Zaorálek se sklonil před rudou Čínou

Vstřícnost nové české vládní garnitury vůči komunistické Číně vyvolala vlnu nevole. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se v Pekingu písemně zavázal, že Česko nikdy nepodpoří samostatnost Tibetu. Ve Sněmovní ulici v Praze nechal bývalý šéf Zelených Martin Bursík vyvěsit protestní transparent a zároveň přibyly podpisy pod peticí Podporujeme Tibet. Český ministr zahraničí v Pekingu slíbil, že Česko nikdy nepodpoří samostatnost Tibetu. Opozice to označila za kapitulaci.

30. 4. 2014

Nečekaně bouřlivou reakci napříč stranami vyvolalo vyhlášení nové politiky Česka vůči Číně z úst ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Ten je momentálně na návštěvě komunistické velmoci. Šéf diplomacie z Pekingu vzkázal, že Česko ctí nedělitelnost čínského území a nepodpoří samostatnost Tibetu v jakékoli formě. Svoje slova Zaorálek podepsal - čínská strana předložila českému ministrovi k podpisu právě takový text, který považuje za podmínku dialogu obou států. Politici označili Zaorálkův krok za servilitu před čínskými penězi a zradu na dosavadní politice ochrany lidských práv.

„Česká strana respektuje suverenitu a územní celistvost Čínské lidové republiky a znovu potvrdila dodržování své politiky jedné Číny i to, že Tibet je neoddělitelnou součástí čínského území. Česká republika v této souvislosti nepodporuje samostatnost Tibetu v jakékoliv formě,“ stojí v textu kritizované deklarace, podepsané Zaorálkem a jeho protějškem, čínským ministrem zahraničí Wangem.

„Nic nevyměňujeme“ Protest vyvolal zejména vládní příslib, že Česko nikdy nepodpoří samostatnost Tibetu - ten byl v 50. letech násilně připojen k Číně, jeho kultura je systematicky decimována a duchovní vůdce dalajlama odešel do exilu. A zatímco politiku jedné Číny respektovaly i všechny předchozí české vlády, většina z nich apelovala na respekt k právům Tibeťanů a setkáváním se se zástupci tibetské exilové vlády dávali Češi najevo obdiv i k jejich emancipačním snahám.

„Lubomír Zaorálek asi zapomněl, že Tibet byl k Číně připojen vojenskou akcí. Šlo vlastně o okupaci,“ reagoval na český krok v narážce na okupaci Krymu Ruskem místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Předseda jeho strany Petr Fiala dodal, že není „přesvědčen, že nám pomůže v očích čínských partnerů nějaká zbabělá politika“. Předseda Strany zelených zvolil na adresu Zaorálkových slibů k Tibetu tvrdší slova. „Je to kapitulace a zrada na lidskoprávně založené zahraniční politice,“ řekl Ondřej Liška. „Nejde totiž o státní samostatnost Tibetu, ale o právo na kulturní přežití. Taková autonomie může mít různé podoby a předem se zříct hned všech považuji za zbabělé,“ dodal.

„Navíc k výrokům pana Zaorálka nebyl žádný důvod. O samostatný Tibet koneckonců neusiloval ani dalajlama, šlo mu o dodržování lidských práv a jistou míru autonomie,“ řekl za svoji stranu místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Ministr zahraničí se proti slovům odsudku ohradil. Respekt k teritoriální integritě Zaorálek spatřuje jako „základ pro mezinárodní život, což vidíme i na Ukrajině“. A odmítl, že by vyměnil politiku lidských práv za příslib větších čínských investic. „Rozhodně nic za nic nevyměňujeme. Je pro mě naprosto nepřijatelné zredukovat to jen na to, že tu jsou pouze dva segmenty a ty vyměňujeme mezi sebou,“ sdělil Zaorálek českým novinářům na místě.

K ministrově obraně se přidal také jeho náměstek za ANO pro ekonomickou diplomacii Martin Tlapa. „Nešli jsme dál než jiné země,“ sdělil Tlapa LN. „Ten text prohlášení podepsali Dánové, Němci, Britové. Francouzi tam dokonce mají takzvaný Tibet, a ještě v uvozovkách,“ tvrdí náměstek.

Hurá do Ostravy Zaorálkova oficiální mise do Číny zapadá do nové politiky vůči asijské velmoci, kterou razí Sobotkův kabinet. Cestu ministra zahraničí do Pekinguamožné čínské investice v Česku, například stavbu technologického centra v Moravskoslezském kraji, ostatně minulý týden představoval na tiskové konferenci nezvykle sám premiér Bohuslav Sobotka a Zaorálek mu jen sekundoval.

Navíc: Zaorálek si oficiální pozvání od čínského ministra zahraničí de facto vylobboval. „Byla to naše iniciativa, nic zděděného,“ potvrdil LN první náměstek na ministerstvu zahraničí Petr Drulák.

Pro Zaorálkovu diplomacii je čínská návštěva prvním hmotným krokem nové politiky lidských práv. Její zásadní tezí je, že lidská práva nelze zredukovat jen na občanská; patří sem také environmentální či sociální.

Stejně tak jde ale o byznys. Se Zaorálkem přiletěli do Číny vyslanci české Hospodářské komory, Svazu průmyslu a dopravy, také poradce premiéra Jaroslav Tvrdík či prezidenta Jan Kohout a v Pekingu se na delegaci těšili zástupci Škody Auto, PPF či Linetu. 

Kateřina Šafaříková

Lidové noviny, 30. 4. 2014, rubrika: Domov, str. 3

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme