu principů, takže by nemusely být nějak hrozně dlouze diskutovány. No, a do toho patří takové věci jako lehké úpravy pro zákon o veřejném zdravotním pojištění a patří do toho nějaké úpravy zákona o vzdělávání, který také irituje strašně mladé lékaře. A platí do toho také poplatky, nebo alespoň jejich část. My jsme vybrali tu část hospitalizační, kde se platí 60 korun úplně bez zařazení do toho sociálního stropu a je to v tomhle případě jenom jednoduchá parametrická změna. Prostě 60 korun se navýší tak, jak je napsáno ve vládním prohlášení, se navýší na 100 korun. Tak to je ten důvod, proč se, proč zrovna ty poplatky přišly taky na přetřes, protože to je jednoduchá záležitost a přece jenom přes veškerou kritiku jak bývalého ministra Julínka, tak i v současné době nás v těch diskusích. Je potřeba říct, že ty poplatky opravdu při té hospitalizaci regulační účinek mají a nejvíce se to projevilo v léčebnách dlouhodobě nemocných, kde řada lidí by tam vůbec být nemusela, těch míst je strašně málo. Pořád na ně někdo čeká a přece jenom někteří lidé se nechali těmi poplatky pohnout, aby přestoupili do sociální sféry, nebo aby se vrátili ke svým rodinám.

 

Terezie JIRÁSKOVÁ, moderátorka

--------------------

To znamená bude platit, že od 1. dubna bude tedy zpoplatněn den v nemocnici stokorunou a zvažujete také poplatek za návštěvu specialisty bez doporučení praktického lékaře. To bude také platit?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

To ještě neumím říct v tento moment. My taky na tom pracujeme.  Tam už je to trošku složitější. Zatímco u toho hospitalizačního dne je to opravu změna jednoduchá, principiálně se nic nemění. Kdežto u toho poplatku u specialisty, tam už se mění řada mechanismů, které ovlivňují, jak se pacient pohybuje po systému a v podstatě hlavním důvodem těch myšlenek, že by se mohl tento speciální poplatek zavést, tak hlavním důvodem je snaha nějak také ten pohyb pacienta regulovat. Já vím, že v naší kultuře je zvykem, že praktičtí lékaři stále jenom dost často rozesílají pacienty k dalším lékařům, tak na tomhle je potřeba plynule pracovat, ale také je potřeba upozornit toho pacienta, že když jde ke specialistovi, aniž by prošel tím primárním filtrem, protože ti praktičtí lékaři zase nejsou vůbec žádní neschopní lidé, většina z nich jsou dobří profesionálové a snaží se tomu oboru věnovat. Tak je potřeba jaksi je zaměstnat více. A ty banality, které mohou vyřešit, tak těch je v medicíně strašně moc, tak na ty ty specialisty nepotřebujeme a ty si můžeme jaksi vyhradit potom na důležitější věci. Ale k tomu, jak se ti pacienti budou distribuovat mezi těmi sférami jednotlivými, kdo bude kdy v jakém případě předepisovat recepty, jaká je výjimka na to, aby ten pacient mohl jít přímo k tomu specialistovi a nemusel platit žádný výjimečný poplatek, jenom ten běžný třicetikorunový, tak na to je potřeba jaksi opatrně to všechno sepsat, a to si nejsem jistý, jestli to půjde tak rychle, aby se to stihlo. Ale ještě to zkoušíme.

ČRo, 10. 9. 2010, Pořad: Studio STOP

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme