Vzpoura kastelánů: Vraťte nám hrady

30. 6. 2011

Nezvykle ostrý protestní dopis přistane dnes na stole ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09). Kasteláni ze sdružení Památky 2000 mu vyčítají, že jeho kroky mohou „poškodit státní majetek a ohrozit zdraví a životy zaměstnanců a návštěvníků památek“.

O co jde? Ministr si 30. května příkazem vymínil, že jeho úřad musí potvrdit sebemenší nákup v podřízených složkách.

Hrady, galerie či další instituce pod ministerstvem kultury měly do konce června předložit seznam plánovaných útrat „bez ohledu na zdroj financování a výši výdaje“.

V praxi to znamená, že když na Karlštejně či Lednici dojde toaletní papír, musí kasteláni o souhlas s nákupem nového žádat ministerstvo. „Při striktním dodržování příkazu nemůžeme bez souhlasu ministerstva ani koupit trubku, která by nahradila prasklou,“ potvrdil LN jeden z moravských kastelánů.

Proti takovému scénáři se zvedla vlna nevole. Například šéf Moravské galerie Marek Pokorný upozorňoval, že přijde o část svých kompetencí, a navíc kvůli nové agendě bude muset přijmout dva další lidi. Kasteláni si zase stěžovali, že nebude možné operativně řešit havarijní opravy na zanedbaných památkách.

Kvůli příkazu ministra Bessera už ve sněmovně interpeloval i poslanec Vladimír Koníček (KSČM). „Půl roku dopředu vědět na konkrétní organizaci, kolik a jakých tužek spotřebuju a nakoupím, to se mi zdá trošku přehnané,“ namítal.

Měsíční protesty nyní vrcholí dopisem, v němž památkáři žádají „o bezodkladné zrušení příkazu, který je v rozporu hned s několika zákony“. A ve svém tažení podle všeho uspějí. Vedení ministerstva už připouští, že původní záměr „přepísklo“. „Přiznáváme, že byl extrémní. Do 14 dní chceme mít dodatek, který stanoví reálnější parametry,“ vzkázal LN ministr po svém mluvčím Stanislavu Brunclíkovi.

Vzpoura kastelánů: Vraťte nám hrady

Za tím, že příkaz, byť v upravené podobě, je nutný, si ministerstvo stojí. „To není kvůli nějakému aktuálnímu podnětu. Za dobu v čele ministerstva jsme nasbírali tolik konkrétních případů pochybení, že jsme museli udělat krok první pomoci v zamezení plýtvání státních peněz,“ vysvětluje Brunclík.

Ostatně podobně se v půlce června ve sněmovně hájil i sám ministr Besser. „V době, kdy pomalu určujeme, jakým způsobem se nakupují pastelky a bloky pro úřady, mi přijde správné podívat se na to, jak používají ředitelé příspěvkových organizací finanční prostředky jim svěřené, jak si cestují po Evropě, jak si cestují po světě, že jim to nikdo neschvaluje,“ řekl Besser. Jenže vedoucí příspěvkových organizací, které spadají pod ministerstvo kultury, si jeho aktivitu překládají jinak. „Pokud bych řekl, co si myslím, přijdu o místo. Fakticky ale pokyn ministerstva je výrazem nedůvěry k tomu, že dovedeme hospodařit v rámci stanovených pravidel,“ tvrdí pod podmínkou anonymity jeden z šéfů.

Mnohé z institucí přitom loni skončily hospodaření výrazně lépe, než plánovaly – omezení se přesto v první fázi týkalo všech bez výjimky.

I to by se však mělo změnit. „Není reálné, aby si organizace žádaly o povolení k nákupu jednoho prkna. Když jich ale bude tisíc, měl by o tom zřizovatel vědět. Proto v upraveném příkazu zohledníme individuální přístup,“ popisuje Brunclík.

Miloš Šenkýř, Vladimír Křivka

Lidové noviny, 30. 6. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Jiří Besser
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme