Za ministryní školství zůstala řada sporných kroků

19. 6. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Adamovou)

moderátorka

Jste překvapená, že prezident Miloš Zeman nakonec paní ministryni Valachovou nepřemlouval a přijal její demisi?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Nejsem moc překvapená. Mám pocit, že tlak na pana prezidenta, který vyvíjeli politici i ústavní právníci, kdy ho vyzývali, že musí respektovat Ústavu, nese nakonec ovoce. Takže překvapení to není.

moderátorka

Není to škoda? Jaký smysl má měnit ministra 5 měsíců před volbami?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Je pravda, že letní ministr nemá šanci už nic zvládnout. Kauza s dotacemi do sportu je záležitost, za kterou pan náměstek Štech nenese odpovědnost. Nese za ni odpovědnost paní ministryně, která svou odpovědnost vyvodila, což je zcela správné. Mělo by platit padni komu padni. V minulosti, pokud měl nějaký ministr náměstka, který byl podezřelý ze závažných trestných činů, odstupoval. Je v pořádku, že odstoupila i paní ministryně. Jedná se ale už o druhou změnu na tomto postu. Během jednoho volebního období budeme mít třetího ministra školství. To školství rozhodně neprospívá.

moderátorka

Je ale fér, aby byl zodpovědný za takovou situaci někdo, kdo si náměstkyni nemůže vybrat? Nemohla si ji vybrat kvůli zákonu o státní službě. Nemohla ani vědět o tom, jak bude paní Simona Kratochvílová pracovat, jestli má nějaké vazby s panem Peltou.

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Politickou odpovědnost nese vždy ministr. Byť nemůže do výběru svého náměstkavždy zasáhnout, tak je za něj zodpovědný. Stejně, jako ředitel ve firmě nese zodpovědnost za svůj střední management, tak za náměstky zodpovídá ministr. V této kauze se jedná o závažná pochybení, která jsou trestně-právní povahy. Proto musí dojít k důkladnému prošetření projektů, kterých se to týká. Během krátkého období musí být napravena alespoň zásadní chybná rozhodnutí a musí dojít ke spolupráci s orgány činnými v trestním řízení.

moderátorka

Ministryně Valachová měla skončit koncem května. Nakonec se to protáhlo. Důvodem byl kariérní řád učitelů, u kterého stejně nebude. Nepostrádá to smysl?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Smysl to nepostrádá. Je to politická realita a je to fakt, kterému musí čelit jak paní Valachová, tak nový ministr pan Štech, který se jím zřejmě stane. Kariérní řád byl špatně připravený. Vznikají proti němu i petice samotných učitelů. Přináší více papírování pro ředitele a učitele. Bylo by určitě vhodné, abychom kariérní řád jako takový měli. Jeho aktuální navržená podoba by ale jeho účel nenaplnila. Ve sněmovně se s ním budeme muset vypořádat ještě jednou, neboť nám byl Senátem vrácen. Věřím, že by bylo dobré, abychom nepřijali ani jednu z těch podob. Ani tu původní, která prošla sněmovnou, ani tu, která prošla Senátem. Navržený kariérní řád spíš, než aby situaci učitelů zlepšoval, tak přináší více chaosu, papírování a nezodpovězených otázek.

moderátorka

V práci Kateřiny Valachové bude zřejmě pokračovat Stanislav Štech, současný náměstek. Co budete jako opozice kontrolovat, aby ještě do voleb za 5 měsíců stihl?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Rozhodně ho teď čeká vyjednávání o rozpočtu, protože sliby, které dala paní ministryně, je potřeba konkrétně naplnit. Soustředíme se zejména na to, aby do školství plynulo více peněz, protože na ně čekají učitelé i školy, aby byl zajištěn rozvoj školství. Budeme také dále sledovat kauzu, která vedla k  demisi paní ministryně. Budeme sledovat, zda je nový ministr v této věci nejvíce aktivní, aby k tomu už v budoucnu nedocházelo.

moderátorka

Ministryně řekla: „Mluvit o kolapsu sportu je přehnané.“ Je to tak?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

To je na posouzení až po určitém čase. Ukáže se, jestli měla pravdu paní ministryně, či ti, kteří říkají, že dochází ke kolapsu sportu. Domnívám se, že činy, které se tam vyšetřují, jako je korupce, nepatří ani do sportu, ani do jakékoliv jiné oblasti lidského života. Důsledné vyšetření je na místě.

moderátorka

Obecně hodnotíte práci odstupující ministryně jako dobrou? To, že chtěla konec levných učitelů, bojovala o miliony do školství. Řada politiků a školských odborníků ji označili za velmi pracovitou a komunikativní.

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Určitě se paní ministryni nedá upřít to, že byla pracovitá a začala spoustu změn. Na druhou stranu není řada z nich dotažena do konce a řada z nich je v pochybném stavu. Jde například o kariérní řád učitelů, proti kterému protestují i samotní učitelé. Nebo zavádění povinných jednotných přijímacích zkoušek na střední školy, které vidíme, že k ničemu dobrému nepovedou. Je tam celá řada sporných kroků. Místo toho, aby se soustředila jen na některé, tak si vzala příliš velké sousto, které pak nebyla schopná zvládnout. Což se dá pochopit, protože by to bylo těžko v lidských silách kohokoliv jiného.

Zdroj: ČT24, 19. 6. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme