Zdraví jen pro bohaté? Ministr Heger to vyvrací

13. 7. 2011

Pod palbou kritiky odborářů i opozice prošla včera Sněmovnou druhá část zákonů zdravotnické reformy. MF DNES přináší nejčastější výtky odborářů k reformním zákonům a reakce na ně od ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Odboráři včera splnili svou roli. Vyrazili před ministerstvo zdravotnictví a pokoušeli se hájit pacienty. Divadelními scénkami, ale i vulgárními nadávkami a výhrůžkami, že svrhnou vládu a znárodní nemocnice. Poslanci se totiž zrovna chystali projednávat druhou část reformy ministra Leoše Hegera.

Ministr říká, že jeho úřad už řadě odborářských připomínek ustoupil. „Například jsme v zákonech zpřesnili právní formulace tak, aby se věci, na něž odbory poukazovaly, nedaly vykládat dvojím způsobem,“ říká ministr.

„Na druhou stranu, jestliže šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil říká, že reforma je svinstvo, tak to není relevantní argument,“ dodává.

Jaké jsou nejčastější výtky odborů a co na ně říká ministr?

Drahé zákroky jen pro bohaté

Odboráři: Medicína se rozdělí na dvě: pro chudé a pro bohaté.

Leoš Heger: To je už otřepané strašidlo. Pravda je jiná. Právě proto, že na chudé myslíme, chceme zavést i pro ně šanci, jak dostat to, co se dnes dělá podpultově. Jen pro některé vyvolené a za úplatky, na které chudí pacienti nemají. Nebudou žádní pacienti prvního a druhého řádu, tedy ti, co si doplácejí a je třeba se k nim chovat hezky, a ti, co ne, a tudíž se k nim mohou zdravotníci chovat hůře. Nastavili jsme vysoké pokuty za takové chování. Nikdo nesmí ani pacienty nutit do zbytečně drahých zákroků, které nepotřebují. Pacient vždy musí dostat informaci o tom, co je standardem. Na to jsme také mysleli ostrými milionovými pokutami, které zdravotníkům hrozí, pokud to nesplní.

Odboráři: Kdo zajistí, aby se rok od roku stále víc neoklešťovalo to, na co mají pacienti nárok?

Leoš Heger: Standard zůstane stejný i v příštím roce a nevěřím tomu, že by nějaký ministr později přišel a snažil se jej oklešťovat. Víte proč? Protože ta Pandořina skříňka je otevřená už od roku 1997, kdy se tvořil zákon o veřejném zdravotním pojištění. Už dnes vyhláška stanovuje, co všechno je hrazeno, a nikdo se doposud pacientům nesnažil sebrat to, na co mají nárok. Kromě toho v každé demokracii existuje ctěná a respektovaná pojistka, kterou je Ústavní soud. A ten jistě bude standard posuzovat.

Odboráři: Kde jsou pojistky, aby chudí pacienti nemuseli platit u lékaře, protože nemají z čeho?

Leoš Heger: Ta pojistka už existuje a jmenuje se hmotná nouze. Ti, kdo nemají například na zaplacení poplatků v nemocnici, se mohou obrátit na sociální odbory a od poplatků budou osvobozeni. To už funguje a nadále bude.

Medicína je stále dražší, pacienti musí platit

Odboráři: Reformy nahrávají jen některým finančním skupinám, obyčejní lidé na ně doplatí.

Leoš Heger: Tak tento argument mě vždycky rozesměje, protože jestli někdo výrazně protestuje proti reformě zdravotnictví, tak jsou to například bohaté farmaceutické firmy. Jestli na reformě někdo vydělá, je to naopak pacient. Dostane víc práv a jeho léčebné možnosti se nijak nezmenší.

Odboráři: Pacienti platí ve zdravotnictví čím dál víc. Kde na to mají pořád brát?

Leoš Heger: Ano, platíme čím dál víc, ale je třeba si uvědomit, že moderní medicína je drahá. Ale že také pečuje o lidi natolik, že žijeme déle. Kdo někdy viděl účet za pobyt pacienta na jednotce intenzivní péče, ví, že jde o statisíce. A musím upozornit na to, že reformní zákony stále zachovávají solidaritu bohatých s chudými.

Lenka Petrášová

Mladá fronta DNES, 13. 7. 2011, Rubrika: Z domova, str. 2

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme