Vyvěsíme jména těch, kteří poškodili obce

Rozhovor s Petrem Gazdíkem

12. 12. 2009

Petr Gazdík, předseda hnutí Starostové a nezávislí

* * Státní rozpočet na příští rok, schválený Sněmovnou ve středu, nakonec nepočítá s navýšením obecních rozpočtů o dvě miliardy korun, jak navrhovala vaše partnerská strana TOP 09. Co to bude znamenat pro obce?

Kalamitu. Reakce kolegů starostů byly bouřlivé. Oslovil jsem proto kolegy, a já jsem to v obci již udělal, aby vyvěsili na úřední desku oznámení, kteří poslanci pro návrh nehlasovali, a tím poškodili města a obce. To uděláme všichni ve všech krajích. A doporučíme, aby tyto poslance již občané nevolili.

* * Proč, to jsou ty peníze tak nepostradatelné?

Obce ještě nebyly v tak zoufalé situaci jako teď. Před deseti lety byly obce v podobné situaci, ale prodaly akcie energetiky a plynáren. Třeba naše obec (Suchá Loz) tehdy získala trojnásobek ročního rozpočtu. Můj předchůdce mohl pár let z těchto peněz fungovat. Teď je špatné období v nejhorší době, kdy máme čerpat evropské fondy. Budeme muset některé projekty zastavit a evropské fondy nevyčerpáme i kvůli tomuto hloupému rozhodnutí některých poslanců. Oni na jedné straně schválili 12 miliard, které - pardon - prožereme, ale prorůstové opatření, které by pomohlo čerpat fondy, neschválí. To mi přijde zvrácené.

* * Víte o konkrétních případech, kdy nedojde k čerpání dotací?

Třeba obec Vysoké Pole. Starosta mi říkal, že bude muset zastavit jeden projekt. Starosta Habartic z Libereckého kraje mi psal, že jsou na tom dost špatně, a proto navrhuje, aby starostové v lednu na jeden týden zavřeli obecní úřady a klíče od nich poslali do Sněmovny, aby si to poslanci šli řešit sami.

(dan)
Právo, 14. 12. 2009, Rubrika: Zpravodajství, Str. 2

Osobnosti:
Petr Gazdík
Témata:
Veřejná správa a regionální rozvoj
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09