Zahajuji boj s korupcí

27. 2. 2010
Korupční mašinérie zašla mnohem dál, než si dokážeme připustit.

Minulý pátek zavítal do Plzně senátor a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Svůj celodenní program zahájil besedou se studenty Západočeské univerzity, kde promluvil o aktuálním stavu české politické scény. Následovala diskuse, během níž se studenti ptali na různorodé oblasti české i mezinárodní politiky.

Studenty zajímalo, jak Karel Schwarzenberg hodnotí české předsednictví v Radě Evropské unie. „Česko se zpočátku ujalo role hlavního mluvčího Evropy vysoce aktivně a kompetentně. Naše prestiž v očích ostatních členských zemí prudce stoupala. Ministři, jakož i příslušní úředníci a diplomaté, si počínali nad očekávání zahraniční veřejnosti. Pád vlády způsobil absolutní obrat nastoleného kurzu. Naše pověst se vinou úzkoprsého sobeckého kalkulu některých politiků ocitla na bodě mrazu. Bohužel, je-li obnova reputace náročným úkolem pro firmu, u státu zmíněné pravidlo platí dvojnásob. Stojíme tudíž před klíčovým procesem, na jehož konec zatím nelze dohlédnout," uvedl Karel Schwarzenberg.

Ústřední téma volební kampaně TOP 09: Boj proti korupci

V poledne se Karel Schwarzenberg zúčastnil tiskové konference v restauraci Potrefená Husa, kde nastínil ústřední téma volební kampaně TOP 09 - boj proti bobtnajícímu korupčnímu prostředí v ČR. „Počátkem 90. let čeští politici a intelektuálové uvažovali o modelech, které bude naše ekonomika kopírovat. Jedni se přikláněli k modelu německému, jiní zase k modelu anglosaskému či skandinávskému. Po téměř dvaceti letech je však z mnoha indicií zřejmé, že se vítězně prosadil model sicilský," řekl Schwarzenberg.

Slova stranického předsedy doplnil lídr TOP 09 pro volby do Poslanecké sněmovny za Plzeňský kraj Jaroslav Lobkowicz. „Korupční mašinérie zašla mnohem dál, než si dokáže většina občanů připustit. Nejenže podlamuje nezávislost veřejných institucí, ale dokonce likviduje základní pilíře tržního hospodářství, neboť vytlačuje slušnou a čitelnou konkurenci. Místo ní vznikají na státní penězovody napojené monopoly, jejichž zdroj bohatství představují pouze vlivné známosti a zákulisní praktiky, nikoli kvalitní výrobky a služby."

Po skončení tiskové konference se Karel Schwarzenberg odebral do obchodního centra Olympia Plzeň, kde se konala autogramiáda knihy Knížecí život.

Návštěvu Plzně zakončil předseda TOP 09 v hospodách Na Parkánu a U Šenku, kde diskutoval s občany o aktuálních politických tématech. „Pivo s Karlem" se nejen v Plzni těší oblibě. Jak poznamenal jeden z hostů v restauraci Na Parkánu: „Je skvělé poznat pana Schwarzenberga osobně a nejen z plakátu nebo televize. Vnímám to velmi pozitivně."

„Tato akce potvrdila, že není pravda, že lidi politika nezajímá, pouze jsou znechuceni populistickými sliby. Naopak oceňují možnost diskuze v neformálním prostředí plzeňských hospod," poznamenala Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09.

parlamentnilisty.cz, 27. 2. 2010, Rubrika: Politici voličům